Vacciner sikrer, at 2021 ikke bliver en gentagelse af 2020

Det er svært at forestille sig, at 2021 bliver tilnærmelsesvist lige så begivenhedsrigt som 2020, men mindre kan også gøre det. Efter et hæsblæsende år med COVID-19 og amerikansk præsidentvalg er det tid til at sunde sig. Men som investor er der ikke plads til at sove i timen.

COVID-19 bliver et dominerende tema for verdensøkonomien et godt stykke ind i 2021, også selv om flere lovende vacciner lykkeligvis er landet, så vi kan få kontrol over pandemien i løbet af det nye år.

2021 bliver også året, hvor genåbninger og maksimale finans- og pengepolitiske stimuli skal bringe økonomien tilbage for noget nær fuld kraft. Og så skal Joe Biden vise sit værd som ny præsident i USA efter sin valgsejr over Donald Trump ved valget den 3. november.

Der er med andre ord lagt op til endnu et begivenhedsrigt år, men antageligvis slet ikke så dramatisk, som det vi bevæger os ud af nu.

Dybeste fald afløst af kraftig rekyl

I foråret fik vi de hurtigste og dybeste fald nogensinde i både aktiemarkedet og økonomierne, men en historisk lempelig pengepolitik fulgt op af en lige så ekspansiv finanspolitik har i årets løb gødet jorden for, at vi har fået en kraftig rekyl på de finansielle markeder.

Økonomierne ser trods omfattende nedlukninger også ud til at komme nogenlunde helskindet igennem, selv om det varierer voldsomt fra land til land og branche til branche. Det er en voldsom redningsaktion, regeringer og centralbanker har været ude i.

COVID-19 har haft voldsom indvirkning på både befolkninger, adfærd, økonomi og de finansielle markeder på en måde, som ingen havde kunnet forudse ved årets indgang, hvor der herskede en mere euforisk stemning.

Nu har vi en situation, hvor renterne er lavere, end vi nogensinde havde forestillet os, at de kunne blive. Det opsigtsvækkende er, at de vil forblive lave i lang tid fremover. Det er meldt klart og tydeligt ud fra verdens to mest toneangivende centralbanker, Federal Reserve i USA og ECB i Frankfurt. Fed har ligefrem sagt, at renten i USA vil ligge omkring 0 procent indtil udgangen af 2023 – som minimum.

Det er afgørende og vigtig viden for enhver investor, fordi nulrenter i USA og minusrenter i Europa er med til at skabe optimale rammer for investeringer i risikoaktiver, herunder aktier. De lave renter betyder nemlig, at investorer typisk har svært ved at skabe et positivt afkast, og det efterlader aktier tilbage som det eneste reelle alternativ for de fleste. Da der samtidig er masser af midler, der skal investeres, så er jorden gødet for aktiestigninger – med de udsving, der, uanset hvad, altid vil komme, når stemningen skifter, eller uventede begivenheder indtræffer.

Visse aktier – indenfor teknologi især – er dog steget så meget og nu så højt prissat, at det virker urealistisk, at de kan fortsætte de stigninger, som vi har set gennem 2020.

Ny amerikansk præsident står over for stor opgave

I USA skal vi vænne os til en ny præsident, når Demokraternes Joe Biden den 20. januar tages i ed. Man kan uden større indvendinger bemærke, at vi i Europa aldrig vænnede os til hans forgænger Donald Trump, så vagtskiftet på præsidentposten vil nok på en række punkter betyde en normalisering af forholdet til USA.

Der venter Joe Biden en enorm opgave i at få USA godt igennem COVID-19, hvor han vil gribe tingene anderledes an, end Trump har gjort. Joe Biden vil sandsynligvis også arbejde på at få USA med i den klimaaftale, som Donald Trump trak USA ud af.

Skruer vi tiden tilbage til før corona, var USA’s handelskrig mod Kina måske den største risikofaktor i de finansielle markeder. Og her skal man ikke forvente en radikalt ændret tilgang fra Bidens side. Måske på det retoriske plan, men ellers er der fælles fodslag mellem demokrater og republikanere om, at Kinas stigende indflydelse skal tøjles.

Ellers bliver det store spørgsmål lige nu og her, om der lander en Brexit-aftale eller ej. Deadline er i princippet overskredet, og 1. januar har vi et hårdt Brexit, hvis ikke der forinden lander en aftale mellem EU og Storbritannien. I et coronaår er det blevet en næsten glemt og overset risikofaktor, men formår de to parter ikke at lande en aftale, vil det være negativt, især for Storbritannien og det britiske pund.

Den overordnede konklusion for 2021 må dog være, at man som altid skal være på vagt og beredt på uforudsete begivenheder og udsving, men en gentagelse af de massive udsving i BNP som vi så i 2020 kan i praksis ikke lade sig gøre. Det er COVID-19-vaccinerne garant for.

Klummen er også bragt i Erhverv+ mandag den 14. december 2020

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>