Spring til indhold

21. januar 2020

Der er kun et alternativ til negative renter: invester dine penge i stedet

Af Helle Snedker, Kundedirektør, partner

I Børsen kunne man den 15. januar læse, at flere eksperter vurderer, at de negative renter i banken vil sprede sig i 2020, så flere end de nuværende 10 banker også indfører minusrenter. Derfor skal man enten investere sine penge eller give dem videre til sine nærmeste.

2019 blev året, hvor de første bankkunder i Danmark skulle til at betale for at have sine penge stående i banken. Nu kan vi læse i Børsen, at flere eksperter vurderer, at 2020 bliver året, hvor minusrenter breder sig til endnu flere banker, end de 10 hvor det foreløbig er indført. Det er en udvikling, som udfordrer alle – både professionelle aktører og private – og som ingen kan ignorere.

Det er også en historisk situation, som vi ikke har prøvet før og først lige er ved at lære kende konsekvenserne af, selv om vi sådan set har haft minusrenter længe. Men der skete noget psykologisk, da det pludselig ramte helt almindelige mennesker.

Private står foran vigtig beslutning

Derfor gælder det særligt for mange privatkunder, at de nu og her står foran at træffe vigtige beslutninger for deres økonomi. Man kan selvfølgelig vælge at sluge kamelen og betale penge for at lade sine penge hvile på en bankkonto, men en mere nærliggende og mere intelligent løsning var at sende pengene ud at arbejde: Invester pengene i stedet. Det er faktisk et rigtigt godt alternativ.

Ved at investere pengene er du med til at holde gang i hjulene, samtidig med at du med en vis sikkerhed, den rette investeringshorisont og rigtige risikoprofilet opnår et positivt afkast. Det ville i sidste ende give danskerne et bedre opsparingsgrundlag og minsandten skaber man både arbejdspladser og skatteprovenu, når pengene på den måde sendes i kredsløb. Man kan eksempelvis bruge aktiesparekontoen, hvor loftet hæves til 100.000 kroner, og beskatningen på 17 procent er gunstig.

Danskerne har tæt på 1000 milliarder i banken

Og der er rigeligt med at midler at sende på arbejde: Danskerne har således ikke langt fra 1000 milliarder kroner stående i kontante indlån i banken, og mange af de penge skal der altså betales for at have stående. Nogle af de penge er naturligvis hensat til uforudsete udgifter, men en stor del af pengene kunne med fordel investeres. Om ikke andet så trods alt med en lav risiko og et nogenlunde sikkert afkast. Det gavner ingen, at pengene er parkeret som tilfældet er nu.

Investering indebærer naturligvis altid en vis risiko, men som nævnt også chancen for at opnå et afkast, og hvis man skal betale for pengene på sin bankkonti, ved man i hvert fald med sikkerhed, at midlerne ikke bliver flere.

Det gængse råd er, at man skal lade pengene være på bankkontoen, hvis man står foran at bruge dem inden for et par år eller tre, men er horisonten længere end det, kan og bør man i stedet øge værdien af de penge ved at investere dem. Jo længere horisont, jo højere risiko kan man vælge, men det vigtigste er naturligvis at vælge en investeringsrisiko, der ikke er forstyrrende for nattesøvnen.

De negative renter har den betydning, at det bliver temmelig svært at skabe afkast på obligationer, så skal man investere pengene, skal man bevæge investere i aktier eller aktiebaserede kapital- og investeringsforeninger. Økonomerne, som jeg arbejder tæt sammen med, har endda døbt fænomenet TINA – There Is No Alternative.

Negative renter øger kravene til god rådgivning

For os rådgivere har de negative renter betydet, at vi bliver mødt med mange spørgsmål fra kunderne om, hvad det betyder for dem. Det gør det til en meget spændende tid at være rådgiver i, og det stiller nogle strikse krav til, at vi lever ordentligt op til den rolle, vi er blevet betroet, men det giver de bedste rådgivere mulighed for at skille sig ud.

Den ekstraordinære situation med de negative renter er altså endnu en god anledning til at tage vare på ens økonomi i stedet for at vente for længe med at komme i gang. Sæt dig derfor godt til rette og overvej, hvor mange penge du har brug for i de kommende år, og om de ovenstående skal stå på en indlånskonto. Skal de først bruges om mange år, er der ikke noget bedre alternativ end at investere dem.

Men der findes faktisk alternativer: Du kan betale af på eventuel gæld, og hvis du er ældre, kan du opnå glæden ved at give skattefri gaver for 67.100 kroner videre til næste generation, uden at modtageren skal betale afgift. Eller du kan vælge at gennemgå dine pensionsforhold og sikre, at du kan opretholde din ønskede levefod, når du bliver pensionist. Ekstra indskud på pensionen, der jo investeres, er en fornuftig vej væk fra de negative renter.

Negative renter kan ramme alle

Mange banker opererer p.t. med en grænse på 750.000 kroner, før man skal betale for at have sine penge stående i banken, men beløbsgrænsen kan sagtens blive sænket, så den også rammer folk, der ikke lige har 750.000 stående – i princippet for ethvert indestående helt ned til nul kroner. Det er altså en problematik, som ikke kun vedrører formuende folk, og ingen kan reelt tillade sig at negligere udviklingen, uanset om man på nuværende tidspunkt er berørt eller ej.

Ovenstående er dermed ikke kun et opråb til de velbjærgede. Håbet herfra er, at de negative renter måske kan være til at sætte skub i, at danskerne for alvor får øjnene op for mulighederne i at investere sine penge frem for at lade dem støve til og endda skrumpe i banken.

Kronikken er også bragt i dagbladet Børsen den 21. januar

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver