Spring til indhold

Aktiesparekonto

Ønsker du at optimere din økonomi, og har du frie midler, som du ønsker at investere, så er aktiesparekontoen ideel, uanset om du er en erfaren investor eller kun lige er påbegyndt din investeringsrejse.

 

Dine muligheder med aktiesparekontoen

I denne video fortæller vores kunderådgiver, Helle Snedker, om aktiesparekontoens fordele, og hvorfor den er med til at gøre det mere økonomisk attraktivt at investere i børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.

Hvad er en aktiesparekonto?

Hvad er en aktiesparekonto?

Aktiesparekontoen er en opsparing i et lukket skattemiljø. Det vil sige, at de penge, du investerer, er aflukket fra de omkringliggende finansielle forhold rent skattemæssigt. Med en skattesats på 17 procent er beskatningen af det opnåede afkast her lavere end beskatningen på afkast opnået i et almindeligt depot.

Kontoen er derfor en særligt fordelagtig opsparing, der sikrer dig det optimale udbytte af dine investeringer.

Der findes ingen aldersgrænse, og det er derfor muligt for både børn og voksne at investere i aktier i dette fordelagtige skattemiljø. Der kan dog kun oprettes én aktiesparekonto pr. person, og loftet på indskud er pr. 1. januar 2023 106.600 kroner.

Derfor er kontoen ideel, hvis du er ny investor, har børn eller børnebørn, eller hvis du ønsker at supplere eksisterende investeringer med en fordelagtig opsparing af frie midler.

Aktuelt for aktiesparekontoen 2023

Oprindeligt var det fra politisk side planen, at indskudsloftet skulle stige fra 50.000 kroner i debutåret 2019 og så 50.000 kroner om året indtil 200.000 kroner i 2022.

Da aktiesparekontoens loft blev hævet fra 50.000 til 100.000 kroner i juli 2020, blev interessen for kontoen også omgående forøget. Det tyder på, at aktiesparekontoen er noget for både store og små formuer. Forventeligt ville det samme ske, hvis loftet blev hævet som planlagt til først 150.000 kroner og siden 200.000 kroner.

I 2023 er indskudsloftet 106.600 kr. 

Et større indskudsloft vil derfor kunne gøre aktiesparekontoen til en endnu mere etableret del af værktøjskassen for alle os med fokus på optimering af privatøkonomien.

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kan optimere din økonomi, kan du tage kontakt til en af vores rådgivere her.

Er aktiesparekontoen en god ide?

Der kan være mange fordele i at oprette en aktiesparekonto, og den primære fordel er naturligvis den lave beskatning. Når du har en opsparing, som du ikke skal bruge de næste fem år, så er det oplagt at investere dem og dermed øge chancerne for, at værdien af din opsparing stiger.

Aktiesparekontoens fordele:

  • En skattesats på kun 17 procent. Den gunstige skattesats kan gøre en stor forskel for værdien af dine investeringer.
  • Børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger. Der må på denne konto kun investeres i danske og udenlandske børsnoterede aktier og aktiebaserede investeringsforeninger.
  • Kontoen beskattes efter lagerprincippet. Det vil sige, at der en gang årligt betales skat af afkastet, uanset om gevinsten eller tabet er blevet realiseret. De penge du har stående på kontoen, kan du derfor betragte som dine, da kontoen bliver opgjort en gang årligt.
  • Automatisk skatteafregning. Det er nemt og gratis at oprette en aktiesparekonto, og derudover foregår opgørelsen af afkast og skatteafregning automatisk.
  • Nemt at hæve og indsætte penge. Du kan til enhver tid hæve hele eller dele af det beløb, du har investeret for.

Aktiesparekontoens ulemper:

  • Indskudsgrænse på 106.600 kroner. Selvom man kunne ønske, at indskudsgrænsen var højere, så kan man bestemt stadig få meget ud af at udnytte kontoens fordele.
Hvordan opretter man en aktiesparekonto?

Hvordan opretter man en aktiesparekonto?

For at komme i gang skal du kontakte dit pengeinstitut, hvilket i manges tilfælde vil være banken. Din bankrådgiver kan hurtigt hjælpe dig med at sætte kontoen op. I nogle banker er det også muligt selv at oprette kontoen direkte i din netbank.

De gældende regler for aktiesparekontoen er de samme for alle danske banker, så der findes derfor ingen fordel i at oprette den det ene eller andet sted. Derudover kan den også oprettes hos SaxoBank.

Investér i Formueplejes løsninger

Flere af Formueplejes fonde er velegnede til investering på aktiesparekontoen. Det gør det nemt og hurtigt for dig at komme i gang med at investere dine frie midler, når din konto er oprettet. Vi har et bredt udvalg af udbyttebetalende investeringsforeninger, der især er velegnede til langsigtede investeringshorisonter.

I Formuepleje kan der investeres i følgende fonde for midler på en aktiesparekonto:

Læs mere om vores aktiebaserede fonde her.

I 2019 var loftet på indbetaling 50.000 kroner, hvorimod loftet på aktiesparekontoen i 2023 er steget til 106.600 kroner.

Vores kundedirektør, Helle Snedker, kigger i denne artikel nærmere på udviklingen af den danske investeringskultur. Læs mere her.

Få den rigtige økonomiske rådgivning

Få den rigtige økonomiske rådgivning

Har du spørgsmål til, hvordan du skal oprette en aktiesparekonto til din opsparing, eller hvordan du kan få din opsparing til at vokse gennem langsigtet investering, vil vi meget gerne hjælpe dig.

Hos Formuepleje er vi eksperter i sende dit overskud på arbejde for dig, og vi arbejder hver dag for at bevare og øge din opsparing. Vi har udviklet en bred palet af børsnoterede investeringsløsninger, og vi har blandt andet sammensat en række investeringsfonde med forskellige risiko- og afkastegenskaber.

Vores erfarne hold af formuerådgivere sidder klar til at hjælpe dig. Vi skræddersyr gerne en løsning, der tager forbehold for din risikoprofil og tager hensyn til dine værdier i livet.

Kontakt en af vores rådgivere

Skat af aktiesparekontoen

Den årlige opgørelse af afkast samt skatteafregning foregår automatisk. Beskatningen foregår efter lagerprincippet, og du beskattes derfor årligt med 17 procent af afkastet, mens tab automatisk fremføres til næste år.

Skatten betales via en kontantkonto, der er knyttet til aktiesparekontoen. Børn bliver selvstændigt beskattet, selvom kontoen er oprettet af forældrene. Dermed er der intet at administrere og en del at tjene.

Børn og aktiesparekonto

Hvis dine børn interesserer sig for investering og ønsker at investere i børsnoterede aktier eller aktiebaserede investeringsforeninger, kan de også få glæde af den lave skattesats.

Kontoen kan derudover også med fordel benyttes som en del af en børneopsparing, hvor bedsteforældre, forældre eller andre gavegivere kan sætte penge ind. På denne måde bliver det muligt at skabe en fordelagtig opsparing med den lavest mulige beskatning.

Derudover bliver pengene ved denne opsparingsform ikke bundet. Det er derfor til enhver tid muligt at hæve enten hele eller dele af beløbet for eksempel i forbindelse med at dit barn flytter hjemmefra, fylder 18 år eller andre vigtige begivenheder.

Læs mere om børneopsparing her

Få mere ud af din opsparing

Der er mange muligheder for at optimere din opsparing. Økonomi er personligt, og du skal derfor finde den eller de løsninger, der passer til din unikke situation. Har du et investerbart overskud, har du med den rette opsparing gode chancer for at øge værdien af din formue. 

Læs mere om forskellige opsparingsmetoder her:

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op