Spring til indhold

Viden

Vælg den rigtige risikoprofil

Der er risiko forbundet med alle former for investering, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at matche dine investeringer med dit ønskede risikoniveau. Bliv klogere på risiko herunder. 

 

Hvilken investeringsrisiko er den rigtige for dig?

Du skal træffe mange beslutninger, når du investerer, og når du skal vælge den rigtige risikoprofil, er der en del ting, du bør overveje. Jo højere risiko, du vælger i dine investeringer, jo højere vil det forventede afkast også være, men samtidig kan du også forvente større udsving undervejs. I sidste ende handler det om at vælge nøjagtigt det risikoniveau, du har det bedst med, og som passer til dig og dine økonomiske forhold.

Du bør blandt andet overveje, hvordan du er som menneske: Hvordan vil det påvirke dig, hvis markederne pludselig falder? Kan du se igennem kursfald, eller vil det gå ud over din nattesøvn? Og hvor langsigtet er din investeringshorisont: Hvor gammel er du, hvordan er din aktuelle livssituation og hvor lang tid er der, til du skal bruge pengene?

Alt dette bør du tage i betragtning, når du vælger risiko- og investeringsprofil.

Læg en plan - og hold dig til den!

Den rigtige risikoprofil hænger nøje sammen med den investeringshorisont, du har. Det vil sige, hvornår du skal bruge pengene. Uanset hvilken situation, du står i, er det altid en god ide at lægge en investeringsstrategi og at holde dig til den - også når markederne går op og ned.

Al forskning viser, at langsigtede investorer med en rolig hånd typisk vinder, mens dem der sælger ud i tide og utide ofte sidder skuffede tilbage, fordi de troede, at de kunne time markedet til punkt og prikke. På den måde risikerer du faktisk at tabe to gange: Både når markedet falder i første omgang, og hvis man er ude af markedet, når det begynder at stige igen.

Tommelfingerreglen er, at langsigtede investeringshorisonter på fem år eller derover godt kan indeholde investeringer med høj risiko.

Vær tryg i din investering

Vi mener i Formuepleje, at investering og tryghed går hånd i hånd. Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved din beslutning og dit risikoniveau på lang sigt. Hvis kurserne falder, og det gør dig urolig, bør du overveje at justere din risikoprofil. Hvis du står over for store ændringer i dit liv - som for eksempel ægteskab, skilsmisse, nyt job, boligkøb eller overvejelser om at gå på pension - kan det være en god ide at tage din risiko op til revision for at sikre, at du stadig ligger på det rigtige niveau.

Hvilken investering passer bedst til dig?

Hvor lang er din investeringshorisont, og hvilken risiko* vælger du i din investering?

Ved at angive dine ønsker og behov, får du vores bud på, hvilken investeringsløsning der passer bedst til din valgte profil.

Risikoklassificering

I Formuepleje benytter vi en egenudviklet model til risikoklassificeringen af vores fonde, hvor risikoklassificeringen fastlægges på baggrund af tabsrisikoen på 24-36 måneders sigt. Formueplejes egenudviklede model til risikoklassificering kan afvige fra den risikoklassificering, der fremgår af dokument med central information, som er baseret på fælles europæiske regler.

Du kan finde dokument med central information for hver fond her
Du kan læse mere om Formueplejes egenudviklede model til risikoklassificering her.

Din alder kan være et pejlemærke

Du bør investere forskelligt afhængigt af, om du er i starten af 40’erne, eller om du nærmer dig pensionsalderen. Hvis det sidste er tilfældet, kan det være en god idé at skrue ned for risikoen i dine investeringer. Er du derimod i gang med karrieren og har mere end 20 år til pension, så kan du, ifølge alle gode investeringsråd, godt øge risikoen.

Er du omkring 55 år, er det ved at være sidste udkald til at investere, hvis du - uden at løbe alt for store risici - vil have pengene til at vokse, inden du forlader arbejdsmarkedet. Har du investeret dine penge, er det måske en overvejelse værd at justere til en lavere risiko.

Alternativt kan du dele din opsparing ind i kategorierne lav, middel og høj. Selv om du er 80 år, kan dele af investeringen godt være med høj risiko. Hvis du har en større sparegris, end du kan nå at bruge, giver en langsigtet investering med høj risiko god mening, fordi du kan overdrage pengene til næste generation.

Læs mere om din alder og investering

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Vores fokus er langsigtet investering, og vi har et bredt udvalg af investeringsfonde med forskellige afkast- og risikoegenskaber. Uanset om du ønsker en investering med høj risiko og højt forventet afkast, eller en mere stabil investering med lav risiko, finder vi en løsning, der passer til dig. Vi gør altid meget ud af at holde risikoen ved vores investeringer i stram snor. 

Vores erfarne investeringsrådgivere sidder klar til at hjælpe dig med, at finde den risiko, der er rigtig for dig. Vi rådgiver på dine præmisser og hjælper dig med at komme hele vejen rundt om din økonomi, så vi sammen kan finde frem til en investeringsprofil, du føler dig tryg i.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få flere råd til at vælge risikoprofil

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept