Spring til indhold

Vælg den rigtige risikoprofil

Der er risiko forbundet med alle former for investering, og det er derfor vigtigt, at du sørger for at matche dine investeringer med dit ønskede risikoniveau. Bliv klogere på risiko herunder. 

 

Hvilken investeringsrisiko er den rigtige for dig?

Hvilken investeringsrisiko er den rigtige for dig?

Jo højere risiko, du vælger i dine investeringer, jo højere vil det forventede afkast også være, men samtidig kan du også forvente større udsving undervejs. I sidste ende handler det om at vælge nøjagtigt det risikoniveau, du har det bedst med, og som passer til dig og dine økonomiske forhold.

Du bør blandt andet overveje, hvordan du er som menneske: Hvordan vil det påvirke dig, hvis markederne pludselig falder? Kan du se igennem kursfald, eller vil det gå ud over din nattesøvn? Og hvor langsigtet er din investeringshorisont: Hvor gammel er du, hvordan er din aktuelle livssituation og hvor lang tid er der, til du skal bruge pengene?

Lav en investeringsstrategi

Lav en investeringsstrategi

Den rigtige risikoprofil hænger nøje sammen med den investeringshorisont, du har. Det vil sige, hvornår du skal bruge pengene. Uanset hvilken situation, du står i, er det altid en god ide at lægge en investeringsstrategi og at holde dig til den - også når markederne går op og ned.

Al forskning viser, at langsigtede investorer med en rolig hånd typisk vinder, mens dem der sælger ud i tide og utide ofte sidder skuffede tilbage, fordi de troede, at de kunne time markedet til punkt og prikke. På den måde risikerer du faktisk at tabe to gange: Både når markedet falder i første omgang, og hvis man er ude af markedet, når det begynder at stige igen.

Din alder kan være et pejlemærke

Du bør investere forskelligt afhængigt af, om du er i starten af 40’erne, eller om du nærmer dig pensionsalderen. Hvis det sidste er tilfældet, kan det være en god idé at skrue ned for risikoen i dine investeringer. Er du derimod i gang med karrieren og har mere end 20 år til pension, så kan du, ifølge alle gode investeringsråd, godt øge risikoen.

Er du omkring 55 år, er det ved at være sidste udkald til at investere, hvis du - uden at løbe alt for store risici - vil have pengene til at vokse, inden du forlader arbejdsmarkedet. Har du investeret dine penge, er det måske en overvejelse værd at justere til en lavere risiko.

Alternativt kan du dele din opsparing ind i kategorierne lav, middel og høj. Selv om du er 80 år, kan dele af investeringen godt være med høj risiko. Hvis du har en større sparegris, end du kan nå at bruge, giver en langsigtet investering med høj risiko god mening, fordi du kan overdrage pengene til næste generation.

Tryghed i dine investeringer

Vi mener i Formuepleje, at investering og tryghed går hånd i hånd. Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved din beslutning og dit risikoniveau på lang sigt. Hvis kurserne falder, og det gør dig urolig, bør du overveje at justere din risikoprofil.

Hvis du står over for store ændringer i dit liv - som for eksempel ægteskab, skilsmisse, nyt job, boligkøb eller overvejelser om at gå på pension - kan det være en god ide at tage din risiko op til revision for at sikre, at du stadig ligger på det rigtige niveau.

Mød vores investorer

Her kan du møde nogle af vores investorer, som har valgt at investere i Formueplejes Mix-fonde. Vores tre investorportrætter gør dig klogere på, hvorfor de lige netop har valgt at investere i henholdsvis Mix Low, Mix Medium og Mix High. 

Lone og John: "For os er trygheden guld værd"

Lone og John: "For os er trygheden guld værd"

Lone og John er for nylig gået på pension og ønsker derfor lav risiko i deres investeringer, så der er tryghed om økonomien. Der skal være plads til lidt af det hele i pensionstilværelsen. Det kræver, at der er styr på økonomien. Parret har udskudt pensionsudbetalingerne, så det er investeringerne, de skal leve af i de kommende år. Derfor har de prioriteret en investering med lav risiko.*

Læs her hvorfor Lone og John har valgt at investere i Mix Low
Victoria: "Det er vigtigt med den rette balance"

Victoria: "Det er vigtigt med den rette balance"

Som ung kan det være svært at forholde sig til pensionsopsparing og livet om mange år. For 25-årige Victoria er det vigtigt med den rette balance mellem risiko og afkast. Hun ønsker ikke at bruge alt for meget tid på investeringer – men vil gerne have sin opsparing til at vokse. Der skal være til både huskøb på den korte bane og økonomisk sikkerhed på længere sigt. Derfor har hun valgt at investere med middel risiko.*

Læs her hvorfor Victoria har valgt at investere i Mix Medium
Janne: "Det er lige så vigtigt som at gå til tandlægen"

Janne: "Det er lige så vigtigt som at gå til tandlægen"

Janne Vejlesby har altid været typen, der har sat sig et mål og derefter lagt en plan for, hvordan hun når det. I dag er hun en garvet investor, som har sat sig grundigt ind i tingene. For hende er privatøkonomi og investeringer lige så vigtigt som at gå til tandlægen. Det eneste, hun ville ønske, hun kunne gøre om, var at hun var begyndt at investere på et langt tidligere tidspunkt. Janne har valgt at investere med en risiko, der ligger over middel.*

Læs her hvorfor Janne har valgt at investere i Mix High

* I Formuepleje benytter vi en egenudviklet model til risikoklassificeringen af vores fonde, hvor risikoklassificeringen fastlægges på baggrund af tabsrisikoen på 24-36 måneders sigt. Du kan læse mere om Formueplejes egenudviklede model til risikoklassificering her.  

Du skal være opmærksom på, at Formueplejes egenudviklede model til risikoklassificering og vores egne estimater på fremtidige afkast kan afvige fra den risikoklassificering og de afkastscenarier, der fremgår af dokument med central information, som er baseret på fælles europæiske regler. Du kan finde dokument med central information for hver fond her

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Rådgivning

Få sparring på din økonomi

Uanset om du ønsker en investering med høj risiko og højt forventet afkast, eller en mere stabil investering med lav risiko, finder vi en løsning, der passer til dig. Vores erfarne investeringsrådgivere sidder klar til at hjælpe dig med, at finde den risiko, der er rigtig for dig.

Vi rådgiver på dine præmisser og hjælper dig med at komme hele vejen rundt om din økonomi, så vi sammen kan finde frem til en investeringsprofil, du føler dig tryg i.

Kontakt en rådgiver her
Bliv en del af et stærk investeringsfællesskab

Bliv en del af vores investeringsfællesskab

I Formuepleje har vi siden 1986 hjulpet formuende danskere med at få opsparingen til at vokse, og har i dag altså mere end 35 års erfaring og ca. 18.000 kunder fordelt ud over hele landet.

Som kunde i Formuepleje bliver du en del af et fællesskab med attraktive fordele. Det er nemt og enkelt at blive kunde, og det kræver sådan set kun, at du har oprettet et depot og er godkendt til handel.

Sådan bliver du kunde

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op