Spring til indhold

7. september 2023

Rente op, rente ned – rente i min lejlighed

Af Helle Snedker

Skal, skal ikke rentetilpasse? Der findes ikke ét råd, som passer til alle. Men her får du del i mine overvejelser og min foreløbige ’gevinst’ ved at pleje passivsiden af min økonomi.

I forbindelse med pandemiens udbrud i 2020 brød der også et stormvejr løs i dansk realkredit. Renten på både flexlån og fastforrentede lån steg, og kurserne på de bagvedliggende obligationer faldt.

Det fik mig og en hel del andre til at skifte fastforrentede lån ud med flexlån, så vi fik en mindre restgæld at betale tilbage. Til gengæld fik vi løbende rentetilpasning på vores lån.

Forleden fik jeg så det årlige brev om, at nu er det tid for rentetilpasning – og sjovt nok begyndte der at tikke henvendelser ind på telefon, sms, mail og i Messenger – fra kunder, venner og bekendte, som gerne lige vil have en snak om, hvad der nu er smartest at gøre.

Og hvad er så egentligt smart at gøre i den nuværende rente-situation?

Hvad er den ’rigtige beslutning’, som alle kan læne sig op ad, når de skal tage stilling til, hvad der skal ske med lån i deres bolig? Svaret er som altid: ”Det kommer an på…” 

Lidt historie: Jeg har samlet set barberet godt 22% af min gæld ved at konvertere mit lån ad flere omgange. Det er vel at mærke siden jeg overtog lejligheden den 1. december 2019. Det er vel ikke så ringe endda. Det ville have taget en hel del mere tid at spare tilsvarende penge sammen og afdrage på min gæld.

Jeg tænker, at det beviser, at det ikke blot er en god ide at optimere sin privatøkonomi ved at spare op og investere fornuftigt, men at det i høj grad også giver mening at arbejde med sin ”passiv-side”. Altså også være opmærksom på at få omlagt lån og reducere restgæld eller få lavere rente på lånet. 

Desværre kan jeg forstå, at der er mange, som ikke rigtigt kan finde ud af, hvornår konvertering er en god ide.

Hvornår kan det svare sig at konvertere, og hvornår bør man afholde sig fra at gøre det – og hvilke konsekvenser kan det have? 

Personligt fortsætter jeg med mit flexlån F1 en periode endnu. Jeg lever med de udsving, der kommer, og jeg vil ikke forlænge til et lån med længere tid mellem rentetilpasningerne, for jeg håber og tror, at den korte rente snart topper/er toppet, og derefter vil begynde at falde igen.

Jeg kan helt sikkert tage fejl, og derfor kan jeg ikke med sikkerhed i stemmen sige til alle, der spørger om råd, at det er, hvad der kommer til at ske. Jeg kan kun sige, at det er, hvad jeg gør.  

Hvad bygger jeg min personlige beslutning på?

Jeg kan se, at både den amerikanske og europæiske centralbank bliver ved at hæve renten i bestræbelsen på at få bekæmpet inflation (at priserne bliver ved med at stige).

Når centralbankernes greb for alvor begynder at hjælpe, og prisstigninger på mad, energi og alt det andet, vi bruger penge på i vores husholdning, aftager, så vil rentestigninger forventeligt blive afløst af rentefald ­– og det vil jeg gerne have del i.

Derfor rentetilpasser jeg endnu engang for et år – og så håber jeg, at min husleje falder ved næste rentetilpasning. Det gør jeg, velvidende at prisen på et fastforrentet lån med fast rente i 30 år og et flexlån med ny rentetilpasning hvert år i øjeblikket er tæt på hinanden.

Jeg satser og håber at komme ned i husleje. Men jeg gør det kun, fordi jeg har plads i min økonomi til at tage yderligere rentestigninger, hvis det skulle gå en anden vej, end jeg forudsiger. Det er en meget vigtig ting at bemærke – også hvis du går og overvejer det samme.  

Hvor ville livet som rådgiver være dejligt enkelt, hvis der var ét råd, der passede til alle. Der er der desværre ikke. I stedet er det vigtigt at indsamle information og så gøre sig sine egne overvejelser om, hvad der forventes at ske – og sidst men ikke mindst – at træffe en beslutning og agere efter den.  

Nu har jeg forklaret, hvad jeg svarer mit realkreditinstitut. At vi kører videre med samme plan som hidtil.

Hvad med dig – Har du det rigtige lån i din ejendom? 

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag d. 7. september

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver