Spring til indhold

3. august 2023

Vi skal lære børn, at det er okay at spare op til ting, man virkelig ønsker sig

Af kommunikation

De mødte hinanden under optagelserne til en podcastserie om økonomi, og kemien var der med det samme. Siden har tv-vært Sofie Østergaard og kundedirektør Helle Snedker fra Formuepleje dannet par i DR-programserien ’Boost dit budget’

Helle Snedker og Sofie Østergaard har en fælles mission, og de deler en kærlighed for tal og økonomi. Begge går de op i at få formuer til at vokse – og får stjerner i øjnene, når samtalen falder på pensionsforhold og investeringer.

De afskyr begge spild. Især kan de ikke fordrage at smide penge ud på fejlkøb. Det er nærmest en forbrydelse, synes Sofie, som ud over at passe på pengene gerne vil tage hensyn til klimaet og undgå et unødvendigt overforbrug.

”At have styr på sit budget er at have råd til at realisere de vigtige drømme i livet”, siger DR-værten, som bor med mand og tre børn – Villy på otte, Geo på fem og etårige Berta i en gammel villa på Amager.

”Mine forældre lagde længe penge til side for at kunne købe et sæt designermøbler til spisestuen. Jeg kan huske, hvor stort det var, da de købte møblerne, som stadig står hjemme i min fars stue."

Sofie Østergaard, tv-vært

Hun dyrker et disciplineret køkkenregnskabssystem – en såkaldt ”sort boks”, som indeholder lister over hver eneste fødevare i familiens fryser.

Smør, hakket oksekød, rugbrød og middagsrester i plasticbøtter til de mest travle dage. Alt er noteret og bliver krydset af, efterhånden som der kommer bund i lageret. Det samme gælder tøj til børnene. Hun holder regnskab med arvetøj i papkasser og beholdningen af sko til fremtidig brug, som hun altid køber på udsalg.

”Når man tænker sig lidt om og fx køber stort ind af ugens tilbud, bliver der plads til en masse sjovere ting, fx rejser med børnene,” siger Sofie, som under programserien ’Boost dit budget’ indgik et væddemål med en af deltagerne: Kunne Sofie, mand og tre børn leve en hel måned for et budget på 1.500 kr.?

Overskud til de regnfulde dage

Helle Snedkers børn er store nu, og når den travle kundedirektør ikke er i gang med tv-optagelser i DR Byen, pendler hun mellem hjemmet i Helsingør og Formueplejes kontorer i Hellerup og Aarhus.

Madbudgettet går hun ikke højt op i, til gengæld går hun op i kvalitet – ikke kvantitet.

Når hun et par gange om året tager på shopping efter nyt til garderoben, sker det derfor sammen med en personlig shopper, som hun hyrer i et par timer.

”En personlig shopper kan se, hvad der klæder mig, ligesom jeg er ekspert i at se, hvordan andre mennesker optimerer deres økonomi og investerer pengene fornuftigt,” siger hun.

”For første gang i generationer bliver vores børn faktisk fattigere, end vi er. Mange børn er vant til at få, hvad de peger på. De får et chok, hvis vi ikke begynder at lære dem, hvad tingene koster, og at det er okay at skulle spare op til ting, man virkelig ønsker sig.”

Helle Snedker, kundedirektør

Hun er vokset op i 1970’erne på et familielandbrug på Samsø. Dyrene skulle passes hver dag året rundt, så familieferier til udlandet blev det ikke til. Pengene var af og til små, og hun lærte tidligt at interessere sig for mælkeprisernes udvikling. Hun havde en skøn barndom, manglede ikke noget, men siden hun var ung, har hun haft et stærkt ønske om at kunne klare sig selv økonomisk, have råd til at tage sine egne børn med på udlandsrejser og i det hele taget have overskud, når livet har budt på svære perioder. En skilsmisse for eksempel.

”Jeg havde ikke drømt om, at jeg skulle blive skilt, men det blev jeg. I den situation var det enormt rart at stå økonomisk stærkt og ikke være tvunget til at gå fra hus og hjem på grund af en stram økonomi,” siger Helle, der altid har haft det som et mål at få flere kvinder til at sætte sig ind i pensionsforhold og opsparing.

”Hos Formuepleje ved vi, at kvinderne tit har det endelige ord, når det kommer til at investere de fælles midler. Jeg kunne godt tænke mig, at kvinder kommer endnu mere på banen og sparer mere op til pensionen. Helst inden de runder 55, for så er løbet ved at være kørt, hvis man skal nå at skabe sig en fornuftig alderdom økonomisk.”

Eksperimentet

Sofie Østergaard vil gerne sætte fokus på det overforbrug, som mange har vænnet sig til. Flertallet af danskere mangler ingenting. Hun bliver overrasket over venindernes tøjforbrug, selv babyer og børnehavebørn får mærketøj på.

Hun ryster på hovedet. Som mor til et par aktive drenge ved hun, at et par bukser til 99 kroner kan fungere fint. Hun behøver ikke ærgre sig over huller på knæene – drengene har det fantastisk, mærketøj eller ej. Ikke at hun dømmer andre på deres forbrug, understreger hun. ’Boost dit budget’ er netop blevet fremhævet for sin ikkedømmende stil.

I stedet vil hun gerne udfordre deltagerne til at se det som en sjov øvelse at tænke mere over forbruget af fastfood og hurtige forbrugsgoder, så der bliver råd til de større ting i livet, fælles oplevelser især.

Det lykkedes faktisk Sofie og familien at leve en måned (januar) for 1.500 kroner, og ingen gik sultne i seng.

”Vi fik helt sikkert nogle utraditionelle aftensmadsretter ud af det, og somme tider, når vi sad og tyggede i en tør skive rugbrød, mindede vi hinanden om, at nu fik vi råd til endnu mere fredagsslik og mere overskud til sommerferien. Det var en sund øvelse, ikke mindst for børnene.”

Artiklen har været bragt i seneste magasin. Du kan læse den og de andre artikler i magasinet i iPaper her.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver