Spring til indhold

31. marts 2022

Danskerne begynder at fatte interesse for pension

Af Helle Snedker

I sidste uge så jeg en overskrift, der gjorde mig glad. Vi interesserer os for pension som aldrig før. Overskriften var fra pensionsselskabet Sampension. Der er stadig lang vej, før vi er i mål, men det glæder mig, når et af vores større pensionsselskaber med sine nye tal kan meddele, at interessen for pension aldrig har været større.

Antallet af kunder hos Sampension, der tjekker deres pension på nettet, er f.eks. steget med 89 procent fra 2018 til 2021, og i samme periode er antallet af opkald fra kunderne steget 42 procent, mens der har været en stigning på 169 procent i antallet af skriftlige kundehenvendelser. Det indikerer en udvikling, hvor flere er begyndt at tage pensionsspørgsmålet mere seriøst, end der har været tradition for her til lands, og det kipper jeg med flaget over. Det er noget, jeg selv har brugt ret meget energi til at fortælle vidt og bredt i de senere år. Jeg krydser derfor fingre for, at Sampensions tal er udtryk for en større tendens, der også gør sig gældende hos de konkurrerende pensionsselskaber.

Jeg ved godt, at pension hos mange stadig klinger af noget, der er lidt kedeligt, men dels er det uhyre vigtigt, og dels kan det faktisk gå hen og blive helt spændende, når du begynder at interessere dig for det. Som i øvrigt så meget andet her i livet, man bruger lidt tid på at sætte sig ind i.

Derfor er det meget positivt, hvis danskerne begynder at tage pension til sig og prioriterer at bruge tid og kræfter på at få sparet bedst muligt op til deres alderdom. Fordelene ved at gøre det er om ikke utallige, så i hvert fald mange.

Passer din pension til dine ønsker og behov?

Det kan eksempelvis være, at du allerede nu drømmer om at gå to-tre år tidligere på pension end beregnet. Så er det meget godt at have gjort sit forberedende arbejde og vide, at pensionsopsparingen faktisk er stor nok til, at det kan lade sig gøre.

Mange er også blevet opmærksomme på, at vi nødigt vil leve af folkepensionen alene, og derfor gælder det om at komme i gang i så god tid som muligt, hvis det for alvor skal batte i den tredje alder. Skal der være masser af luft i økonomien til rejser, nye eller velholdte tænder, ordentligt fodtøj og alternative behandlere, når du/I er 60-65 år, så hjælper det ikke at vente for længe med at få styr på pensionen. Og det samme gælder, når du bliver 85 år og skal have råd til at købe personlige pleje, hygiejne, rengøring og vedligehold af det hjem, der er svært at give slip på.

Fordelen ved selv at have styr på sin pension er også, at du forbliver herre over egen privatøkonomi og ikke er overladt til det offentliges nåde. Det giver en vis selvtilfredsstillelse. Via din pension har du typisk også en forsikringsordning, som du kan få stor fordel af. Mens du tjekker din pension, kan du jo lige så godt sikre dig, at dine forsikringer er, som du ønsker, at de skal være.

Vi må nok også give den såkaldte Arne-pension en del af æren for, at danskernes interesse for pension er steget. Den har formentlig fået mange til at tjekke, hvor mange år de i det hele taget har været på arbejdsmarkedet, og i samme åndedrag kan man jo lige så godt se, hvordan det står til med værdien af pensionsopsparingen.

Tag selv vare på din pension

Nu kom jeg til at skrive, at pension kan gå hen og blive helt spændende, hvis man begynder at interessere sig for det, og det gælder i særlig grad den del af danskerne, der i højere og højere grad tager vare på deres pension og selv investerer deres pensionsmidler. Det gælder for eksempel i Danica Select eller hos Velliv via produktet Livrente+Invest.

Det er ikke sikkert, at det er en gangbar model for alle, men det er i hvert fald en metode, der er med til at gøre pension mere nært og spændende og mindre fremmedgjort. Det er også med til at sikre, at du selv kan bestemme, hvad din pension skal investeres i og med hjælp fra hvem. Kina, kernekraft, våben og vindmøller – mulighederne er mange, og holdningerne er måske på vej til at ændre sig?

På det seneste har vi på grund af krigen i Ukraine oplevet en del markedsuro, men det er måske en fin anledning til lige at kigge på, hvordan det er gået med din pensionsopsparing siden sidst, du tjekkede. Find ud af, hvad der stod ved årets indgang og frem til nu, hvor du formentlig har lidt et ikke-realiseret tab. Så kan du kigge igen om et halvt eller helt år og se, hvad værdien er til den tid. Der er en pæn chance for, at det er steget igen, og det er i virkeligheden det, du skal have vished for: Pengene på din pensionsopsparing arbejder for dig - og derfor kan du lige så godt fatte interesse for dem og passe og pleje dem bedst muligt.

Med de nye digitale muligheder, der findes i netbanker og hos pensionsselskaber og løsninger som pensionsinfo.dk, hvor du relativt kan tjekke, om du sparer nok op til din alderdom, og hvordan du er sikret, er der heller ikke mange undskyldninger for at lade være med at interessere sig for din pension - og dermed dig selv og din fremtidige privatøkonomi.

Artiklen er også bragt i Erhverv+ torsdag den 31. marts 2022

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver