Spring til indhold

4. marts 2020

Reelt kun to demokratiske kandidater tilbage efter Super Tuesday

Af Formuepleje

Efter Super Tuesday er det næsten sikkert, at det bliver Joe Biden eller Bernie Sanders, der skal op imod Donald Trump til det amerikanske præsidentvalg den 3. november. ”Og favoritværdigheden er tilbage hos Joe Biden, som er en moderat kandidat, der har gode chancer for at tiltrække republikanske svingvælgere og dermed vinde over Donald Trump. Begge er set med de finansielle markeders øjne gode kandidater, mens det forholder sig modsat med Bernie Sanders,” vurderer Henrik Franck, investeringsdirektør og partner i Formuepleje.

Super Tuesday med demokratiske primærvalg i 14 amerikanske stater og et oversøisk territorium bragte mange af de klare svar, som man på forhånd kunne forvente, uden at alt dog er afgjort allerede.

Den foreløbige konklusion er dog, at Joe Biden og Bernie Sanders er de to tilbageværende demokrater med en reel chance for at nå de magiske 1991 delegerede, der skal til at vinde nomineringen om at skulle udfordre USA’s siddende præsident Donald Trump i den kommende valgkamp.

Biden vandt Texas og otte andre stater, mens Sanders tog sig af fem stater, herunder Californien, som er den største. Det betyder, at Joe Biden overtager føringen fra Bernie Sanders. Det præcise antal delegerede efter Super Tuesday er dog endnu ikke opgjort.

Warren og Bloomberg lever på lånt tid

Kandidater som Elizabeth Warren og Michael Bloomberg kom begge svækket ud af Super Tuesday og er efterladt med minimale chancer for at vinde kapløbet om at blive Demokraternes kandidat. Bloomberg vandt kun det oversøiske territorium Amerikansk Samoa, mens Warren sågar tabte i sin hjemstat Massachusetts.

”Biden står nu helt klart med bedre kort på hånden til at vinde Demokraternes nominering efter at have vundet flest og også flere vigtige stater. Samtidig ser det ud til, at det demokratiske parti samles bag ham, som man har set med Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, der begge har trukket sig for at bakke op om Joe Biden. Bernie Sanders havde egentlig en hæderlig Super Tuesday, ikke mindst med sejren i Californien, men han står alligevel tilbage som taberen, fordi hans chancer er kraftigt forringet i forhold til dagen før. Det er dog for tidligt at afskrive ham, og han er nu den eneste, der reelt har en chance for at forpurre, at det bliver Biden, som bliver Demokraternes præsidentkandidat. Derimod kan man godt afskrive både Warren og Bloomberg, og spørgsmålet er, om begge ikke snart trækker sig? Michael Bloomberg har brugt over 3 milliarder kroner på sin kampagne, og selv om hans lommer er dybe, er der vel en grænse,” lyder investeringsdirektør Henrik Francks vurdering af udfaldet af Super Tuesday.

Markederne accepterer Trump og Biden

Det er alt andet lige en positiv udvikling set fra det finansielle markeds perspektiv. Godt nok overdøves finansmarkederne p.t. af COVID-19-virus og Feds pludselige rentesænkning i går, men den gængse holdning er, at Trump og moderate demokrater er gode nyheder, mens Sanders som erklæret socialist er dårligt nyt.

”For de finansielle markeder er gårsdagens resultater derfor godt nyt. Det værst tænkelige scenarie er, at Sanders rykker ind i Det Hvide Hus, og havde han klaret sig bedre, var der ikke så lang vej til en nominering. Den er blevet længere nu med Bidens markante sejr, der især er kommet i hus, fordi han har godt tag i den sorte befolkning, de ældre og også de moderate vælgere. På de finansielle markeder vil det ikke betyde alverden, om præsidenten hedder Trump eller Biden, men Sanders ville være en dårlig nyhed,” forklarer Henrik Franck, der selv har svært ved at tro på en Sanders-sejr over Trump.

Trump er fortsat favorit

”Flere målinger viser dog, at det slet ikke er utænkeligt, at Bernie Sanders faktisk har en chance for at slå Donald Trump. Derfor er der blandt mange investorer formentlig et lettelsens suk over, at Sanders bliver slået lidt tilbage på en skuffende Super Tuesday for ham. Omvendt må man sige, at Joe Biden har gjort et bemærkelsesværdigt comeback efter en meget skuffende start. Om han kan slå Trump, er et stort spørgsmålstegn. Han har nogle problemer med sin fremtoning, som Trump allerede udnytter. Men han har en realistisk chance i valgkampen, hvor han sandsynligvis kan tiltrække nogle republikanske svingvælgere i de stater, hvor Trump sidste gang vandt knebent over Hillary Clinton,” vurderer Henrik Franck, som dog fortsat hælder mest til, at Donald Trump tager fire år mere i Det Hvide Hus.

”Det afhænger som altid af, hvordan økonomien har det til november, når valget afholdes, så det kan få en betydning, hvor meget skade på økonomien, som udbruddet af coronavirus forvolder. Nu har USA’s centralbank sænket renten pludseligt og markant, og Trump presser på for, at renten skal sænkes endnu mere. Det vil heller ikke undre, hvis Trump offentliggør en omfattende infrastrukturpakke inden valget til at sætte yderligere skub i økonomien og aktiemarkedet, og Demokraterne vil få svært ved at stemme imod sådan en pakke. Derfor er Trump fortsat favorit,” slutter Henrik Franck og minder om, at det er sjældent, at en siddende præsident taber et præsidentvalg.

Det er ikke sket, siden George H.W. Bush tabte til Bill Clinton i 1992 og kun fem gange i alt i 1900-tallet.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver