Spring til indhold

26. november 2021

Vigtigt med stabilitet i toppen af Fed

Af Formuepleje

De finansielle markeder kan se frem til en ny fireårig periode med Jerome Powell i spidsen for USA’s centralbank. Det sikrer ro om den pengepolitiske linje, der er lagt, og nok så vigtigt værner det om centralbankens uafhængighed, at den demokratiske præsident Joe Biden ikke skifter den republikanske centralbankchef ud.

Det var en vigtig nyhed, da Det Hvide Hus i Washington D.C. forleden offentliggjorde, at USA’s præsident Joe Biden har indstillet centralbankchef Jerome Powell til en ny fireårig periode. Ved samme lejlighed bliver Lael Brainard, der hidtil har været menigt medlem af Federal Reserve, forfremmet til ny næstformand i stedet for Richard Clarida.

Dermed har Biden valgt kontinuitet frem for fornyelse, og for de finansielle markeder er det en bekymring mindre, at der er ro på den vigtigste pengepolitiske post i verden, og i et større perspektiv er genudnævnelsen også et værn om den uafhængighed, der er så afgørende for en centralbank.

Lempelig næstformand

Lael Brainard er demokrat i modsætning til republikaneren Powell og samtidig lidt mere ”dueagtig” end Powell, dvs. går ind for mere lempelig pengepolitik, ligesom hun går mere op i den grønne klimadagsorden og digitale valutaer end Powell og desuden går ind for hårdere regulering af den finansielle sektor.

Med sin nye position som nummer to i Fed har hun fået en stærkere platform til at promovere den agenda, men bortset fra det har hun kørt et tæt parløb med Powell både under corona og i forbindelse med genopretningen af amerikansk økonomi.

Duoen Powell og Brainard har således været bannerførere for det skifte, vi har set i pengepolitikken, hvor Fed har bevæget sig væk fra blot at stirre på øjeblikkelige inflationstal, men i stedet tage de lange briller på (den såkaldte AIT = ”Average Inflation Targeting”).

Med det markante skifte er det nu ikke længere så vigtigt, om inflationen er højere eller lavere end centralbankens målsætning, men at den over tid rammer målet. Det er blandt andet af den grund, at pengepolitikken først nu så småt er ved at blive strammet op trods kraftigt stigende inflation i 2021.

Midt i paradigmeskifte

Biden forklarer selv de to udnævnelser med, at USA har brug for stabilitet og uafhængighed, og den vurdering kan man kun være enig i, fordi vi befinder os på et kritisk tidspunkt for USA’s pengepolitik og økonomi.

Efter 40 år med faldende inflation og renter står vi midt i paradigmeskifte i pengepolitikken, hvor vi så småt kan skimte renteforhøjelser forude, efter at inflationen er skudt kraftigt i vejret i 2021 – 6,2 pct. i oktober eksempelvis.

Powell og Fed har stædigt fastholdt, at der var tale om et forbigående fænomen som følge af det forsyningspres, vi har oplevet efter Covid-19, men både markedet, Fed og i øvrigt jeg selv er begyndt at tvivle på det. Der er med andre ord en reel risiko for, at de højere inflationsforventninger bider sig fast.

Den vigtigste opgave

For Powell, Brainard og resten af Fed bliver den altoverskyggende opgave nu at føre den helt rigtige pengepolitik, der sikrer, at inflationen i USA ikke løber løbsk efter et 2021 med inflationsrater, der er steget både meget og hurtigt.

Der er derfor pengepolitiske stramninger på bordet, og det sker i første omgang ved, at Fed trapper ned for sine støtteopkøb af obligationer, der har været gældende siden finanskrisen og som er accelereret under Covid-19. Det bliver en vanskelig og delikat proces at skulle finde den rette balance.

I løbet af 2022 kan vi forvente de første renteforhøjelser fra Feds side, hvis ellers vækstbilledet fortsat er robust. Hvis man strammer pengepolitikken for meget og for hurtigt, risikerer man, at det går ud over jobskabelsen og hermed væksten i amerikansk økonomi. Derfor skal Fed formå at gå på en knivskarp line og dosere pengepolitikken i de helt rette mængder – også for at undgå uro på de finansielle markeder.

Det fornuftige valg

Af alle de grunde er det et ualmindeligt klogt valg at lade Jerome Powell fortsætte trods internt pres fra Demokraternes venstrefløj med senator Elizabeth Warren i spidsen. Herfra har ønsket været, at Joe Biden skulle indsætte en demokrat, men at han holder fast i Powell, tjener ham til ære, fordi det understreger Feds uafhængighed, som forgængeren Donald Trump højrøstet og gentagne gange udfordrede.

Men tiden er ikke til eksperimenter, og at en demokratisk præsident holder fast i en republikansk centralbank gør, at vi atter er vendt tilbage til, at posten som centralbankchef i USA er en apolitisk udnævnelse.

Powell har indtil videre bevist, at han er garant for det med et stærkt lederskab, hvor han har værnet om Feds uafhængighed – specielt i tiden under Trump. Genudnævnelsen lægger et solidt fundament for, at USA kan fortsætte den nuværende kurs og genopretning af økonomien efter covid-19.

Artiklen er også bragt som kronik i Børsen den 26. november 2021

Læs også: Genudnævnelsen af Powell sikrer kontinuitet

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver