Spring til indhold

23. november 2021

Genudnævnelsen af Powell sikrer kontinuitet

Af Formuepleje

Joe Bidens genudnævnelse af Jerome Powell som chef for USA's centralbank Federal Reserve er yderst fornuftig. Den sikrer ro om den fremtidige pengepolitik på et presset tidspunkt, hvor inflationen er stigende. Med genudnævnelsen af Powell genopliver Biden også en praksis, som blev brudt under Donald Trump, og han bekræfter dermed centralbankens uafhængighed.

Det er et fornuftigt og velovervejet træk fra præsident Joe Bidens side, at han i går nominerede centralbankchef Jerome Powell til en ny fireårig periode. I samme åndedrag vil præsidenten forfremme Lael Brainard til Powells højre hånd som ny viceformand i stedet for den nuværende viceformand Richard Clarida. Det virker ligeledes fornuftigt, idet de to har kørt et godt parløb under genopretningen af amerikansk økonomi oven på coronapandemien.

Biden forklarer selv de to udnævnelser med, at USA har brug for stabilitet og uafhængighed, og den vurdering kan man kun være enig i.

Duoen Powell og Brainard har været bannerførere for det skifte, vi har set i pengepolitikken, hvor Fed har bevæget sig væk fra blot at stirre på øjeblikkelige inflationstal, men i stedet tage de lange briller på (den såkaldte AIT = ”Average Inflation Targeting”). Det er ikke længere så vigtigt, om inflationen er højere eller lavere end centralbankens målsætning, men at den over tid rammer målet. Det er blandt andet af den grund, at pengepolitikken først nu så småt er ved at blive strammet op trods kraftigt stigende inflation i 2021.

Altoverskyggende opgave

For Powell, Brainard og resten af Fed bliver den altoverskyggende opgave at føre den helt rigtige pengepolitik, der sikrer, at inflationen i USA ikke løber løbsk efter et 2021 med inflationsrater, der er steget både meget og hurtigt.

Der er derfor pengepolitiske stramninger på bordet, og det sker i første omgang ved, at Fed trapper ned for sine støtteopkøb af obligationer. I løbet af 2022 kan vi forvente de første renteforhøjelser fra Feds side, hvis ellers vækstbilledet fortsat er robust.

Hvis man strammer pengepolitikken for meget og for hurtigt, risikerer man, at det går ud over jobskabelsen og hermed væksten i amerikansk økonomi.

Derfor skal Fed formå at gå på en knivskarp line og dosere pengepolitikken i de helt rette mængder – også for at undgå uro på de finansielle markeder. Powell har indtil videre bevist, at han er garant for med et stærkt lederskab, hvor han har værnet om Feds uafhængighed – specielt i tiden under Trump.

Genudnævnelse værner om uafhængigheden

Genudnævnelsen af Powell er derfor vigtig i forhold til at sikre kontinuitet i centralbankens pengepolitik. At arvefølgen og ledelseserfaringen er på plads, lægger et solidt fundament for, at USA kan fortsætte den nuværende kurs og genopretning af økonomien efter Covid-19.

I genudnævnelsen af Powell ligger der også et værn om den uafhængighed, der er så afgørende for enhver centralbank. Biden kunne have udnævnt demokraten Lael Brainard i stedet for republikaneren Powell, der selv blev udnævnt, da Bidens forgænger Donald Trump ikke kunne acceptere demokraten (og nuværende finansminister i USA) Janet Yellen som centralbankchef. Dermed såede Trump tvivl om Feds uafhængighed, men det holder Joe Biden sig heldigvis for god til, og det tjener ham til ære – også fordi han har modstået demokratisk pres om at skifte Powell ud.

Men forfremmelsen af Brainard har Fed dog fået en viceformand, der bliver beskrevet som mere dueagtig, dvs. fortaler for lempelig pengepolitik, ligesom hun går mere op i den grønne klimadagsorden og digitale valutaer end Powell – og med den nye position som nummer to i Fed har hun fået en stærkere platform til at promovere den agenda.

Konklusion: Med genudnævnelsen af Jay Powell har Wall Street fået en bekymring mindre, og som nyhedsbureauet Reuters rammende skrev i en overskrift: Powell er den bedste til finansverdenens værste job.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver