Spring til indhold

13. juli 2020

Verdens bedste investor køber naturgas

Af Otto Friedrichsen

Vi lever i en tid, hvor investorer flokkes om grønne investeringer og går i en stor bue uden om fossile brændstoffer. Men nu har Warren Buffet i sit første opkøb i fire år købt et gammelt energiselskab – en investering, der strider mod alle tidens tendenser. Eller gør den?

Amerikanske Warren Buffet, der sammen med sin kompagnon, Charlie Munger, ofte betegnes som nogle af verdens mest succesfulde investorer gennem tiderne, foretog i sidste uge et opkøb på $10 mia. Når de to aldrende investorer går i markedet og køber op, så standser andre investorer op og kigger i samme retning.

Berkshire Hathaways køb af Dominion Energy tiltrækker sig naturligt opmærksomhed, når man ser på den historik og det afkast, Warren Buffet og Charlie Munger har skabt gennem årtier. Store amerikanske virksomheder som Coca Cola, Wells Fargo og Apple er blandt kernepositionerne i investeringsselskabet Berkshire Hathaway. Specielt set i lyset af, at Buffett over en årrække ikke har været aktiv i større virksomhedsopkøb og gradvist har akkumuleret op mod $137 mia. i fri likviditet. Men hvordan passer et energiselskab ind i Buffetts investeringskoncept? Og hvordan passer et naturgasselskab ind i en verden, hvor investorer jagter grønne investeringer?

Naturgas i en verden med fokus på grøn energi

I en verden, hvor investorer flokkes om grønne investeringer, virker det umiddelbart underligt at kaste sig over et gammelt fossilt brændstof som naturgas – eller gør det? Buffetts aktiepositioner vidner om en eksponering mod store amerikanske virksomheder, ofte med et perspektiv af vigtig infrastruktur og en langsigtet stabil afkastprofil. Dominion opererer inden for gasområdet, men en stor del af aktiverne er inden for midstream, eller med andre ord transporten og opbevaring af naturgassen fra produktion til afskibning. Buffett køber med andre ord ikke en hypet historie omkring grøn energi, men derimod et selskab, der råder over en flaskehals på transporten af naturgas.

Med købet af Dominion fordobler Warren Buffett Berkshire Hathaways eksponering mod transport af naturgas til en amerikansk markedsandel på 18%. 

Selvom den kritiske infrastruktur i form af Dominion passer perfekt ind i Buffetts investeringsprofil, og ikke mindst i energidelen af Berkshire Hathaway, skal man heller ikke undervurdere det miljømæssige perspektiv på trods af naturgassens fossile karakter. Bevægelsen inden for de fossile brændstoffer i det grønne perspektiv er i fuld gang. Konvertering væk fra eksempelvis kul mod naturgas og ikke mindst krav om minimering af flaring (afbrænding af overskudsgas) understøtter denne konvertering og i sidste ende behovet for transport af naturgas. Dette også i et globalt perspektiv hvor USA inden for kort tid ventes at overhale Australien og Qatar som verdens største gaseksportør og hvor omprioritering af de fossile brændstoffer er en essentiel del af den globale klimaambition.

God historie eller langsigtet investeringscase

Buffetts seneste opkøb giver på flere områder god mening, specielt i forhold til den kritiske infrastruktur og langsigtede afkastprofil, men i høj grad også i forhold til den gradvise transformation mod mindre forurenede fra fossile brændstoffer i en verden, hvor vi endnu ikke kan taget skridtet fuldt ud mod grøn energi. Frem for alt viser opkøbet af Dominion, at Buffett klart vælger side mellem den gode historie og den gode investering.

Aktiemarkedet drives i øjeblikket af en gruppe af større vækstaktier, og inden for den grønne omstilling har Tesla nu indtaget tronen som verdens mest værdifulde bilproducent målt på markedsværdi. Alle selskaber med gode historier, men også selskaber hvor aktivernes værdi er til at overskue relativt til markedsværdien, eller hvor prisfastsættelsen af den aktuelle eller fremtidige indtjening er mere end anstrengt. Buffetts opkøb er ikke en jagt på den gode historie, men som altid en jagt på at positionere sig i et attraktivt marked, hvor aktivernes værdi med stor sandsynlighed levner plads til langsigtede attraktive afkast.

Artiklen er også bragt som kommentar i Jyllands-Posten og Finans.dk.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver