Spring til indhold

14. april 2022

Udskyd ikke investeringer i aktier

Af director, partner Helle Kammann

Skal jeg købe nu? Eller er det bedre at vente? Det spørgsmål stiller mange sig selv i det nuværende marked. Svaret er, at dine penge har bedst af at komme ud på markedet nu. Så arbejder de for dig længst muligt. Et godt råd til dig er derfor at tænke langsigtet, når du investerer. Giv dig selv en tidshorisont på mindst 3-5 år, og spred din risiko, for eksempel ved at købe aktier i flere portioner over tid. Og vær tro over for din strategi, også når der er udsving på markedet.

”Skal jeg købe i dag eller vente – jeg tror måske, at jeg skal vente lidt”? Et spørgsmål jeg ofte møder som rådgiver. Pengene står klar på kontoen, men der sker så meget ude i verden, at mange kommer i tvivl. Her er det klogt at huske dig selv på, at dine penge skal ud at arbejde for dig over tid, hvis du vil have et afkast, der er større end det, du kan få ved at lade pengene stå i banken, hvor du risikerer negative afkast på kontoen. Og hvor den hastigt stigende inflation ovenikøbet tager en stadigt større bid af din købekraft.

Investering i aktier lønner sig over tid

Den amerikanske økonom Jeremy Siegel har skrevet om, hvordan markedet har udviklet sig over 200 år i bogen ”Stocks for the Long Run” i 1994. Her kommer han blandt andet ind på udviklingen i købekraften for en dollar.

Mens købekraften for en dollar er faldet over tid, kan guld og obligationer lige holde sig over vandoverfladen. Værdien af en dollar investeret i aktiemarkedet er markant større i samme periode. En investering i risikoaktier som aktier bliver belønnet med et flot afkast over tid. Selv i kortere perioder giver aktier et fornuftigt afkast. Det gennemsnitlige afkast for aktier er på ca. 6,7% om året efter inflation.

Men afkastet på aktier er uforudsigeligt. Vi kan få store afkast i en kort periode, og så kan der gå en årrække, hvor der intet afkast er. Ingen kan time markedet.

Den amerikanske økonom Robert Schiller er nået frem til samme konklusion. Og han har beroligende ord til dem, der er nervøse for at investere netop nu og frygter, at markedet krakker. Han skriver, at et markedskrak først sker, når fire faktorer er opfyldt på samme tid:

  • Vi er alle super optimistiske
  • Vi har købt mere, end vi har råd til (vi har købt for lånte penge)
  • Markedet har været stigende over en lang periode
  • P/E-værdier ligger højere end det historiske gennemsnit

De fire betingelser er ikke opfyldt lige nu. Åbner vi aviserne, er de ikke ligefrem fyldt med optimisme. Nyhedshistorierne afspejler, at de første måneder i 2022 ikke har været gavmilde for investorerne. Oveni har efterdønningerne af finanskrisen medført strengere restriktioner for lånemuligheder, hvilket har vanskeliggjort et overforbrug for lånte penge. Omvendt er økonomien stærk, og markederne har været positive i en årrække. Men kigger man på det sidste punkt omkring de historiske P/E-værdier, så viser nedennævnte graf, at P/E-værdierne ligger præcist på gennemsnittet.

Ifølge Schiller er der altså ingen tegn på, at vi vil se et markedskrak. I Formuepleje deler vi denne opfattelse. Vi mener, at aktieafkastene fremadrettet bliver noget lavere, end det vi har set historisk, men fortsat væsentligt bedre end alternativet (obligationer). Og selvom vi deler Schillers opfattelse af, at et decideret aktiekrak er ret usandsynligt, så tror vi, at volatiliteten på aktiemarkedet i den kommende periode vil være højere end normalt. Dels på grund af konflikten i Ukraine, og dels på grund af den højere usikkerhed på rentemarkedet. Med større volatilitet er det endnu vigtigere at være tro mod sin tidshorisont.

Husk den lange tidshorisont

Så er du stadig nervøs for at kaste dig ud i markedet, så tænk på, at står pengene kontant, så taber du stensikkert købekraft med en negativ indlånsrente og inflation. Vær tro mod dig selv om din tidshorisont, og sig til dig selv, at du mindst skal have en horisont på 3-5 år, før du investerer i aktier. Hvis du er bevidst om dette, men er stadig nervøs for at købe på toppen, så køb lidt løbende over en periode. Så mindsker du risikoen for at købe, når kurserne er i top.

Men vær også tro mod dig selv, når du har investeret. Mind dig selv om, at du købte, fordi du havde en lang tidshorisont, hvis markederne i en periode ikke er med dig. På den lange bane, så vil du sandsynligvis opdage, at det var godt, at der blev trykket på købsknappen.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver