Spring til indhold

29. juni 2023

Er din husstandsøkonomi 'omstillingsparat'?

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Renten stiger, og ifølge Nationalbanken får flere danskere svært ved at få økonomien til at hænge sammen. Hvad betyder den stigende rente for din økonomi?

Henne i Nationalbanken sidder der nogen og holder øje med, om du og jeg har det godt. Ikke helbredsmæssigt forstås, men økonomisk.

Det seneste år har eksperterne i Nationalbanken fået øje på et svaghedstegn, nemlig at flere af os måske får sværere ved at få vores økonomi til at hænge sammen.

Et sundhedstjek viser, at 80-90.000 danske husholdninger i 2021 havde svært ved at få økonomien til at hænge sammen – i 2023 er det tal vokset med mere end 30.000 husholdninger.

Inden vi maler alting sort, er det værd at bemærke, at mange af os heldigvis har en god opsparing at tære på i svære tider.

I den forstand er stigende renter i princippet en god ting, for umiddelbart får vi højere renteindtægter af de penge, vi har stående i banken, fordi indlånsrenten stiger.

Det er nu du skal være en god købmand

Har du penge i banken, kan du med fordel undersøge, hvor du får mest ud af at have dem placeret. Typisk vil det være sådan, at hvis du ved, at du ikke skal bruge din opsparing inden for de kommende 12 til 24 måneder, har du gode muligheder for at få en god rente, hvis du bruger en smule tid på at undersøge, hvad du kan få på din indlånskonto hos forskellige banker – og i øvrigt er en god forhandler.

Husk i den forbindelse at være opmærksom på indskydergarantiordningen. Det er nemlig den, der dækker et eventuelt tab, hvis den bank, du har placeret din opsparing i, går nedenom og hjem. Indskud over 750.000 kr. kan du skyde en hvid pind efter, hvis din bank ikke klarer ærterne.

Nu er der tilsyneladende ikke aktuelt overhængende fare for bankkrak i Danmark. Bankerne tjener gode penge, når renten stiger. Det skyldes, at renten på udlån hurtigt tilpasses stigende renter, hvorimod renter på indlån typisk bevæger sig lidt langsommere.

Det er selve kernen i bankdrift. Banker lever af at låne dyrt ud – og låne penge af dig til en billigere rente.

Hvad siger en høj indlånsrente om bankens sundhedstilstand?

Er du tiltrukket af et pengeinstitut med en indlånsrente, som ligger væsentligt over den rente, du ellers er blevet tilbudt, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på ikke at indskyde mere end 750.000 kr.

En særlig attraktiv høj rente på dit indlån i banken kan nemlig være et signal om, at netop den her bank har særligt brug for indlån.

Det kan blive et problem, hvis bankens kunder pludselig vil hæve deres indlån samtidig. For når bankerne har lånt alle vores indlånsmidler ud til andre kunder – fx erhvervsvirksomheder – kan de ikke uden videre tilbagekalde lånene, fordi du og jeg nu har fået lyst til at hæve vores penge.

Derfor kan en høj indlånsrente sige noget om, hvilke banker der har store indlånsoverskud (mange flere kunder har sat penge ind i banken, end der er kunder, som har lånt penge i banken), og hvilke der ikke har.

Bagsiden af den stigende rente – nogen får et chok

Den stigende rente har allerede ramt mange af os, men ikke alle har mærket den endnu. Boligejere med et rentetilpasningslån, som fx rentetilpasses hver femte år, har endnu ikke mærket effekten af det nye renteniveau. For nogen kan det blive en brat opvågning til nye tider.

Om det højere renteniveau er kommet for at blive, er der i princippet ingen, der kan svare på. Men forvent ikke, at der venter nul- eller negative renter igen lige om hjørnet – og forvent, at arbejdsløsheden på et tidspunkt kan begynde at stige.

Sker det, vil netop de husholdninger, som allerede mærker økonomien stramme, blive ekstra hårdt ramt. Det kan betyde, at der kommer lidt flere boliger til salg – med faldende priser til følge.

Tæring efter næring

Ikke engang de klogeste folk i Nationalbanken kan forudsige, præcis hvad der venter – om renten skal op eller ned, om inflationen fortsætter med at falde, eller om vi kan fastholde det høje beskæftigelsesniveau, som vi har haft i en længere periode.

Men en ting er sikkert: Som altid er det en god idé at have styr på din økonomi. At have opsparing til dårligere tider. At sætte tæring efter næring. Og at være dygtig til at pleje din opsparing, så der kommer mest muligt ud af den.

Det kan være, at det også fremadrettet bliver en fest at investere i aktier. Men det kan også være, at obligationer bliver et dejligt sted at placere en del af sin opsparing, hvis fortsat stigende renter sætter væksten på pause.

Kort sagt. Vær forberedt på lidt af hvert og hold flere muligheder åbne alt efter, hvad der venter.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver