Spring til indhold

30. september 2021

En investeringshorisont er længere end et par måneder

Af Helle Snedker

Er du ny inden for investeringer, skal du fra start gøre dig klart, at du skal have en investeringshorisont, der rækker længere end et par måneder.  

 

Forleden læste jeg et indlæg i af de mange aktiefora, der findes i rigelige mængder på de sociale medier. Afsenderen var for et par måneder forinden debuteret som investor, men havde svært ved at forstå og acceptere, at markedet siden da nærmest var faldet i et væk. Det er også voldsomt irriterende, men det er alt for hurtigt at gøre status, hvis du spørger mig.

Investeringen var blevet mindre værd, og det bryder ingen sig naturligvis om, men alligevel vil jeg sige, at det i dette tilfælde er investeringshorisonten, den er gal med. Et par måneder er alt for kort tid til at vurdere, om det er en god investering eller ej, og generelt kan det ikke understreges nok, at snoren med tålmodighed skal være noget længere end det, når vi har med investeringer at gøre.

Tag en langsigtet beslutning

Når du beslutter dig for at investere gælder det altså om at have den rette investeringshorisont. Og den bør være meget længere end et par måneder for nu blot at slå det fast med syvtommersøm. Minimum tre år og gerne fem år eller endnu mere lyder tommelfingerreglen.

Selv en investeringshorisont på et år er efter mine begreber ikke tilstrækkelig. Ved du allerede nu, at du med sikkerhed skal bruge en bestemt portion penge om 12 måneder, vil jeg aldrig anbefale, at du investerer dem, medmindre du gør dig meget klart, at de godt kan være mindre værd om et år.  

Der findes rent faktisk investeringsår eller 12 måneders perioder, der byder på negative afkast, selv om det heldigvis ikke er så hyppigt som tilsvarende perioder med positive afkast. Til syvende og sidst handler det om risiko, og jo længere investeringshorisont, jo mindre risiko er der for negative afkast.

Derfor er det også afgørende, at du ikke allerede kort inde i investeringsforløbet – efter nogle få uger eller måneder – bliver ramt af akut utålmodighed. På den måde gør du dig alt for afhængig af at kunne time markedet fuldstændig korrekt, og det er ekstremt svært.

Særligt i en tid som denne, hvor vi efter sommerferien har oplevet en god portion markedsuro foranlediget af udviklingen i Kina, hvor et enkelt stort selskabs overhængende konkursfare har skabt nervøsitet blandt investorer verden over.

Tiden arbejder for dig og dit afkast

Du kan også fremdrage coronaperioden som eksempel. Gik du ind i markedet i februar 2020, ville du på en måned i værste fald have tabt næsten halvdelen af din investering, men havde du ventet en måned til midten af marts 2020, hvor hele markedet var faldet, ville du have timet din investering næsten til perfektion. Men kom du først ind i efteråret 2020, var alt det tabte fra februar og marts formentlig genvundet igen, og så ville du atter være kommet ind på et højt niveau, hvor der til gengæld herskede noget mere ro oven på pandemien.

På den måde er der rigtig god læring at hente i tidligere tiders markedsudviklinger. Allervigtigst er måske rådet om, at du skal lære at stå imod i de dårlige perioder. Verdens mest berømte investor Warren Buffett har rammende sagt, at man skal være frygtsom, når alle andre er grådige og grådig, når alle andre er frygtsomme. I det udsagn ligger også, at man skal passe på med altid at løbe med flokken som en lemming.

Og det fører mig frem til at slutte af med en kommentar om alle disse forskellige aktiefora på Facebook og andre sociale medier, hvor der udveksles et væld af investeringserfaringer inden for hele kvalitetsspektret: Kig dig altid godt for, benyt din kritiske sans, tro ikke på alt, hvad du læser og hører. Af og til får du nogle fantastiske historier om hurtige og høje afkast, men du hører sjældent om det, når de er dykket igen.

Derfor: En investeringshorisont på et par måneder er ikke en rigtig investeringshorisont. På den måde er investering ikke en hurtig genvej til rigdom, men en lang og til tider sej proces, som i længden lønner sig.

Artiklen er også udgivet i Erhverv+ torsdag den 30. september

 

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver