Spring til indhold

9. november 2020

Vaccinegennembrud er et lovende skridt

Af investeringsdirektør, partner, formand for investeringskomitéen Henrik Franck

Det medicinske gennembrud fra den amerikanske medicinalgigant Pfizer og den tyske partner BioNTech med en COVID-19-vaccine vender op og ned på aktiemarkedet, hvor de valueorienterede aktier stiger på bekostning af de mere vækstorienterede teknologiaktier. Det er en udvikling, der passer godt ind i Formueplejes aktiestrategi, hvor porteføljen er lagt efter dette scenarie.

Vaccinegennembrud er et lovende skridt

Konturerne af den første vaccine imod COVID-19 tegner sig, efter at amerikanske Pfizer og tyske BioNTech har meldt ud, at de to selskabers vaccine forhindrer mere end 90 procent af COVID-19-tilfældene.

Det er en potentiel gamechanger i aktiemarkederne, og det kan aflæses i både aktieindeks og på enkeltaktieniveau. Mens de brede amerikanske aktieindeks som S&P 500 og Dow Jones stiger kraftigt i future-handlen, stiger teknologiindekset Nasdaq mere beskedent, og i Europa ligger de fleste aktieindeks i stigninger på mellem 4 og 7 procent, mens det mere defensive danske C25 falder omkring 1 procent.

På enkeltaktieniveau stiger dagens hovedrolleindehavere Pfizer (knap 13 procent) og BioNTech (cirka 22 procent) ganske naturligt, mens meget hypet tech-aktie som Zoom falder over 12 procent.

Med dagens vaccinenyhed og afgørelsen på valget i USA er der dermed på få dage fjernet to afgørende risikofaktorer i de finansielle markeder, selv om COVID-19-vaccinen naturligvis ikke er i brug endnu, og USA’s afgående præsident Donald Trump endnu ikke anerkender Joe Bidens valgsejr. Tværtimod lægger han op til at udfordre den juridisk, men det får han næppe held med.

Vaccine ændrer investorernes tilgang

Netop teknologiaktierne og det danske indeks er nogle af dem, der har haft kraftigst fremgang i løbet af coronaåret 2020. Og dagens udvikling ovenpå vaccinenyheden vidner om, at en vaccine kan sætte gang i en sektorrotation, hvor medvinden på aktiemarkedet går fra vækstaktier inden for teknologi til de mere valueorienterede aktier.

Det er det, som vi i Formuepleje har lagt vores portefølje efter i forlængelse af både præsidentvalg og forventning om, at en eller flere vacciner ville blive lanceret inden for nær fremtid. I den forventning øgede vi vores aktieeksponering til det maksimale den 30. oktober ved at købe op i europæiske aktier (Euro Stoxx-futures). Foreløbig har denne investering vist sit værd og givet et afkast på omkring 15 procent.

Man skal dog også gøre sig klart, at vi endnu ikke ved meget om vaccinen, og at den endnu ikke er godkendt af sundhedsmyndighederne, men det er et godt og væsentligt skridt i den rigtige retning, som potentielt kan vise vejen ud af den coronatilstand, som verden befinder sig i og en mulig tilbagevenden til en mere normaliseret situation, hvor vi dog forventer, at mange adfærdsmønstre ændrer sig mere eller mindre permanent. Man må samtidig forvente, at flere vacciner følger efter.

Fortsætter denne udvikling, er det vores forventning, at vi kan hale ganske pænt ind på det efterslæb, vi har haft siden foråret, da COVID-19-pandemien brød løs. Et hul, der især skabt på baggrund af vores fravalg inden for aktier, hvor vi bevidst ikke har haft nogen eksponering i de dyre teknologiaktier.

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Få en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Mød os

Mød en rådgiver og hør, om vores løsninger er noget for dig. Deltag i et af vores mange intromøder, som afholdes over hele landet.

Book et intromøde

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Insert alt text

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Insert alt text

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Insert alt text

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver