Spring til indhold

23. marts 2023

Lader du Skat få halvdelen af fortjenesten, når du sælger din virksomhed?

Af Helle Snedker

Er du landmand og overvejer at stille gummistøvlerne og sælge den fædrene gård? Eller er du ejer af en veldrevet virksomhed og bliver kontaktet af interesserede købere? Så er det måske nu, du skal slå til – men inden du gør, får du et par vigtige tips.

Har du hørt om ”ophørspension”?

Måske har din revisor fortalt dig om muligheden, måske ikke. Det afhænger af jeres indbyrdes aftale – om han eller hun ’bare’ står for at lave dit regnskab, eller om I også har aftalt, at du gerne vil have god rådgivning – og betale for den – også selvom du ikke nødvendigvis var klar over, at du havde brug for den.

I min tid som rådgiver er jeg af og til stødt på ejerledere, som ikke har været bekendt med ordet ”ophørspension”, og som derfor er endt med at aflevere en større del af salgsprovenuet til skattevæsnet, end det måske havde været nødvendigt.

Helt op til 52 procent af den skattepligtige fortjeneste risikerer man som topskattebetaler at måtte aflevere i skat.

Det er ærgerligt, for mange selvstændige erhvervsdrivende opfatter netop pengene fra salget af virksomheden som det, de skal leve af, når de bliver gamle, og der er flere gode geværgreb at ty til, hvis bare man tænker sig om.

Kan du få glæde af ophørspensionen?

Har du ikke tidligere hørt om ophørspensionen, får du her de vigtigste pointer, som du kan tage med i dine overvejelser:

  • Ophørspension er for dig, som driver selvstændig virksomhed og har gjort det i mindst ti år af en femtenårig periode.
  • Du skal være mindst 55 år for at kunne gøre brug af muligheden for at indbetale til en ophørspension.
  • Vælger du at etablere din ophørspension som en ratepension, kan du først få udbetaling fra ordningen minimum fem år efter den er oprettet. Det gælder også, selvom du har nået pensionsudbetalingsalderen, når du opretter ordningen. Vælger du i stedet at etablere din ophørspension som en livrente, undgår du denne begrænsning.
  • Er ophørspensionen etableret som en ratepension, er der, som altid i forbindelse med ratepensioner, en minimumsudbetalingsperiode på ti år.

Slip med en lavere skatteprocent

Opretter du en ophørspension i forbindelse med salget af din virksomhed, kan du nøjes med at betale 37 procent i skat af pengene den dag, de bliver udbetalt (hvis du vel at mærke ikke har pensionsudbetalinger, der bringer dig op over topskattegrænsen).

Den magiske talgrænse er i år 3.054.700 kr. Det betyder med andre ord, at du kan indbetale dit salgsprovenu op til denne beløbsgrænse på en ophørspension og dermed betale mindre i skat af din fortjeneste ved salget.

Er det på tide at afhænde virksomheden og planlægge alderdommen, tænker du måske? Nu må det være nok med at arbejde 12 timer i døgnet, du har leveret dit – måske skulle du se lidt mere til de der børnebørn, lige om lidt er de voksne?

Husk, at en dygtig rådgiver kan hjælpe dig med at træffe vigtige beslutninger om din pension og økonomiske fremtid og undersøge de muligheder, som passer til din livssituation og ønsker. Søg altid professionel rådgivning, når du er i tvivl.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 23. marts 2023.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver