Spring til indhold

28. marts 2024

Brug påsken på at give dine investeringer et tjek

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Du når langt med et godt mix af investeringer. Her får du et overblik over nogle af mulighederne hos Formuepleje – og husk, at vi er her for at hjælpe dig med at finde de løsninger, som passer til lige præcis dig og din økonomi.

Er du til en kort investeringshorisont? – så læs med her

Til den korte tidshorisont og den forsigtige investor har jeg en rigtig velproportioneret obligationsfond med kort varighed.

Det betyder, at investeringen ikke er specielt kursfølsom og udelukkende investerer i dansk realkredit. Den hedder det, den er – Formuepleje Obligationer, og hos Morningstar er den aktuelt udstyret med fire stjerner, hvilket betyder, at den ligger rigtig godt i forhold til alle de danske investeringsforeninger, der investerer på samme måde.

Denne investeringsforening er især for dig, der har penge, som ikke skal være investeret i mange år frem og/eller til dig, der ikke bryder dig om, at dine investeringer svinger – men dog gerne vil have et tilfredsstillende afkast set i forhold til det, din bank tilbyder.

Som stort set alle andre løsninger hos Formuepleje er fonden børsnoteret, og du kan gå direkte via din netbank, skrive fondskoden DK0060632925 – og angive hvilket beløb, du ønsker at placere. Det tager et øjeblik – så er du i gang.

Vi regner med, at obligationsfonden giver dig et gennemsnitligt årligt afkast på *3,2% (efter omkostninger), hvis vi bliver bedt om at forudsige de kommende fem år.

Mix – lav, medium eller høj

Enden anden mulighed er Mix, og her er der tre valgmuligheder alt efter investeringstemperament – du kan vælge mellem Mix Low, Mix Medium eller Mix High.

Mix er et alternativ til for eksempel en puljeordning i din bank – med Mix har du bare høj gennemsigtighed, hvilket betyder, at du rent faktisk kan se, hvad dine penge er investeret i.

Mix er børsnoteret, og du kan købe og sælge lige så meget, du har lyst – der er ingen binding.

Du kan også bruge Mix til både opsparing i frie midler, til din pension og til opsparing i virksomhed.
Når Morningstar sammenligner Formueplejes Mix-fonde med alternative muligheder, er resultatet fire og fem stjerner. (Fem stjerner er Morningstars højeste rating).

Mix-fondene investerer i globale aktier, virksomhedsobligationer og danske realkreditobligationer. Vi har øvet os længe på at ”mixe”, fondene er etableret i henholdsvis 2006 og 2009.

Har du overvejet at sætte nogle af dine overskydende midler på arbejde, er det et godt sted at begynde, og er din risikoappetit ikke så høj, eller er der ikke så lang tid, til du skal bruge pengene igen, så kan Mix Low være en mulighed (fondskode DK0060455962).

I Mix Low er aktieandelen typisk på 15-35%, og du skal derfor ikke bekymre dig om alt for store udsving. Når vi ser på historikken siden begyndelsen, har vi formået at levere *3,45% i afkast om året – efter omkostninger. Det er vel at mærke i en periode, hvor vi har været igennem en finanskrise, en global pandemi og krigsudbrud i Europa.

Kan du tolerere lidt større udsving, så overvej Mix Medium (fondskode DK0060182897). Her vil aktieandelen typisk være 30-70%, og det betyder over tid et bedre afkast. Siden fonden blev etableret i 2009 har den leveret *7,17% i gennemsnit hvert år – efter omkostninger.

Den tredje mulighed, High, har en aktieandel på 50-90%. De historiske afkast er *8,97% i gennemsnit, hvert år, efter omkostninger – siden 2009. Vil du med i denne forening, er fondskoden DK0060182970.

Aktier efter din smag

Mange vælger også at investere penge i aktier.

Om man selv udvælger hvilke, eller beder andre gøre det for sig, er afhængigt af temperament.

Mange forvalter selv en portefølje af danske aktier, men vælger at udlicitere opgaven, når det kommer til selskaber i resten af verden. Det kan vi godt forstå, og vi har flere gode muligheder at tilbyde jer. På baggrund af den forudsætning tilbyder vi blandt andet:

Skal det være bæredygtigt

Er fokus særligt på bæredygtighed, er Better World-universet  noget for dig.

Environmental Leaders er helt i top på bæredygtighedsrangstigen. Den bærer klassificeringen ”Artikel 9”, hvilket blandt andet betyder, at bæredygtighed er investeringens formål.

Vil du finde den i netbanken, skal du sigte efter fondskode DK0061068624.

Et skridt længere nede på bæredygtighedsstigen finder du Global Opportunities med fondskode DK0061146529. Denne fond har et lidt bredere investeringsunivers og placerer sig derfor under klassificeringen ”Artikel 8”.

Better World har været en del vores tilbud siden 2018, og afkastforventningerne for de kommende fem år ligger omkring *7% i gennemsnit om året – efter omkostninger.

Skat og udbytter

Mange går efter at investere i fonde, der også udbetaler udbytte – og derudover gerne en, der investerer i aktier. Årsagen kan være et ønske om at ville beskattes efter ”realisationsprincippet” – det betyder, at man ikke beskattes hvert år, men først den dag, man sælger.

Til det formål har vi fonden Formuepleje Globale Aktier. Udbytter herfra vil blive beskattet løbende, så helt udsætte skat kan man ikke. Også her vil forventningen være et afkast i omegnen af *7% i gennemsnit de kommende fem år. Formuepleje Globale Aktier har fondskode DK0060337095 og kan i øvrigt også anvendes, hvis man har midler i en fond eller i en forvaltningsafdeling i et pengeinstitut.

På aktiesiden har vi også en helt ny global aktiefond på vej, forvaltet af Formueplejes eget team under ledelse af chefporteføljemanager Morten Gregersen. Den forventes børsnoteret snart, og vi glæder os til at fortælle meget mere om den, så snart alle kan få adgang til den.

Listen over investeringstilbud hos Formuepleje er hermed ikke udtømmende, men lad mig til sidst slå et slag for nogle af de løsninger, som vi har tilbudt vores investorer stort set siden Formueplejes begyndelse i 1986.

I Formuepleje Safe og Formuepleje Penta kombinerer vi en portefølje af globale aktier og obligationer.

Typisk hedder fordelingen 25-35% aktier og 65-75% i obligationer. Altså en lavrisiko-portefølje. Og så løfter vi risikoen og dermed det forventede afkast ved at geare investeringen.

I Formuepleje Safe gearer vi to gange – hvilket betyder, at du får afkast af 300 kr., selvom du kun er kommet med 100 kr.

I Formuepleje Penta får du tilsvarende afkast af op til 500 kr., selvom du kun investerer de 100 kr. selv. De gearede fonde er mere komplekse løsninger, og derfor vil vi gerne have lov at gå dem igennem med dig, inden du træffer en investeringsbeslutning. Så kan vi ved samme lejlighed sikre, at du er helt med på, hvordan omkostninger og risiko beregnes.

*Ingen ved, hvad fremtiden bringer, derfor er historiske afkast og forventede afkast ikke nogen garanti for et bestemt afkast i fremtiden – til gengæld kan det give et billede af, hvordan en given investering har udviklet sig igennem mange år og på tværs af forskellige økonomiske miljøer.

Vil du vide mere om mulighederne, og om hvordan du kan betale så lidt som muligt af dit afkast i skat, så giv os et ring – og jeg og mine kolleger er klar til at hjælpe på den anden side af påske.

Rigtig god påske!

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver