Spring til indhold

2. september 2021

Klumme: Vi skal have fortalt ”hemmeligheden” om investeringer til endnu flere

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Alt for mange ved ikke, hvor let det er at komme i gang med at investere. Det skal vi have fortalt dem, så vi får oparbejdet en stærkere investeringskultur i Danmark – så endnu flere tager vare på egen økonomi.

Denne sommer læste jeg et interessant udsagn om, hvad der er tre af den moderne kapitalismes bedst bevarede hemmeligheder. Dels hvor nemt det er at investere selv, dels hvor nemt det er at tjene penge som kapitalejer og slutteligt, hvor gigantisk meget størrelsen på din opsparing betyder for, at den kan vokse yderligere.

Det var forresten en debatredaktør for et større dansk dagblad, der skrev det på Twitter, men afsenderen er i virkeligheden ikke så afgørende. Det vigtige er i højere grad, hvor rigtigt udsagnet er, og hvor meget jeg dog ville ønske, at de ”hemmeligheder” blev fortalt noget mere. Desværre er der alt for mange, der ikke ved det, så hjælp endelig med at sprede det glade budskab. Ingen har nemlig en interesse i, at det er en velbevaret hemmelighed.

Jo mindre hemmeligt det er, desto bedre investeringskultur får vi i Danmark. Og det er minsandten også godt for samfundsøkonomien, hvis flere tager vare på deres egen økonomi og løbende forbedrer den. Sandheden gælder, uanset om man er sygeplejerske, direktør eller noget helt tredje.

Man skal kende risikoen

Debatredaktøren fortalte også, hvordan han selv har givet den som investor og investeret passivt i indeks og på den måde tjent omkring 54 procent på en fireårig periode ud fra en grov servietberegning. Det er et udmærket bevis på, at investeringer over tid, dvs. de langsigtede, har det med at stige i værdi. Men man tager nok munden for fuld, hvis man oversætter nemt til risikofrit, fordi investeringer er i sin natur ikke risikofrie – heller ikke selv om de typisk stiger over tid.

Hvordan så afkastet f.eks. ud i marts 2020, hvor de finansielle markeder var blodrøde? Eller hvad nu hvis afkastet kunne have været 75 procent, hvis de var blevet investeret på anden vis med samme risiko? Så er de 54 procent jo ikke pr. definition tilfredsstillende, og det er jo også en form for risiko, at man ikke får det afkast, man bør have eller kunne have fået.

Så det kan godt være, at det over tid er rigtigt, at det er nemt at tjene penge, fordi al historik viser, at du vil øge værdien af dine midler ved at investere, men det er ikke risikofrit, og det skal man være klar over.

Der er utallige eksempler på, at investering kan føre til rigdom, mens der er også talrige eksempler på det modsatte. Det afhænger i høj grad af, hvordan og hvor længe man er investeret. Lang horisont og stor spredning, få ændringer og dermed få omkostninger er gode leveregler for en investor. Det handler i højere grad om ”tid i markedet” frem for ”timing af markedet”.

Passiv eller aktiv investering?

Hvad angår anbefalingen om, at man bare skal investere passivt og groft sagt lukke øjnene og lade pengene arbejde, er jeg heller ikke enig. Om investeringen skal være passiv eller ej, må trods alt bero på den enkelte. Nogle har det fint med det, mens andre ønsker aktiv udvælgelse af, hvad der investeres i. Billigst er ikke altid pr. definition bedst. Man skal ikke altid kigge på de laveste omkostninger, men på afkastet efter alle omkostninger for at finde det retvisende billede.

Diskussionen om aktiv vs. passiv vil nok finde sted til evig tid, men for mig er der også en dimension, der handler om stillingtagen. At investere passivt betyder, at ingen forholder sig til noget, og det er jeg ikke tilhænger af. Jeg er glad for, at nogen sætter sig ind i de virksomheder, som min opsparing bliver placeret i. Det handler om alt lige fra forretningside, markedspositionering i forhold til konkurrenter, holdninger og handlinger i forhold til omverdenen, miljøpåvirkning og personalepolitik.

Det betyder ikke, at jeg ikke respekterer dem, der investerer passivt. Det er bare ikke min overbevisning. Fuldstændigt som at jeg er kristen, men fuldt ud respekterer hinduer og muslimer. Billigst er bare langt fra altid bedst. Det bliver mere og mere tydeligt for mig, jo ældre jeg bliver, selv om jeg også anerkender, at den passive tilgang vinder mere og mere indpas. Men heldigvis er jeg også ret sikker på, at der fortsat og i lang tid fremover vil være brug for den aktive investeringstilgang, så de passivt investerede har noget at orientere sig efter. 

Bedre sent end aldrig

Når alt det er sagt, vil jeg igen opfordre til, at vi i fællesskab får udbredt budskabet om, hvor nemt det er at investere. Jeg synes, at det er at tage munden for fuld at påstå, at det er let at tjene penge og vil stadig sige, at man skal kigge sig for og vælge sin risikoprofil med omhu.

Men er det tilfældet, er det aldrig for sent at komme i gang med at investere. Der er dog et stykke vej endnu, før hemmeligheden er et offentligt anliggende, der er velkendt for de fleste. Personligt deltager jeg efterhånden aldrig i et middagsselskab, en pige-komsammen, et bestyrelsesmøde eller lignende, uden at der er minimum én, der kommer hen og afslører, at der står alt for mange penge kontant i banken, og at vedkommende ikke aner, hvor han eller hun skal starte.

Jeg bliver glad hver eneste gang det lykkes at hjælpe nogen i gang – for jeg kan se på min egen sparegris, at den har fået det væsentligt bedre, efter at jeg debuterede som investor for snart mange år siden. Så lad os endelig få gjort op med hemmeligheden om, at det er svært at blive investor.

Den sidste pointe handler om, hvor meget størrelsen på din formue betyder for, at din rigdom vokser yderligere. Mere avler mere. Det er korrekt, og netop den akkumulator eller renters rente-effekten er et hovedargument for, at det er bedre at investere i dag end at vente til i morgen. Den ”hemmelighed” må vi også se at få delt med så mange som muligt.

Artiklen blev også bragt i Erhverv+ torsdag den 2. september 2021.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver