Spring til indhold

27. maj 2021

Det skete for Bill Gates – kan det også ske for dig?

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Er din privatøkonomi forberedt på det værste? Det bør den være. På den måde giver Bill Gates’ nylige skilsmisse efter 27 års ægteskab stof til eftertanke.

For nylig blev Microsoft-stifter Bill Gates skilt fra sin hustru Melinda efter 27 års ægteskab. For et par år siden overgik det samme Amazon-grundlæggeren Jeff Bezos, der efter 26 år blev skilt fra MacKenzie Scott. Det vidner om, at skilsmisser kan overgå alle, uanset hvor gunstig en situation de ellers sidder i.

Derfor gælder det om at være forberedt – hvad gør du, hvis du pludselig skal forholde dig til, at din ægtefælle har andre planer end dem, I ellers højt og helligt sagde ja og amen til? Hvis du ikke ved det allerede nu, er det en god ide at bruge lidt tid og kræfter på at få bragt det i orden.

Nu er en ting selvfølgelig disse celebre kendis-skilsmisser, hvor der er milliarder i spil, dyre advokater er kørt i stilling til at tage sig af det hele, og begge parter typisk efterfølgende ender med at være sikret for altid, men det er nu alligevel en meget god påmindelse om, hvor vigtigt det er at være forberedt, hvis begivenheden indtræffer i dit liv.

Det gælder i øvrigt uanset, om vi taler skilsmisse, kritisk sygdom eller dødsfald, at det gælder om at have taget sine forholdsregler på forhånd i stedet for at skulle håndtere det på bagkant. Forudseenhed betaler sig næsten altid i det lange løb.

Tæt på halvdelen ender i skilsmisse

Da op imod halvdelen af alle ægteskaber i Danmark ender i skilsmisse, er det i øvrigt ikke noget urealistisk scenarie, selv om alt ånder fryd og gammen nu og her. Det kan selvfølgelig være en svær diskussion at tage hul på, hvis I lever i et lykkeligt ægteskab, men her er det som bekendt ikke forbudt at drage nytte af alle de erfaringer, som andre har gjort sig i form af forliste ægteskaber.

Det er især kvinder, der har en opgave foran sig, fordi de af mange forskellige årsager typisk har en mindre opsparing end mænd, og samtidig lever kvinder fire år længere end mænd i gennemsnit. De har altså et forhåndsefterslæb og skal samtidig løbe en længere distance, før de er helt i mål. Det stiller faktisk nogle krav til, at kvinder er ekstra opmærksomme på, hvordan de er stillet, hvis skilsmissen pludselig indtræffer.

Det bedste er sådan set at komme så hurtigt i gang med at investere som muligt, for på den måde får man gavn af renters rente-effekten. Tager du i videst mulig udstrækning vare på din egen økonomi så tidligt som muligt, vil du heller ikke stå i den situation, at du står økonomisk afpillet tilbage efter en skilsmisse. Du kan altså gøre en hel del selv ved at handle og forberede dig i tide.

Lav en plan og få hjælp til det

Ofte kræver det ikke mere end at få lagt en god samlet plan for din økonomi, så den hænger fornuftigt sammen, uanset hvad der sker i såvel dit privatliv som verdensøkonomien. Typisk kan det også svare sig at hente professionel assistance. Det koster lidt i første omgang, men på længere sigt er pengene givet godt ud, hvis det udmønter sig i en god plan, der holder langt ud i fremtiden – også hvis du skulle blive ramt af skilsmisse eller andre ulyksalige begivenheder.

Det kræver selvfølgelig, at du begynder at interessere dig for din pensionsopsparing og -formue, og det ser jeg lidt for ofte, at mange glemmer og først alt for sent kommer i gang med.

Så gør dig selv den tjeneste at forberede dig på de dårlige scenarier. Det værste, der kan ske ved det, er, at du er godt forberedt. Får du ikke brug for det, kan du sammenligne det med brandforsikringen på dit hus. Den er også god at have, men ingen håber, at de nogensinde får brug for den.

Skal du gøre endnu mere gavn, kan du ud over at hjælpe dig selv, også tage fat i dine nærmeste og fortælle vigtigheden af ovenstående. Det gælder din datter, søster, mor og bedste veninde – og sønner og fædre for den sags skyld. Alle har glæde af være godt økonomisk forberedt på de barske bump, som livet byder på fra tid til anden.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 27. maj 2021.

 

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver