Spring til indhold

24. august 2023

Penge holder aldrig ferie

Af Helle Snedker

Ferien er slut, det er tid at gøre regningen op og vende tilbage til den snusfornuftige hverdag med madplaner og ugens tilbud. Blev du fattigere eller rigere i sommerens løb?

Så gik dén ferie, væk er de lyse nætter, lykkelige, ubekymrede dage ved stranden og poolen omgivet af glade børn, familie og venner.

Ferie er (for de fleste af os) at glemme madpakker og hverdagstrummerum og skrue op for eventyret og den ekstra luksus. Det er det, ferier er til for – regningen bekymrer vi os om på den anden side.

Måske har ferien gjort en lille smule ondt på økonomien og blev dyrere, end forventet? Hverdagen er tilbage for fuld udblæsning med madplaner og makrelsalat og ugens tilbud, det er tid til at vende tilbage til en livsstil, som kreditkortet og badevægten kan følge med til.

Eller hvad? Måske blev du tværtimod rigere i løbet af ferien, helt bogstaveligt – ikke kun rigere på oplevelser?

Det gjorde jeg, endda uden at røre en finger. Der ventede mig simpelthen en dejlig overraskelse, da jeg kom hjem fra ferie.

Investeringer holder ikke ferie

Alt imens jeg gik på opdagelse i Albaniens græsk-romerske kulturskatte, svømmede i havet og sugede til mig af de smukke solnedgange, voksede min sparegris derhjemme helt af sig selv, mine investeringer udviklede sig positivt. Det har de gjort i det første halvår, og juli var ingen undtagelse.

I juli er mine investeringer med lav risiko vokset med 0,89%, og fra januar til og med juli er det blevet til +4,17%.

Mine medium risiko-investeringer er i løbet af juli vokset med helt op til 1,91% og har med udgangen af juli resulteret i en vækst på godt 7% siden nytår – og de investeringer, som jeg har placeret med den højeste risiko, er vokset med op til 3,13% i juli og med mere end 12% siden årets begyndelse.

Afkastene er gjort op, efter jeg har betalt omkostninger til investeringsforeningen, altså er ovenstående det, mine penge er vokset med i perioden.

Det betyder ikke, at det ikke kan se anderledes ud om en måned, sådan er det med investeringer, derfor gælder det om at have et langsigtet fokus.

Der er masser af usikkerhed forude, og sådan vil det altid være. Lige som vi for et år og for fem og 10 år siden gik og bekymrede os om, at et eller andet ubehageligt måske ville indtræffe, begivenheder, som risikerede at få indflydelse på vores hverdag og økonomi – så gør vi også nu.

Skal renten op eller ned? Får centralbankerne i USA og Europa styr på inflationen? Bliver økonomierne overophedede? Stiger arbejdsløsheden? Hvad med boligmarkedet?

Der vil altid være 117 ubesvarede spørgsmål, når vi kigger ind i fremtiden, og selv ikke de dygtigste eksperter kan med sikkerhed forudsige, hvad der kommer til at ske.

En ting er til gengæld ret sikkert, viser historien: Har man en opsparing, man ikke skal bruge foreløbig, har pengene det stort set altid bedre ved at være investeret end ved ikke at være det.

Det gælder også, selvom der kommer op- og nedture gennem tiden.

Aktuelt har jeg selv fået mellem 4 og 12% mere at stå imod med takket være mine investeringer og en fornuftig risikospredning. Det er ikke så tosset, og det bekræfter min morale, den, jeg selv lever og investerer efter:

At penge aldrig holder ferie.

Og at tid i markedet er vigtigere end timing.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 24. august 2023.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver