Spring til indhold

26. april 2019

Konfirmationsgaven, der varer langt ud i livet: en investering

Af Helle Snedker, Kundedirektør, partner

Konfirmationssæsonen er ved at være over os igen. Det giver anledning til lige at minde om, hvad den gode konfirmationsgave også kan være: En investering eller penge til en investering. Det er en fremtidssikret gave med lang holdbarhed.

Foråret er kommet, og det betyder også, at det er tid til konfirmationer igen i de kommende par måneder. Gaveræset kan begynde, og her har man faktisk muligheden for at give en fantastisk gave, som konfirmanden kan få glæde af mange år frem i livet: Penge til en investering.

Sådan en gave lever langt længere end en ny mobiltelefon, et elektrisk løbehjul eller hvad der nu er den hippe gave i 2019-udgaven af konfirmationssæsonen.

Er der 20.000 kroner tilbage, når blå mandag er overstået, kan de faktisk over en 25-årig periode blive til 100.000 kroner med et gennemsnitligt årligt afkast på 8 procent og en beskatning af afkastet på 17 procent, hvis man placerer pengene i det skattemiljø, der hedder ”Aktiesparekonto” og som er kommet til som noget helt nyt i år. Det er da en konfirmationsgave med en vis rækkevidde og holdbarhed.

Kig efter stjerner hos Morningstar

Den bedste måde at sikre sig et langvarigt afkast af en investering i konfirmationsgave er at investere i en bred global aktieportefølje. Det vil man typisk gøre i regi af en investeringsforening for at sikre den rigtige risikospredning – i Formuepleje-regi ville min anbefaling være Globale Aktier, der har fire eftertragtede stjerner hos Morningstar, som kan sammenlignes med at være Trustpilot inden for investering.

Den rigtige risikospredning kan man ikke selv sikre sig, medmindre man har et meget stort beløb til rådighed at investere for, og selv om konfirmationsgaverne over årene er vokset fra en salmebog plus det løse til mange tusind kroner, er beløbene trods alt ikke så store, at man ved egen hjælp kan sikre sig at sprede risikoen optimalt.

Den helt langsigtede løsning

Skal det være endnu mere langtidssikret, er det aldersopsparingen, man skal bringe i spil. Her kan man i 2019 indskyde 5200 kroner og til en attraktiv beskatning på 15,3 procent. Til gengæld er der rigtig lang tid til, at konfirmanden får glæde af gaven, da pengene først kan hæves tre år før konfirmandens pensionsalder.

Til gengæld kan de 5200 kroner så også blive mere end 300.000 kroner værd målt på 50 år og et årligt afkast på 10 procent. Og kommer man akut i bekneb for likviditet, kan aldersopsparingen hæves mod en afgift på 20 procent, så helt låst er pengene ikke.

Når man skal investere, er det altid en god ide at kigge sig godt for, når man skal vælge udbyder. Her kan man bruge den uafhængige analysevirksomhed Morningstar, der konstant måler og vejer branchens aktørers evne til at forvalte penge. Det hurtigste er at kigge på antallet af stjerner, der giver et fingerpeg om evnen til at skabe afkast, men man kan også grave sig ned i de enkelte investeringsforeningers afkast og omkostninger og vælge ud fra det.

Og som altid, når det handler om investeringer, skal man sikre sig, at man vælger den rigtige risikoprofil. I konfirmandens tilfælde er det ikke så svært. Når man er 13-14 år, er investeringshorisonten alt andet lige lang, og derfor kan med en vis ro vælge at investere med højere risiko, da perioder med tab med al tænkelig sandsynlighed vil genvindes og mere til over tid.

På den måde kan man give en gave, der rækker i mange år og sikrer et økonomisk fundament under de kære konfirmander.

Klummen har også været bragt i Erhverv+.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver