Spring til indhold

10. november 2022

Ro, renlighed og regelmæssighed – også i dine investeringer

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Der er en grund til, at klassiske dyder aldrig går af mode. De bygger på tidløse principper, som bare virker på tværs af alle livets forhold – i alt fra børneopdragelse til investering.

Sigrid Riise.

Hvis du, kære læser, tilhører samme generation som mig, kræver dette navn sikkert ikke yderligere introduktion. Er du lidt yngre, kan jeg fortælle, at Sigrid Riise var sundhedsplejerske, sygeplejerske, forfatter og foredragsholder, hvis hjerte bankede for børns sundhed og trivsel.

Gennem sin karriere skrev hun et væld af bøger med gode råd om børns trivsel, og hun er især kendt for ofte at tale om ro, renlighed og regelmæssighed i forbindelse med børneopdragelse. Det er begreber, som i dag bliver betragtet som klassikere. Jeg er ikke ekspert på børneopdragelse, men jeg vil alligevel vove den påstand, at når så mange forældre gennem tiden har taget disse begreber til sig, så er det, fordi de virker. Og så er det fordi erfaringen hos selvsamme forældre gennem tiden har vist, at denne tilgang skaber et godt fundament for en solid børneopdragelse, hvor formålet var at forme sunde, glade børn og ruste dem til fremtiden.

Når man er privat investor, står man over for samme opgave, og selvom alle investorer er forskellige og har hver deres tilgang til at passe deres portefølje, så ville det alligevel være meget rart, hvis man havde nogle klassiske dyder at støtte sig til.

Klassiske dyder går igen i klassisk porteføljeteori 

Og det har man heldigvis. Et eksempel er Harry Markowitz’ porteføljeteori, hvor man bygger en stærk portefølje af både aktier og obligationer, fordi disse to aktivklasser har en tendens til at bevæge sig i hver deres retning. Som hovedregel kan man sige, at når aktier stiger, så falder obligationer og vice versa. Det er en sammenhæng, der i en periode har været sat ud af kraft, men som alligevel er en hjælp for mig som investor, for den holder den samlede værdi af min investerede opsparing så stabil som muligt.

Perioden med negative renter på indlån fik jaget en skræk i mange med hang til opsparing, for mange har haft svært ved at acceptere tanken om at betale for at have penge i banken. Hvis du derfor har hævet pengene og lagt dem hjemme i køkkenskuffen, så nøjes du aktuelt ikke med -0,75% i rente – men lider derimod under, at priserne stiger med op mod 10% om året, for det er niveauet for den aktuelle inflation.  Det er langt, langt værre! Så tiden er mere end nogensinde inde til at investere. Og det er lige præcis her, de klassiske dyder kan være gode at finde frem igen.

Forleden hørte jeg en udsendelse i radioen, hvor en rådgiver gjorde det meget klart, at det igen er yderst relevant at investere i obligationer, men også at det kan være meget svært og tidskrævende for den private investor. Derfor anbefalede han, at man gør det via en investeringsforening, hvor der sidder nogen og vælger de rette obligationer, som blandt andet er likvide (altså kan handles, når man ønsker det). Og hvis man er i tvivl om, hvordan man finder frem til en god en af den slags (jeg kan dog afsløre, at der er rigtigt mange investeringsforeninger, der investerer i obligationer), ja, så kan man slå et smut forbi Morningstar.

Her kan du sammenligne foreninger på tværs og skabe dig et overblik over, hvem der er bedst, når man måler på parametre som afkast, risiko og omkostninger. Og hvis du gerne vil have hjælp til det hele – så find en god forening, der blander aktier og obligationer. Den kloge mand, jeg hørte i radioen, nævnte nemlig, at 40/60 (40% aktier og 60% obligationer) igen er moderne. Det er en dejlig blanding – en klassisk dyd kan man næsten kalde den – og netop derfor passer den til rigtigt mange investorer.

Denne artikel har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 10. november 2022.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver