Spring til indhold

12. april 2022

Længe leve konfirmationsgaven!

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Konfirmationssæsonen er over os, og dermed er det tid til konfirmationsgaver. Men hvad er den rette gave – er det mobiltelefonen eller noget andet? Her er det også værd at overveje, om gaven skal have kort eller lang levetid, og måske om det skal være en gave, der giver mere end gaven selv.

Jeg har for nylig læst i en artikel på Jyllands-Posten (Så gammel bør din nye mobil maksimalt være), at en iPhone kun lever i ganske kort tid, før den igen skal skiftes. Så selvom din konfirmand brændende ønsker sig en ny telefon, så er det ikke den vej, du skal kigge, hvis du vil give en gave med lang levetid.

Tænk i stedet på at give det unge menneske en rigtig god økonomisk ballast til fremtiden. Måske er der 20.000 kr., når alle konvolutterne er tømt. Derefter er det vigtigt at sørge for, at pengene kommer på arbejde. Det kunne f.eks. være i en helt almindelig global aktieportefølje – og det kunne være indbetaling på en såkaldt Aktiesparekonto, hvor konfirmanden slipper med 17% i skat. Og hvor afkastet ikke påvirker, hvor meget han eller hun får i SU, når den tid kommer.

Hvis vi antager, at der kan skabes et gennemsnitligt årligt afkast på 8% de næste 25 år – og vi tager højde for, at der hvert år betales 17% i skat – så konfirmationsgaverne vokset til 100.000 kr. Mindre tid og dermed lavere beløb kan naturligvis også gøre det. Men der er masser af afkast undervejs. For det kan være en rigtig god ide at gøre det til en økonomisk opdragelse af det unge menneske. Tal om, hvilke selskaber der er i porteføljen. Det giver gode samtaler om, hvorvidt det er en forretningsidé, der kan bestå i det lange løb, og om det er en virksomhed, der drives med respekt for det omgivende miljø mv.

Konfirmationsgaven der giver mere

I toppen af den globale aktieportefølje jeg aktuelt rådgiver om, finder vi selskaber som Microsoft, Alphabet (Google), Meta (Facebook), Coca-Cola, Samsung osv. Alle er selskaber, som de fleste konfirmander har hørt om, og som de sikkert også vil synes er seje at eje en lille bitte andel af. Så udover det økonomiske afkast, vil der også være et samfundsmæssigt perspektiv og en læring, der handler om, at behovsudskydelse kan være lig muligheden for at opfylde store drømme på et senere tidspunkt.

I sværmen af konfirmander er der helt sikkert også nogle, der går meget op i grøn omstilling. For disse kan det være en god ide at kigge i retning af fonde / investeringsforeninger, der har særligt fokus på at investere med dette sigte. I 2022 tager vi en ny ordning i brug, hvor investeringsforeninger kommes ned i forskellige ”kasser” afhængigt af, hvordan de investerer. Allerede nu er der hjælp at hente i Morningstars Sustainability Indeks. Den ”mørkegrønne” fond, jeg rådgiver om, indeholder andre selskaber end dem, der fremgår ovenfor. Nu er det selskaber som ”Waste management”, ”Linde” og ”Agilent”. Måske vil din konfirmand også finde det interessant at sætte sig ind i, hvad disse virksomheder gør for fremtiden.

Så inden du cykler afsted for at købe en ny iPhone eller et smykke, som hurtigt taber forgyldningen, så tænk over, om konfirmationsgaven ikke skal være meget mere fremtidssikret og langtidsholdbar.

 

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver