Spring til indhold

7. februar 2020

Trumps chancer for genvalg er øget

Af Formuepleje

USA’s præsident Donald Trump står styrket tilbage, efter at han er blevet frikendt i rigsretssagen imod ham, og Joe Biden, favoritten til at blive Demokraternes præsidentkandidat, kom svagt fra start i partiets nomineringsproces, der lagde fra land i Iowa. ”Intet er afgjort, men Trump er styrket. Set fra de finansielle markeders perspektiv håber man på et genvalg af Trump eller en moderat demokratisk kandidat, der vil holde gang i både USA’s økonomi og en positiv udvikling på de finansielle markeder,” lyder analysen fra Henrik Franck, investeringsdirektør og partner i Formuepleje.

Amerikansk politik, der har potentiale til at påvirke udviklingen på de finansielle markeder, har for alvor skudt gang i det begivenhedsrige år, der venter: Rigsretssagen imod den siddende præsident Donald Trump er afsluttet uden konsekvenser. Samtidig har Demokraterne afholdt deres første skridt i nomineringen, caucus i Iowa, der endte med næsten dødt løb mellem Pete Buttigieg og Bernie Sanders og til sidst en meget kneben sejr til Buttigieg.

I samme ombæring kom favoritten Joe Biden dårligt fra start med en fjerdeplads, mens Elizabeth Warren tog sig af tredjepladsen, alt imens den femte sandsynlige demokratiske præsidentkandidat Michael Bloomberg slet ikke stillede op i Iowa.

Donald Trump slap som forventet ud af rigsretssagen, uden at han blev afsat, da et flertal i Senatet på 52-48 stemte imod at dømme Trump skyldig for magtmisbrug. Kun en republikansk senator – den tidligere præsidentkandidat Mitt Romney – stemte for anklagen imod sin partifælle, men da der skal 2/3 flertal til for at kende Trump, var resultatet meget langt fra at give det udfald.

Trumps chancer er styrket

Alt i alt har Donald Trump dermed styrket sit kandidatur kraftigt:

”Trumps chancer for genvalg er helt klart øget den seneste tid. Hvor jeg er gået fra sige, at der var en 50/50-chance for hans genvalg, er den højere nu. Det skyldes, at han helt som forventet er frifundet i rigsretssagen, og det har styrket ham og øget hans selvtillid endnu mere. Derudover ser Demokraternes kandidatfelt relativt svagt ud, og optællingsproblemerne i Iowa har samtidig udstillet dem som dilettanter. At Demokraternes favorit Joe Biden så oven i alt det lægger svagt fra land, styrker kun Trump endnu mere,” vurderer Henrik Franck, investeringsdirektør og partner i Formuepleje.

USA's præsident påvirker de finansielle markeder

Når amerikansk politisk er så interessant, hænger det sammen med, at det potentielt har enorm betydning for udviklingen på de finansielle markeder, hvilken politik der bliver ført fra Det Hvide Hus. Er finans- og skattepolitikken lempelig og reguleringen mindre som under Trump, er det lig med et rygstød for de finansielle markeder.


”For aktierne, for amerikansk økonomi og for de finansielle markeder som helhed vil det ikke være dårligt, hvis Trump vinder. I hvert fald på kort sigt. Og heller ikke, hvis det bliver en moderat demokrat som Joe Biden, Michael Bloomberg eller Pete Buttigieg for den sags skyld. Det vil til gengæld være mere negativt, hvis det bliver meget venstreorienterede kandidater som Bernie Sanders eller Elizabeth Warren, der løber med sejren i sidste ende. Det kan skabe usikkerhed på de finansielle markeder, også i årets løb, hvis en af de to opbygger et forspring i meningsmålingerne og ser ud til at vinde,” vurderer Henrik Franck, der er helt klar i mælet om, at den førte politik ikke nødvendigvis er holdbar og bæredygtig længere ude i fremtiden:

”Der er det med Trumps politik, at den er kortsigtet, og det er godt for aktiemarkedet nu og her. Kigger man mere langsigtet på det, er der ingen tvivl om, at hans økonomiske politik risikerer at lave strukturel skade på amerikansk økonomi og for USA’s internationale anseelse, ligesom hans klimapolitik næppe heller er holdbar i længden. Trumps politik låner uhæmmet fra fremtidens forbrug til nutiden, og han øger USA’s statsgæld, og på lang sigt vil det formentlig bide sig selv i halen, men så langt frem kigger investorerne på de finansielle markeder ikke nødvendigvis.”

Sanders er favorit i New Hampshire

På tirsdag fortsætter Demokraterne sine valgforhandlinger, når det første primærvalg afholdes i New Hampshire.

”Det var ingen overraskelse, at Pete Buttigieg og Bernie Sanders blev nummer 1 og 2 ved caucusserne i Iowa. Når det på tirsdag går løs med det første primærvalg i New Hampshire, hvor Sanders vandt stort for fire år siden, er Sanders igen favorit foran Buttigieg og står til at vinde. Men på landsplan er det altså fortsat Biden, der står stærkest i målingerne, men han havde da helt sikkert håbet at komme bedre ud af starthullerne. Som det ser ud nu, er Trump styrket, selv om det kan nå at svinge mange gange endnu,” slutter Henrik Franck.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver