Spring til indhold

26. maj 2022

Kære nye investor – har du gjort dit forarbejde?

Af Helle Snedker

Jeg har sagt det før, men budskabet er så vigtigt, at jeg har lyst til at sige det igen: Velkommen til de finansielle markeder. Det er så vigtigt, at du er her, men husk, at det ikke er en legeplads.

Jeg glæder mig over, at vi i Danmark de seneste år har oplevet en stor vækst i antallet af privatpersoner, der er begyndt at investere og dermed tage mere aktiv styring over deres økonomi. Vi skal fejre, at økonomi og investering er blevet noget, man taler om med venner og familie, og det er sundt for hele investorkulturen, at der findes digitale fora, hvor man kan diskutere disse emner og søge sparring hos andre, der har erfaringer man kan lade sig inspirere af.

Vi skal dyrke denne udvikling og opfordre flere til at komme med i fællesskabet, for det er vigtigt, og vi skal gøre hvad vi kan for at hjælpe alle med at komme godt i gang.

Men… jeg har sagt det før, og nu siger jeg det igen: De finansielle markeder er ikke en legeplads, og selvom mange nye investorer uden tvivl har fået flotte afkast de seneste par år, så må man aldrig begå den fejl at tro, at investering er lig med hurtige og nemme penge. Derfor krummer jeg tæer, når jeg i diverse investeringsgrupper på nettet støder på investorer, der en sen fredag aften søger gode bud på aktier, der kan give et hurtigt afkast.

Mine tæer krummer sig af flere grunde. Her vil jeg blot nævne et par af dem.

Investér langsigtet og lav et godt forarbejde

For det første vil jeg til enhver tid argumentere for, at en seriøs investeringsstrategi altid er langsigtet, og at det altid er bedre at gå efter et stabilt afkast over længere tidshorisonter, end at forsøge at ramme tilfældige kursraketter i håbet om at sikre sig en hurtig gevinst. Jeg vil endda vove den påstand, at sidstnævnte har meget lidt med investering at gøre. Det minder mere om spekulation.

For det andet mener jeg, at man som investor har en forpligtelse over for sig selv til at tage sin økonomi alvorligt. Det er jo derfor, man vælger at investere. Jeg hylder alle, der søger sparring og forsøger at blive klogere af andres erfaringer, men den gode investering bør ikke være en hurtig beslutning på baggrund af input, du har fået fra andre i en tilfældig tråd på nettet. Gode investeringer kræver et grundigt analysearbejde, hvor man som minimum er nødt til at sætte sig ind i helt basale forhold. Hvad er det for en virksomhed? Hvordan er indtjeningen? Er den dyrt eller billigt prissat? Og hvordan (og hvorfor) ser du mulighederne for, at virksomheden kan generere indtjening og dermed afkast til dig i fremtiden? Endelig skal du også overveje dine egne forhold: Hvor lang er din investeringshorisont? Hvor stor en risiko er du villig til at påtage dig? Og hvad er dine tanker og ønsker til dine investeringers profil i forhold til eksempelvis bæredygtighed?

Bevares, en grundig analyse er aldrig en garanti for, at man i sidste ende får et afkast, for man kan naturligvis tage fejl, men analysen er en garanti for, at du ikke træffer en vigtig beslutning i blinde.

Ja, det tager tid, og ja, det virker måske lidt besværligt, men det er det også! Investering kræver indsigt og forståelse, og det tager tid. Men i langt de fleste tilfælde vil tiden være godt givet ud, og i processen kan du sagtens søge sparring, viden og råd på internettet. Men pas på med at tro, du kan springe over, hvor gærdet er lavest ved at lægge ansvaret for at gøre forarbejdet over på andre. Du skal selv være kritisk, og du skal bruge din sunde fornuft. For ellers investerer du ikke. Så gambler du. Og det er din økonomi alt for vigtig til.

Artiklen er også bragt i Erhverv+ torsdag den 26. maj 2022

 

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver