Spring til indhold

20. november 2020

Investering kan være en øjenåbner til verden

Af Helle Snedker, Kundedirektør, partner

Investering handler i sidste ende om penge og afkast, men det er også med til at gøre mennesker til bedre samfundsborgere og mere interesserede i deres omverden.

Efter corona er der vist ingen tvivl om, at samfundssind bliver et af årets danske ord i 2020. Efter min mening burde investering dog være årets ord hvert eneste år. Ikke mindst fordi man med god ret kan hævde, at investering er en fremragende måde at vise samfundssind på.

Jeg vil påstå, at investering gør dig til en bedre og mere engageret samfundsborger, og at du bliver mere interesseret i verden omkring dig. For at investere, skal man på et eller andet plan tage stilling til sin omverden, og i sidste ende kan man være med til at gøre en konkret forskel med sine penge.

Investering er med til at øge velstanden

I denne tid ser vi det blandt andet med det stigende fokus på bæredygtige og ansvarlige investeringer, som spreder sig i alle kundelag og er blevet et fokusområde for rigtig mange – lige fra pensionskasser og fonde til enkeltpersoner.

Bæredygtighed er det oplagte eksempel, men ligesom forbrugerne i supermarkedet har mulighed for at påvirke, hvad der skal stå på hylderne, gælder det samme inden for investering, hvor du på samme vis kan investere dine penge, hvor du mener, at de bør investeres. Jeg er med på, at det nok er lidt lettere at købe en liter økologisk mælk end at finde op og ned i investeringsverdenen, men princippet er det samme.  

Investerer du dine penge, er du også med til at øge velstanden i samfundet og skabe arbejdspladser. Typisk er der jo et afkast ved at investere, og afkast beskattes, så de offentlige kasser nyder også godt af det, hvis dine penge bliver sendt i arbejde.

Når man har placeret sine penge et bestemt sted, vil man næsten automatisk lige følge lidt mere med i både verdenssituationen og det, der konkret påvirker den pågældende investering. På den måde kan investering være en øjenåbner til verden og deraf mit postulat om, at investering skaber bedre og mere engagerede samfundsborgere.

Investering gør dig ganske enkelt mere interesseret i verden omkring dig.  

Investering består af flere grundstoffer

Grundstoffet i investering er således mere end penge. Det er både amerikansk valg, vedvarende energi, Brexit, fredsprocessen i Mellemøsten, en verdensomspændende pandemi og centralbankernes seneste tiltag. Eller beskatning, aktier, virksomhedernes regnskaber eller udvikling af ny og lovende teknologi.

Investering kan være en kilde til uro, hvis man har taget for høje risici og ikke kan sove roligt om natten, og det kan være en kilde til glæde, hvis man har lagt den rigtige plan med de rigtige risici, hvor man ved, at udsving kommer og går. Og så er det altså en evigtgyldig god grund til at følge med i verdens gang og samfundsudviklingen.

Desværre er der ikke altid garantier for, at dit afkast altid er positivt, blot fordi du følger med. Men det er også noget af det, du bør vide om investering, inden du begiver dig ud i det: Der vil med jævne mellemrum altid komme udsving i begge retninger og nogle gange endda ret voldsomme. Det skal du være forberedt på, men er du det, vil du også vide, at det i det lange løb typisk går over igen, hvis du følger den plan, du har lagt.

Så selv om investering for dig konkret handler om dine midler og det afkast, du kan opnå, så fungerer investeringer samtidig som en øjenåbner til verden, fordi dine investeringer ofte afspejler tingenes finansielle helbredstilstand.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ den 19. november.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver