Spring til indhold

28. december 2020

"Jeg venter lige lidt endnu med at investere"

Af Helle Snedker, Kundedirektør, partner

Er man langsigtet investor, er der ingen grund til lige at vente med at komme i gang med at investere. Det optimale tidspunkt at begynde at investere er sådan set nu. Men du behøver jo ikke placere alle dine midler på en gang.

Med efterhånden mange års erfaring inden for rådgivning af formuende kunder kan jeg konstatere, at jeg lidt for ofte hører den der med, at folk gerne lige vil vente med at investere frem for at komme i gang nu og her.

Før præsidentvalget i USA hørte jeg flere gange, folk sige, ”jeg venter lige til, valget er overstået”. Nu er vi snart igennem julemåneden, og her har vendingen så heddet, at ”jeg vil gerne lige vente til efter nytår for at se, hvordan det udvikler sig”.

Mange har en tendens til gerne lige at ville se, om markedet nu falder eller ej, og der kan man i hvert fald kortsigtet konstatere, at det havde været rigtigt at investere sine penge lige før præsidentvalget, sådan som kurserne udviklede sig i november i stedet for at vente.

Investeringer har ikke altid godt af at vente

Mens det nogle gange i livet kan være en god ide at vente og lige overveje tingene en ekstra gang, så forholder det sig lidt anderledes med investeringer. Her er det en god ide at kaste sig ud i det. Faktisk gælder det om at komme i gang med det samme, hvis du på lang sigt vil opnå det bedst mulige resultat. Der skal selvfølgelig ligge nogle overvejelser og gode planer bag dine investeringer, men gør der det, er der grundlæggende ingen grund til at vente.

Min pointe er, at det er utroligt svært at time markedet perfekt. Var det tilfældet, skulle alle have været gået kontant i midten af februar og gået ind med fuld skrue igen den 23. marts. Så havde du sparet dig selv for den hurtigste og dybeste nedtur nogensinde i aktiemarkedet. Den mulighed ville de fleste nok vælge, hvis de fik muligheden for at skrue tiden tilbage og gøre det om.

Det, som mange overser, er, at vi efter den nedtur allerede otte måneder senere har indhentet det tabte. Så det har været bedre at være investeret hele 2020 frem for at være ude af markedet. Og er man reelt langsigtet investor, er investeringshorisonten typisk tre år eller endnu længere, og det gør kun chancerne for at opnå et afkast større.

Derfor siger jeg, at det vigtigste er at komme i gang med at investere og gerne med det samme. At komme i gang med det samme, er jo ikke ensbetydende med, at du behøver at fyre alt krudtet af i første hug, hvis du ikke er tryg ved det. Så kan du skære kagen over i mindre stykker og investere dine penge stille og roligt i mindre portioner, hvis det giver bedst mening for dig.

Det kan også være, at du gerne lige vil vente til, at der er lidt mere luft i budgettet, men der vil jeg sige, at lidt også har ret, så selv hvis du mener, at der er tale om småbeløb, så er det faktisk en god ide at komme i gang.

Jeg har selv for nylig oplevet et eksempel hos en kunde, der over seks gange i løbet af kort tid på egen hånd investerede sine midler over netbanken og nu står med et afkast på knapt en halv million kroner.

Danskernes investeringsfundament er bundsolidt

Heldigvis har danskerne rigtigt gode muligheder for at investere, hvis de ønsker det. For nylig rundede bankernes samlede indlån 1000 milliarder kroner. Det er voldsomt mange penge, der fik et ekstra boost af, at de indefrosne feriemidler blev sluppet fri. Problemet er, at så mange penge står og samler støv i banken til ingen eller ligefrem negativ rente.

De penge kunne med fordel blive sendt på arbejde og investeret til glæde for samfund og borgerne selv.

Jeg kunne godt tænke mig, at vi fik bugt med den misforståede forsigtighed. Du afskærer dig fra en masse afkast ved at vente frem for hele tiden at være investeret. Derfor ville jeg gerne, at vi droppede ”jeg venter lige til efter”-vendingen og erstatter den med ”ja, jeg skal nok komme i gang med at få investeret de penge, jeg ikke skal bruge lige nu og her”. Det lønner sig i det lange løb.

Klummen har også været bragt på Finans.dk.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver