Spring til indhold

19. april 2024

Kender du din risikoprofil?

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Der er risiko forbundet med alle former for investering, derfor er det vigtigt, du sørger for at matche dine investeringer med dit ønskede risikoniveau, dine økonomiske mål og din livssituation.

Hvad er den rigtige risiko, når man investerer? Det er umuligt at svare generelt på, det afhænger af den enkelte.

Jo højere risiko, du vælger i dine investeringer, jo højere vil det forventede afkast også være, men samtidig kan du også forvente større udsving undervejs.

Hvad der er et fornuftigt risikoniveau, kommer således både an på, hvordan man er skruet sammen som menneske, og hvor man befinder sig i livet. Kan man klare, når markederne falder og fortsat sove trygt og godt, og hvor lang tid er der egentlig til, at man skal bruge pengene?

I arbejdet med at vælge den rigtige risiko anbefaler jeg derfor altid mine kunder at lave en investeringsplan, gerne på papir eller i hvert fald at få den skrevet ned, sådan at det altid er muligt at vende tilbage til den og få opfrisket de tanker, man gjorde sig.

En investeringsplan i tre trin

1. Lav en plan

En investeringsplan kan indeholde din risikovillighed, din tidshorisont, de investeringsløsninger, du ønsker at investere i, samt din tilgang til risikospredning.

Din alder kan være et pejlemærke, når du skal vælge dit ønskede risikoniveau. Nærmer pensionsalderen sig med hastige skridt, kan det godt være, at man skal overveje at skrue ned for risikoen i sine investeringer. Er man derimod 45 år, godt i gang med karrieren og har mere end 20 år til pensionen, så tilsiger alle gode investeringsråd, at man godt kan øge risikoen, fordi der er lang tid til, at man skal bruge pengene.

Tommelfingerreglen er, at investeringshorisonter på fem år eller derover godt kan indeholde investeringer med høj risiko.

Derudover er det en vigtig overvejelse, at ikke alle dele af din opsparing behøver at være i samme risikokategori. Selv om man er 80 år, kan dele af investeringen jo godt være med høj risiko. Er man kommet op i den alder og har en større sparegris, end man selv kan nå at bruge, giver investeringer med høj risiko god mening, fordi man så ved, at pengene på et tidspunkt skal overdrages til næste generation.

2. Hold dig til din plan

Det kræver en indsats at lave en plan for sine investeringer, men den helt store opgave er for manges vedkommende at holde sig til planen, når den er lagt – også når afkastene ikke lige peger i den retning, vi godt kan lide. Det er her, at man skal stå sin prøve som langsigtet investor.

Mine erfaringer som kunderådgiver siger mig samtidig, at investorer med en rolig hånd typisk vinder i det lange løb, mens dem, der sælger ud i tide og utide, ofte sidder skuffede tilbage, fordi de fejlagtigt troede, at de kunne time markedet til punkt og prikke. På den måde risikerer man faktisk at tabe to gange: Både når markedet falder i første omgang, og hvis man er ude af markedet, når det begynder at stige igen.

3. Rebalancér med jævne mellemrum

Vi mener i Formuepleje, at investering og tryghed skal gå hånd i hånd. Det vigtigste er, at du føler dig tryg ved din beslutning og dit risikoniveau på lang sigt. Hvis kurserne falder, og det gør dig urolig, bør du overveje at justere din risikoprofil.

Hvis du står over for store ændringer i dit liv som for eksempel ægteskab, skilsmisse, nyt job, boligkøb eller overvejelser om at gå på pension, kan det også være en god ide at tage din risiko op til revision for at sikre, at du stadig ligger på det rigtige niveau.

I den forbindelse er mine kollegaer og jeg altid klar til at hjælpe. Vores ekspertise er at stille en lange række spørgsmål, som til sammen giver et billede af den rigtige risikoprofil, så vi ud fra den kan lægge den rigtige investeringsplan.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver