Spring til indhold

26. november 2021

Ny coronavariant påvirker markedsstemningen negativt

Af Formueplejes investeringskomite

En helt ny sydafrikansk variant af Covid-19 har torsdag og fredag præget stemningen på de finansielle markeder. Det springende punkt i forhold til, om markedsstemningen kan blive yderligere forværret, er, om vaccinernes effektivitet kan opretholdes i forhold til at reducere antallet af indlæggelser og alvorlige følger af sygdommen, lyder vurderingen fra Formueplejes investeringskomité.

Torsdag og fredag har de finansielle markeder været præget af nervøsitet, efter at ny og tilsyneladende værre Covid-19-variant har vist sig med afsæt i Sydafrika.

Endnu er den samlede viden om den nye variant kaldet B.1.1.529 og siden omdøbt til omicron-varianten temmelig ringe og på et meget tidligt stadie, men konsekvenserne er allerede til at tage og føle på: Flytrafikken fra Sydafrika og flere andre lande fra det sydlige Afrika er omfattet af nye skrappe rejserestriktioner.

Vi ved, at der allerede er fundet to tilfælde af B.1.1.529-varianten i Hongkong, mindst et i Israel og to i Belgien, og den hidtidige erfaring med deltavarianten af corona viser, at det er nærmest umuligt at inddæmme nye varianter.

Markedet er derfor præget af bekymring for, om det medfører, at vi går et endnu værre scenarie i møde. I forvejen har stigende smittetal i Europa medført, at vi for øjeblikket ser, at restriktioner og nedlukninger er på vej rundt om i Europa, herunder Danmark.

Alt sammen har det betydet, at renterne i USA og Europa er faldet det seneste døgns tid – cirka 10 basispunkter i USA og 6-8 basispunkter i Europa. Samtidig er aktierne i Asien og Europa faldet i størrelsesordenen 2-3 procent. Olieprisen tager ligeledes et kraftigt dyk, fordi skærpede rejserestriktioner vil sænke efterspørgslen på olie, samtidigt med at OPEC forventes at øge produktionen i den kommende tid.

Vaccinernes effektivitet er afgørende

Når markedet lige nu reagerer på den nye variant, hænger det sammen med bekymringen for, at den nye variant er mere smitsom end deltavarianten eller, at vaccinerne ikke er så effektive imod den nye variant. Hidtil har medicinalselskaberne bag vaccinerne dog kunnet justere indholdet af vaccinerne, så de også er modstandsdygtige over for nye varianter.

Af afgørende betydning for, hvorvidt markedsstemningen kan blive yderligere forværret, er, om vaccinernes effektivitet kan opretholdes i forhold til at reducere antallet af indlæggelser. Det er efterhånden slået fast, at man godt kan blive smittet, selv om man er vaccineret, men vaccinerne hjælper med at holde generne nede, og derfor er vaccinerne fortsat vejen til at undgå overbelastede hospitalssystemer.

Med flere restriktioner og nye nedlukninger på vej må man dog forberede sig på, at normaliseringen og genopretningen af samfundet bliver udskudt på ny – og dermed også normaliseringen af forsyningskæderne, der i værste fald kan blive sat endnu mere under pres. Det er nyt i forhold til, hvad vi tidligere har forventet.

Den nye situation kommer samtidig på et tidspunkt, hvor verdens toneangivende centralbanker i et stykke tid har signaleret, at pengepolitiske stramninger er undervejs. Det er mindst en postgang for tidligt at aflyse de forventede stramninger af pengepolitikken, men omvendt kan det ikke udelukkes, at det vil ske i et scenarie, hvor B.1.1.529-varianten får fat og fører til mere radikale restriktioner end dem, som allerede er på plads i dag.

Vi skal lære at leve med Covid-19

På et tidspunkt vil man fra politisk side formentlig nå frem til den erkendelse, at Covid-19 er endemisk, dvs. kommet for at blive og altså en risiko, som vi skal lære at leve med på linje med alle mulige andre sygdomme.

Det sker eksempelvis i Storbritannien p.t., hvor de daglige smittetal er ret høje, men hvor man ellers opererer med relativt få restriktioner i hverdagen. I USA har man i visse stater ligeledes noget af denne tilgang.

På den positive side kan man tage et kig på Japan, hvor Covid-19 på det nærmeste er forduftet, fordi deltavarianten er muteret på en facon, hvor den tilsyneladende ikke er levedygtig. Dette har dog indtil videre forbigået de finansielle markeders interesse.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver