Spring til indhold

25. juni 2021

Investering er ikke det samme som spekulation

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Der er forskel på investering og rendyrket spekulation. Som langsigtet investor skal du holde dig til det første og koncentrere dig om at få din opsparing til at vokse støt og roligt.

I disse tider, hvor det vrimler med nye private investorer på de finansielle markeder, kan det nogle gange være på plads med en let løftet pegefinger. Kærligt ment naturligvis, men også alvorligt, fordi mange debutanter placerer deres midler med et fromt håb om, at det er genvejen til hurtig rigdom.

Vi hører ofte historierne om, at det er lykkedes, men næsten aldrig, når værdien er dykket igen og størstedelen tabt. Der er med andre ord forskel på investering og spekulation eller rendyrket gambling for den sags skyld, hvor du mister hele indsatsen, hvis du har spillet på rød, og kuglen lander på sort. Men det er vigtigt at kende forskellene, og til syvende og sidst handler det om risiko.

Er du investor og allerhelst langsigtet investor har du gjort dig klart, at det er et langt sejt træk, hvor du i det lange løb vil opleve, at din investering vil stige i værdi, men der vil også komme år med negative afkast, hvor tingene ikke går som planlagt. Har du den rette investeringshorisont, tilsiger al erfaring og historik imidlertid, at de enkelte perioder med negative afkast vil blive udjævnet og genvundet over tid.

Men det kræver altså den rette dosis tålmodighed, og at du har lagt en god investeringsplan, som du formår at holde dig til, også når markederne skælver i større eller mindre grad. Det ved vi, at de gør, men det gælder også om at tage ved lære af disse perioder og vide, at aktiemarkederne som helhed altid er kommet sig igen efter de nedture, vi har oplevet. 

Spekulation er noget andet

Ovenstående egenskaber finder man ikke, hvis man begiver sig udi spekulation. Det er derimod typisk kendetegnet ved, at man løber en meget høj risiko og opererer med en uhyre kort investeringshorisont, som vi for eksempel kender fra daytrader-universet. Når jeg taler med mine kunder, arbejder vi altid ud fra en investeringshorisont på minimum tre år og ofte fem år og opefter. Det skaber de optimale vilkår for at være langsigtet investor og opnå en sikkerhed for, at værdien af dine penge rent faktisk forøges.

Ofte vil spekulanter også holde sig til et eller i hvert fald få aktiver, det kan for eksempel være en aktie, der er i vælten, som vi så med GameStop-aktien tidligere på året. Her sværger jeg til foreningstankegangen, hvor du via investeringsforeninger udvælger en lang række aktier og obligationer for at opnå den nødvendige risikospredning, så du ikke bliver for afhængig af det ene aktieæg, du ellers havde lagt i kurven.

Det er også spekulation, når du i diverse fora på de sociale medier kan læse folk efterspørge, hvilke aktier, der er gode tilbud på lige nu med håb om, at de giver et hurtigt afkast. Især som ny på de finansielle markeder kan det være svært at navigere i alle ”succeshistorierne”, som ofte lyder besnærende, men det handler om at slå sin kritiske sans til og kunne sortere.

Sådan lægger du investeringsplanen

Du øger chancen for at kunne holde dig til en investeringsplan, hvis du har valgt det rette risikoniveau, hvor du er tryg ved de kursfald, vi undertiden ser. For at kunne vælge det rette risikoniveau kræver det ikke mindst et godt overblik over, hvornår du skal bruge pengene.

Her kan det sagtens være, at du har flere portioner af penge, hvor der er forskel på investeringshorisonten. Penge, du skal bruge allerede om et år, skal formentlig slet ikke investeres, mens du selv ved en fremskreden alder godt kan investere med høj risiko, hvis der er tale om penge, du ved, at du slet ikke kan nå at bruge, mens du er her. Det er en god måde at gøre det på, hvis du gerne vil øge chancen for at kunne give endnu mere videre til arvingerne.

Der er altså mange overvejelser, du skal gøre dig, når du begiver dig ud på investeringsmarkedet. Men en ting er god at vide: Langsigtet investering forbedrer chancen for, at du bevarer og øger din formue i et overkommeligt og til tider langsomt tempo. Spekulation øger risikoen for det modsatte.

I skrivende stund har mine forsigtige kunder med lav risiko-appetit forøget deres opsparing med 58 procent de seneste 10 år. Dem med middel risiko-appetit er blevet 212 procent rigere og dem, der for 10 år siden lovede, at de godt kunne leve med større udsving på kort sigte og var helt sikre på, at de ikke skulle bruge pengene foreløbigt, de er blevet 426 procent rigere. Alle oplysninger er naturligvis efter omkostninger. Som det fremgår, er det således overordentligt vigtigt at vide, hvilken vej man ønsker at følge, og når den er fastlagt, bliver man godt belønnet for at holde fast.

Klummen er også bragt i Erhverv+ torsdag den 24. juni 2021

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver