Spring til indhold

12. januar 2023

Hvorfor er vi bange for udsalg, når det kommer til finanserne?

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Vi er godt inde i det nye år, men det er ikke gået op for alle, at vores privatøkonomier og formuer blev hårdt ramt i 2022. Rigtigt mange lider nemlig af bevidst inkompetence, når det kommer til privatøkonomi.

Det er mit nytårsforsæt at få flere til at tage stilling til deres økonomi: For rigtig mange af os ved, at vi ikke har viden nok om privatøkonomi, men gør stadig ikke noget ved det. Selv når der er dårlige nyheder, så er der også gode muligheder for at få mere ud af sin økonomi.

For det første: Du har sikkert hørt om de store rentestigninger i 2022, men har du forstået, hvad det betyder for din økonomi? Renten spiller en meget stor rolle på ejendomsmarkedet. Hvis jeg låner 2 mio. kr. og skal betale 0,5% i rente og bidrag, så svarer det til 10.000 kr. før skat om året. Hvis renten så pludseligt stiger til 5%, så er beløbet pludseligt 10 gange så stort, hele 100.000 kr. om året. De store udsving påvirker din økonomi som boligejer, uanset om du skal købe, sælge eller blive boende. Det kan være, at du skal sikre dig mod de stigende renter, lægge lån om eller se efter en god handel. At gå mod strømmen kan nemlig vise sig nogle gange at være en rigtig god idé.

Noget andet er musene i din opsparing. De aktier og obligationer, som du har købt eller har i din pensionsopsparing, er formentligt faldet i værdi. Det er ikke ukendt, at det kan ske, men sidste år faldt både aktier og obligationer på samme tid, og det er ikke så tit, det sker. Faktisk kun i 1931, 1941, 1969 og så nu i 2022. Heldigvis. Men hvad så nu? Er der andet at gøre end at lægge sig hen under dynen og håbe på, at det hele går over?

Mit svar er naturligvis ja. For alt det ovenstående giver også muligheder for dig. Når verdensaktieindekset og højrenteobligationsindekset – målt i danske kroner – falder mere end 13%, og danske realkreditobligationer falder med næsten 20%, så betyder det, at udsalgssæsonen er i gang på finansmarkederne. Alle andre steder i samfundet plejer vi at gøre gode handler, når der er udsalg. Det er også tilfældet på finansmarkederne, selvom vi ofte ikke handler derefter. Derfor kan det være værd at overveje at sætte noget af sin opsparing i arbejde. For uanset hvor meget noget er faldet, og det kan sagtens falde mere endnu, så er risikoen for, at du står tilbage med mindre, end du investerede, ikke særligt stor, hvis du går forsigtigt frem og køber lidt ad gangen. Det handler om at tænke langsigtet.

Og hvor kan du så lægge din investering? En ide kunne være aldersopsparing. I år er det blevet en smule mere attraktivt. Det er nu muligt at indbetale 8.800 kr. mod tidligere 5.500 kr., og det uanset hvor gammel du er. Hvis du er tæt på din pensionsalder, så kan du nu allerede syv år før din folkepensionsalder indbetale op til 56.900 kr. om året på en aldersopsparing. Det er en meget fleksibel pensionsopsparing, da der ingen skattemæssig påvirkning er ved indbetaling og hverken beskatning ved udbetaling eller modregning i folkepension eller sociale ydelser. Undervejs betaler du blot 15,3% i skat af dit afkast.

Så med ønske om et rigtigt godt nytår vil jeg slå på tromme for, at du tager tyren ved hornene og går på udsalg i et marked, hvor prisnedsættelser som regel afskrækker, men ofte har vist sig at være et godt udgangspunkt for en god handel.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 12. januar 2023.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver