Spring til indhold

8. marts 2024

Tjek din årsopgørelse – vær især opmærksom på frie midler

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Nu er det igen tid til at tjekke din årsopgørelse. De fleste oplysninger behøver blot et hurtigt dobbelttjek. Vær til gengæld ekstra opmærksom på de frie midler.

I løbet af denne weekend vil tusindvis af danskere strømme ind på skat.dk for at se deres årsopgørelse. Skattestyrelsen åbner officielt for adgangen mandag den 11. marts, men allerede siden fredag og hen over weekenden har mange besøgt hjemmesiden for at få et smugkig.

De fleste oplysninger på årsopgørelsen har Skat modtaget helt automatisk, de kræver sådan set bare et hurtigt dobbelttjek – for husk, at det er dit ansvar, at de indberettede oplysninger er korrekte.

Afkast på investeringer på aktiesparekontoen, pensionsopsparing og børneopsparing kan du imidlertid se bort fra. Her har dit pengeinstitut allerede beregnet skatten, og pengene sendes helt automatisk videre til Skat.

Som investor hos Formuepleje kan du med fordel være opmærksom på dine frie midler. Skatten på investering af frie midler kan nemlig være lidt tricky at finde ud af, fordi noget bliver beskattet som aktieindkomst, andet som kapitalindkomst.

Som om det ikke var nok, findes der to forskellige beskatningsprincipper – henholdsvis lager- og realisationsprincippet. Kort fortalt betyder det, at ved lagerbeskatning finder beskatning sted hvert år, uanset om du har solgt, mens realisationsbeskatning kun finder sted ved udbetaling af udbytter og ved realisation (salg), der fører til tab eller gevinst.

Sådan tjekker du, at afkast er korrekt indberettet

Som udgangspunkt vil det pengeinstitut, hvor dine investeringsbeviser ligger i depot, foretage indberetningen til Skat på dine vegne. Alt foregår altså automatisk. Alligevel er det en god ide at kontrollere, at afkast er korrekt indberettet.

Det gør du ved at tjekke kursen den 1. januar 2023 og den 31. december 2023 og herefter udregne tab og gevinst i løbet af året. Til sidst sammenligner du resultatet med det, banken har indberettet.

Vi har beskrevet det hele lige her.

Er du i tvivl eller undrer dig over forhold i årsopgørelsen, hjælper vi gerne. Skriv til info@formuepleje.dk, ring på 87 46 49 00 eller tag fat i din personlige rådgiver direkte. Vi er lige her og vi vil rigtig gerne hjælpe.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver