Spring til indhold

27. april 2023

Ny investor? Sådan kommer du i gang

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Vil du i gang med at investere, men synes, det lyder besværligt og tidskrævende? Så er en investeringsforening måske noget for dig.

Du har en solid økonomisk buffer på kontoen, en opsparing, du ikke skal bruge foreløbig. Måske har du overvejet, om det var en idé at investere pengene – du ved bare ikke, hvordan du kommer i gang.

En undersøgelse af Finans Danmark fra maj 2022 viser, at antallet af danskere, der investerer, i løbet af coronaåret 2020 voksede fra 1.150.000 til knap 1.250.000.

Tilsyneladende har danskerne altså fået interesse for at investere, og mit indtryk er, at flere gerne vil i gang – de ved bare ikke hvordan.

Mange har en forestilling om, at for at investere skal man terpe regnskaber og jagte aktietips, men der findes faktisk en nemmere måde at investere på – nemlig den gode gamle investeringsforening.

Vælg en investeringsforening efter din smag

En investeringsforening er en forening for mennesker, der har sparet penge sammen, og som kan se, at de sammen er langt stærkere end hver for sig. Det kunne fx være en sammenslutning af mennesker, som gerne vil investere i aktier.

Måske har de ikke tiden, interessen – eller måske er opsparingen ikke stor nok, til at det giver mening, at de selv går i gang med at investere pengene.

Der findes investeringsforeninger med særlige investeringsformål – nogen har fx fokus på teknologivirksomheder – andre på selskaber i Indien, og andre igen fokuserer på selskaber, som betaler udbytte – eller noget helt fjerde.

Hvis man ikke ved, hvad der bliver det nye sort på investeringsmarkedet, kan man i stedet vælge at blive en del af en investeringsforening, som investerer i globale aktier – altså aktier fra hele verden.

Og vil man gerne fokusere på de allerstørste virksomheder, kan man se efter ”Globale Large Cap” i Morningstar.

Morningstar er en uafhængig ratingvirksomhed, som sammenligner investeringsforeninger ud fra bl.a. hvor stor risiko, de har investeret med.

Morningstar holder altså øje med, hvor store udsving, der har været på foreningens investeringer. Desuden indgår foreningens omkostninger og investeringsresultater (afkast) i den samlede vurdering af, hvordan den enkelte investeringsforening har klaret sig – sammenholdt med andre inden for samme investeringsområde.

Morningstar gør det på den måde nemt at finde ud af, hvordan de enkelte investeringsforeninger klarer sig.

Én stjerne betyder, at foreningen er blandt de 10% dårligste i sin kategori. Fem stjerner betyder, at den er blandt de 10% bedste. Stjernerne siger altså noget om, hvorvidt foreningen har været god eller mindre god indtil nu. Desværre er det ikke nødvendigvis det samme, som at foreningen også fremover vil være blandt de dårligste eller de bedste. Men stjernesystemet kan være et pejlemærke.

Det praktiske

Udover at have lysten og en opsparing at investere skal du have oprettet et depot. Det kan du gøre i din nuværende bank eller på fx Nordnet eller Saxobank, hvor omkostningerne i forbindelse med at købe eller sælge ofte er lavere.

Selve købet af investeringsbeviser (altså at blive en del af en investeringsforening), sker ved, at du på netbankens menu finder punktet ’investering’. Her kan du søge den investeringsforening frem, som du gerne vil placere dine penge i. Det gør du ved at søge på foreningens fondskode, som også kaldes en ISIN-kode – og som er investeringsforeningens ”cpr-nummer”. Herefter angiver du, hvor mange penge, du gerne vil investere, og slutter af med at bekræfte dit køb med MitID.

Nu er investeringen gennemført.

Efter to ’afviklingsdage’ bliver beløbet hævet på din konto, og investeringsbeviserne kan ses i dit depot. Nu er du officielt investor, og dit navn står i investeringsforeningens ’ejerbog’, hvoraf det fremgår, hvem der er medlem af foreningen.

Hvis de aktier, foreningen har investeret i, stiger i værdi, vil værdien af din investering vokse. Falder de i værdi, vil din opsparing tilsvarende blive mindre. Det gode er, at investeringsforeningen typisk har en større formue, som gør det lettere at sprede sig over mange forskellige selskaber i forskellige brancher og fra forskellige steder i verden. Det er med til at sikre dig imod alt for store udsving på din investering, fordi det sjældent går lige dårligt for alle samtidig.

På den måde har du mindsket din risiko – altså de udsving, du oplever på din investering.

Omkostningerne fremgår på investeringsforeningens hjemmeside, hvor du kan finde et fakta-ark. Her kan du se de vigtigste informationer om, hvad foreningen investerer i – hvordan det er gået med afkast og risiko indtil nu, hvem der træffer investeringsbeslutningerne i foreningen, og hvor længe de har gjort det (er de investeringsansvarlige for nylig blevet skiftet ud, er det ikke sikkert, at resultater, som er skabt indtil nu, vil matche dem, du kan opleve i fremtiden).

Omkostningerne bliver fratrukket løbende, så du får ikke en regning, når året er gået. Til gengæld er du måske heldig at få en regning fra Skat.

Med ”heldig” mener jeg, at skatteregningen betyder, at du har tjent på din investering, og at din opsparing er vokset – derfor skal du betale ekstra i skat. Skatten på afkast ligger mellem 15,3%-42% – så du får heldigvis mest ud af det. Har du investeret 10.000 kr. og er de vokset til 11.000 kr. i årets løb – så betaler du skat af din gevinst – altså de 1.000 kr.

God fornøjelse med din karriere som investor, og husk – selv store formuer har været små engang – og der er næsten ingen nedre grænse for, hvor lille en opsparing der skal til for at komme i gang.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 27. april 2023.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver