Spring til indhold

22. juni 2024

Vokser Novo ind i himlen?

Af director og partner Helle Kammann

Når en aktie som Novo-aktien stormer afsted, og succesen tilsyneladende ingen ende vil tage, er det tid at stoppe op og spørge sig selv – skal jeg fastholde min store beholdning af "favorit-aktien", eller er det tid til at sprede risikoen?

I mange år har Novo Nordisk-aktien været gavmild over for investorerne. I Formuepleje er vi også glade for den, og mange investorer har en portion af Novo-aktier i deres depoter.

Denne artikel er ikke en analyse eller en opfordring til at købe eller sælge Novo-aktier – læs den som en strategisk overvejelse, som er relevant for de investorer, der har rigtig store andele af en bestemt drømmeaktie i beholdningen.

Skal et enkelt selskab afgøre din fremtidige velfærd?

En del investorer har lige nu så mange aktier i den danske medicinalgigant, at Novo er blevet den afgørende faktor for deres fremtidige velfærd – og så er det, at det kan være sundt lige at stoppe op og overveje – hvornår er nok nok?

Er flest mulig Novo-aktier (eller Nvidia-, Microsoft- eller Apple-aktier for den sags skyld) i porteføljen målet, eller er det måske klogere at sprede risikoen, trods alt?

Det er svært at give slip på en givende, trofast partner, som man har holdt fast i i årevis, imens man løbende har overvejet, om det var tid at sælge.

Vedholdenhed blandt Novo-aktionærerne er blevet tifoldigt belønnet trods gentagne anbefalinger fra bankerne om salg af aktien. Det afføder tillid til Novo Nordisk og får aktien til at fremstå mere solid end nogen andre aktier. Synspunktet kan ikke anfægtes, og selv vores nationaløkonomi nyder godt af Novo Nordisks positive udvikling i en grad, så man kan se det på jobtal, ejendomspriser og BNP.

Et så voldsomt væksteventyr giver dog også mindelser om, at selv gigantsucceser kan komme i modvind – tænk bare på finske Nokias vilde succes frem til 2007, hvor Nokia var verdens største producent af mobiltelefoner. Finland var Nokia, førende i verden, dagsordensættende. Mange havde store beholdninger af Nokia, og Nokia-aktien blev opfattet som mere sikker end statsobligationer. Men så dukkede den nye smartphone-teknologi op, aktien faldt 90% i værdi over de kommende år og har aldrig genvundet det tabte terræn.

Maks fem-ti procent af formuen i en enkelt aktie

Det kunne i princippet ske for alle aktier, derfor skal man sprede risikoen og helst ikke have mere end maksimum 5-10% af sin formue investeret i en enkelt aktie – som tommelfingerregel.

Alle markedsledende selskabers fjende nummer ét er disruption. Man har markedet i sin hule hånd, indtil der ud af det blå opstår en ny situation, et nyt produkt eller en ny konkurrent kommer til med en helt ny vinkel, man ikke havde set komme.

Det kunne ske, selv for Novo Nordisk, og det er min pointe:

Vi ved ikke, hvad vi skal forvente eller frygte, så hermed en opfordring til at huske, at en fornuftig risikospredning ALTID er et vigtig i investeringssammenhæng.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver