Spring til indhold

27. april 2024

Mænd med høje hatte

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Heldigvis blev P.S. Krøyers uerstattelige værk ”Fra Københavns Børs” reddet ud af flammerne, da Børsen i sidste uge brændte ned til grunden. Billedet er et vigtigt minde om en anden tid. Mændenes tid.

Krøyers kæmpemaleri fra 1895 er fra en tid, hvor mænd med høje hatte styrede verden, og hvor kvinder ikke havde stemmeret endnu. Den kom først tyve år senere.

Mænd styrede finanserne, mænd styrede handlen, mænd styrede investeringerne, mænd styrede Børsen.

Udover at være et enestående kunstværk af en af tidernes mest berømte danske kunstnere er maleriet også et vigtigt tidsbillede og en påmindelse om en fjern fortid, som kan være svær at begribe i dag, og heldigvis for det.

Kvinders investeringer vokser

Friske tal fra Nordnet viser, at antallet af kvindelige investorer er vokset støt de senere år – det samme er kvindernes investerede formue.

I 2022 lød den på 19.7 mia. kr. mod mændenes på 65.5 mia. kr. I dag er kvindernes formue vokset til 27.45 mia. kr., mens mændenes lyder på 84.29 mia. kr., viser Nordnets opgørelse.

Der er stadig stor forskel – alt for stor – men tendensen er klar. På to år er kvindernes formue vokset med 39% – i samme periode er mændenes ”kun” vokset med 29%.

Det store opgør er i gang

Det er, som om nutidens kvinder har travlt med at gøre op med alle tidligere tiders skævheder på én gang, og nu tager kæmpe revanche, kollektivt.

Det skal være løgn, at mænd har en større pensionsopsparing end kvinder. Det skal være løgn, at investeringer er ”mest for mænd”. Det skal være løgn, at der er flere procents lønforskel mellem mænd og kvinder, som udfører det samme arbejde og er på samme faglige niveau.

Det store lønopgør er lige nu i fuld gang i landets største virksomheder, efter et nyt EU-direktiv har beordret virksomhederne at udligne åbenlyse lønskævheder og skabe mere åbenhed om løn inden sommeren 2026.

Hvorfor vente til 2026, spørger jeg?

Er du kvinde og tjener mindre end dine mandlige kolleger på dit karriereniveau – så gå til chefen og bed om at få det, du er værd.

Og når du nu har sparket døren ind, så bed samtidig chefen lægge et passende beløb oven i din månedlige firmapensionsordning. Det manglede bare.

Ifølge Danmarks statistik var pensionsformuen hos 60-69-årige mænd i 2022 gennemsnitligt 17 pct. større end hos kvinderne i samme aldersgruppe.

Selvom det er et fremskridt siden 2014, hvor mændenes pensionsformue var 24 pct. større end kvindernes, er det stadig ikke godt nok. Uligheden er stadig for stor. Der er plads til forbedring.

Lad pengene komme på arbejde

Min opfordring skal lyde – til alle, men især til kvinderne: Invester. Lad pengene komme på arbejde. Invester formuen. Få den til at vokse.

Lad os sige, du har en million, som du ikke ved, hvad du skal bruge til, i hvert fald ikke inden for en overskuelig årrække. Invester den i en global aktieportefølje i dag, og det er sandsynligt, at den er vokset med 400.000 kr. om fem år (efter omkostninger).

Går det mod forventning helt forfærdeligt for aktiemarkedet, kan millionen omvendt være nede med 300.000 om fem år.

Det er med andre ord vigtigt at overveje tidshorisont og risikovillighed, og der findes investeringsløsninger for enhver smag og risikoappetit.

Hos Formuepleje arbejder vi, som illustreret i eksemplet ovenfor, lige nu med en forventning om, at en investering i en global aktieportefølje leverer omkring 7% i afkast* i gennemsnit hvert år de næste fem år (*forventet afkast er en prognose og ikke en garanti for fremtidige afkast). Regner vi længere ud i tiden, bliver effekten endnu større.

Måske vil en nutidig kunstner gribe tidsånden og skabe et nyt værk, som kan hænge side om side med hattemændene fra 1895, når Børsen en dag er genopført.

Det kan hedde: Børsen, 2024. Nu også med kvinder.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver