Spring til indhold

26. marts 2022

Luk døren! 10 forslag til akut privatøkonomisk førstehjælp

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Den aktuelle situation med Ruslands invasion af Ukraine, bringer på mange måder minder frem om tiden som barn i 70’erne og ung i 80’erne. Inflation og knaphed på energi er atter noget, vi skal forholde os til.

Der er få sætninger, der er så indprentet i hukommelsen fra min barndom som LUK DØREN! Tiden var 1970’erne, og jeg boede med min bror og forældre i et stuehus opført i 1955 på en lille gård på Samsø. I kælderen stod et oliefyr, der buldrede løs og holdt temperaturen på minimum 20 grader på alle tre etager. Dog ikke ”den pæne stue” og ”gæsteværelset” som kun blev opvarmet ved særlige, festlige lejligheder. Ualmindeligt mange af de leveregler, vi fulgte på det tidspunkt, kan støves af og bruges igen – i den aktuelle situation, hvor privatøkonomien mange steder strammer til i en hastighed, vi ikke havde drømt om for kort tid siden.

  • LUK DØREN
    I korthed handler det om energibesparelse. Opvarm kun de rum, du bruger. Luk døren til de andre. Kom i gang med energibesparende investeringer: Isolering, nye vinduer, nye døre, varmepumpe, jordvarme, solceller, termostater, så du holder dig på 20 grader, hjemmesko og en varm trøje. Følg dit forbrug, og lad det være synligt for hele familien, hvordan det udvikler sig. Hvis alle er opmærksomme på at lukke døren, afkorte brusebadet, slukke lyset og trække stikket til tv og pc osv., så falder forbruget mærkbart.

  • BUDGETLÆGNING
    Gå dit privatbudget igennem med en tættekam. Lug ud i alt det, du ikke bruger. Den store tv-pakke med programmer du aldrig ser, medlemskaber du aldrig bruger, forsikringer der kunne tegnes, billigere hvis du brugte en time eller to på at indhente nye tilbud. Der kan også være boliglån i banken, som kan fjernes, hvis du udnytter din friværdi til at øge dit realkreditlån. Kigger du ned over dit forbrug det seneste år, er der med garanti adskillige poster, der kan optimeres.

  • TRANSPORT 
    Der er blevet flere og flere husholdninger med to biler. Sågar nogle med tre, fordi den/de unge i husstanden skal kunne køre frem og tilbage til ungdomsuddannelsen. Tiden er inde til at knække denne kurve og for alvor fremme deleøkonomi og bæredygtighed. Få tilmeldt dig delebilsordninger, brug den offentlige transport, tag cykel og gåben i brug. Spørg i den lokale Facebook-gruppe, om der er nogen, der vil køre med eller kan have dig med. Den aktuelle himmelflugt på energipriser kan vise sig at have den positive sidegevinst, at den grønne omstilling buldrer derudaf.
  • BOLIGØKONOMI
    På den anden side af faldende aktiekurser og stigende renter, findes faldende obligationskurser. Hører du som jeg til den del af befolkningen, som til sidst overgav sig og gik i fastforrentet lån, fordi forskellen til flekslån var minimal, når du også regnede bidragssatsen med, så er tiden muligvis inde til en revurdering af den strategi. Personligt har jeg reduceret min restgæld med mere end 20 pct., siden jeg overtog min lejlighed 1. december 2019. Tre konverteringer senere er jeg aktuelt tilbage i flekslån – og nu med ca. 50 pct. belåning, hvilket tillige gør noget godt for min bidragssats.

  • BOLIGØKONOMI II
    En anden vej til privatøkonomisk førstehjælp er muligheden for afdragsfrihed. En mulighed der kom til os i 2003, og som til tider har fået hårde ord med på vejen. Personligt mener jeg, at det bør være helt frivilligt, hvor og hvordan jeg sparer op og planlægger min økonomi, så hvis høje energipriser mv. presser din privatøkonomi, kan det være, at du skulle stoppe med at afdrage på dit realkreditlån. En sidegevinst ved dette er tillige, at du ikke nødvendigvis kan hæve den opsparing, du foretager i dit hus eller din lejlighed, når du en dag vil sætte gang i din nedsparing, så måske er det også en god idé at lægge opsparing andre steder end i dine mursten.
  • TØJBUDGET
    Flere og flere sætter sig for ikke at købe nyt tøj i det kommende år. Der er dispensation for strømper og undertøj. Det viser sig, at mange har hobet så meget op i skabet, at det fint rækker 12 måneder frem uden yderligere supplement. Og mange finder nye måder at mikse på f.eks. ved at afholde tøjbytteparty og købe og sælge brugt på nettet. Endnu et fantastisk eksempel på, hvordan den aktuelle strammere privatøkonomi kan have stor indflydelse på bæredygtighedsdagsordenen.

  • MADBUDGET 
    I mindesamlingen fra barndommen indgår også ”årstidskøkkenet”. Du spiser det, der er årstid for netop nu. Det passer godt ind i kostpyramiden og bringer desuden omgående førstehjælp til dit madbudget. Aktuelt er det årstid for kål, linser, rødder og kartofler (man er vel fra Samsø). Det er i sandhed billig mad. Når du dertil kombinerer med opfordringen til at skære ned på dit kødforbrug, så kan du for alvor gøre godt for både pengepung; sundhed og sågar miljøpåvirkning. Hele tre gevinster.

  • PENSIONSOPSPARING
    Økonomisk førstehjælp kommer også af løbende at trimme og optimere i forhold til den skat, du betaler. Personligt betaler jeg min skat med glæde, men hvis jeg har 100 kroner til overs, så vil jeg til enhver tid indbetale dem på min pensionsopsparing, hvis jeg kan se, at jeg kan undvære dem i min privatøkonomi, indtil den dag jeg går på pension. Dels fordi dette kan nedbringe det beløb, jeg eventuelt ellers skulle betale i topskat, og dels fordi beskatningen af afkastet på mine investeringer inde i en pensionsopsparing er 15,3 pct., hvilket er langt mere attraktivt end alternativerne.

  • KØB, NÅR ALLE ANDRE SÆLGER
    På de finansielle markeder har det været hedt i første del af 2022. De fleste, der investerer, ved, at det går op og ned, og at man som regel bliver godt betalt for at leve med udsvingene, hvis bare man holder fast. I skrivende stund er de 25 mest handlede aktier i Danmark (C25-indekset) nede med 9 pct. år-til-dato. MSCI ACWI (globalt aktieindeks) er nede med knap 6 pct., men selv med dette in mente, så er der stadigvæk skabt mere end 60 pct. i afkast de seneste 5 år på sidstnævnte. Privatøkonomisk førstehjælp kan derfor også bestå i at få investeret den del af din opsparing, som du med meget stor sikkerhed ikke skal bruge de næste fem år. Der er overordentligt gode chancer for, at du har fået et rigtigt godt afkast, når du kigger på det igen om fem år.

  • FERIEBUDGET
    I 2020 og 2021 var det corona, og i år er det så den russiske invasion af Ukraine, der udfordrer feriedrømmene. Noget af det letteste at skære i, når krisen kradser, er feriebudgettet. Også her er der mulighed for at gøre noget godt både for privatøkonomien og bæredygtighed. Bliv hjemme eller i nærområdet, når du skal på ferie. Et utal af kunder er kommet retur med skønne beretninger fra ferieoplevelser i Danmark i de seneste år. Bornholm, Møn, Vestkysten, Samsø. Drop flyveturene og drag ud i det danske sommerland. Der er masser at opleve, og det koster ikke en brøkdel af billetten til Maldiverne.

Artiklen har også været bragt i Finans den 25. marts 2022 og den trykte udgave af Jyllands-Posten Erhverv den 26. marts.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver