Spring til indhold

9. maj 2019

Husk at tjekke om din opsparing giver et ordentligt afkast

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Mange lader opsparinger og investeringer stå uden aktivt at tjekke, om de faktisk leverer et konkurrencedygtigt afkast. Det er ærgerligt, når man med et relativt enkelt værktøj kan teste sin investerings styrke og måle, hvordan den klarer sig. Her følger en guidet rundtur til, hvordan det foregår.

Det er let at lade stå til, når det gælder dine investeringer og pensionsopsparinger. Der er så lang tid til, at du skal bruge pengene, at man ofte glemmer at tjekke, om der egentlig bliver leveret det afkast af pengene, som du kan og bør forvente.

Så er det godt, at hjælpen er nær, hvis du vil sætte lidt tid af til opgaven. Ligesom når vi sammenligner priser på alle mulige andre varer hos Pricerunner eller tjekker anmeldelser hos Trustpilot eller Tripadvisor, så har du mulighed for at teste om dine investeringer lever op til forventningerne.

Her er navnet bare Morningstar, men konceptet er dybest set det samme: Her kan du tjekke dit afkast og måle dine egne investeringer op imod andre i samme kategori. Ethvert investeringsforeningsbevis i dit værdipapirdepot er en del af en Morningstar-kategori. Det betyder, at du altid kan måle og sammenligne det pågældende værdipapir med andre inden for samme kategori.

Det betyder helt konkret, at man kan tjekke, om omkostningerne er lavere eller højere end de øvrige i kategorien. Og man kan foretage sammenligningen af afkastet helt ned til én eller tre måneders sigt, men også tre, fem og syv år tilbage i tiden.

Man kan også se, hvis det er gået godt i 12 år, men porteføljemanageren er skiftet ud for 14 dage siden. Hvis hele den gode periode er managerens fortjeneste, skal man måske begynde at overveje noget andet eller følge derhen, hvor den dygtige manager nu slår sine folder.

Stjernerne er stjerner i Morningstar

Når man begiver sig ud i Morningstar-universet er det letteste pejlemærke at kigge efter antallet af stjerner. Ser man fire eller de maksimale fem stjerner ud for en investeringsforening, er det en god indikator på, at der her er leveres god kvalitet indenfor den pågældende kategori.

Stjernerne er et udtryk for, hvordan den pågældende investering har klaret sig de forgangne tre år, og det er en så tilpas lang horisont, at der ligger en vis sikkerhed for god formuebevarelse og -forøgelse, hvis der er uddelt fire eller fem Morningstar-stjerner.

Kig efter andet og mere end omkostninger

Mange mennesker vil instinktivt kigge efter de laveste omkostninger, også når det gælder investeringer. Det er fuldt forståeligt, og det giver altid god mening at se, hvad andre vil have for den ydelse, de leverer til deres kunder.

Når det gælder investeringer, er de laveste omkostninger ikke nødvendigvis vinderen i det lange løb. Selvfølgelig er omkostningerne vigtige, men de laveste omkostninger behøver ikke være den bedste investering. Kan man finde en kapitalforvalter, der vedvarende leverer bedre afkast, men også har højere omkostninger, kan regnestykket godt falde ud til fordel for de højere omkostninger, så længe afkastet er endnu højere. Man skal altså kigge sig godt for.

Nogen garantier udstikkes der som bekendt ikke. Historiske afkast er som bekendt ingen garanti for fremtidige afkast, men at gå igennem sine investeringer med Morningstars sammenligningsværktøj er uden tvivl en god rettesnor og et pejlemærke for, om man kan forvente, at ens formue vil yngle i fremtiden eller ej.

Klummen er også blevet bragt i Erhverv+ den 8. maj 2019.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver