Spring til indhold

28. oktober 2021

Hvor nervøs skal du være i det nervøse marked?

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Efteråret har båret præg af en god portion nervøsitet i de finansielle markeder efter en lang række begivenheder med potentiel betydning for udviklingen. Overordnet gælder det også om at have en rolig hånd, når stemningen svinger på markederne.

Da jeg første gang tænkte på indholdet af denne klumme, gik mine tanker på at skrive om den markedsnervøsitet, vi på det seneste har været vidne til med især september som en begivenhedsrig måned i den henseende.

Men allerede nu henimod slutningen af oktober ser det ud til, at noget af nervøsiteten er drevet lidt over igen. Stemningen kan sagtens vende tilbage til noget nervøst inden for relativt kort tid igen, men når jeg skriver det, er det for at påpege, at tingene svinger, og det sker i begge retninger. Det sker ofte, og det skal du være forberedt på, når du er investeret i markedet.

Nogle investorer er gode til ikke at lade sig påvirke af det. De bevarer det kølige overblik uanset hvad og ved, at deres investeringer over tid ender med at være mere værd, men også at der i løbet af denne tid vil komme disse udsving.

Andre har ikke den samme kølighed, selv om de i opgangstider gerne kalder sig langsigtede investorer. Når kursfald så kommer på tværs, bliver de pludselig i tvivl, sover mindre godt om natten og bliver bekymret for, om deres investeringer nu også kan opretholde deres værdi.

Spredning er redning

Det er der heldigvis gode råd for. Når man som jeg kommer fra investeringsforeningsverdenen og et sted, hvor vi arbejder i den globale helikopter og investerer i selskaber over hele verden, møder vi ofte kunder, hvis bedste sammenligningsgrundlag er danske enkeltaktier.

Tager vi et nærmere kig på det danske C25-indeks, finder man dog, at der er himmelvid forskel på de enkelte aktier. Novo Nordisk har siden årsskiftet leveret mere end 57 pct. i afkast, mens transportgiganten DSV er næstbedst med 49 pct. I den modsatte ende finder vi Ambu og Ørsted, nogle af de seneste års himmelstormere, med minus på henholdsvis 30 og 28 pct. (alle afkast målt pr. 19. okt.)

Når jeg fremhæver årets bedste og værste udvikling, er det for at vise, at det er uhyre svært at ramme præcis de rigtige aktier, der er i vælten lige nu og her, og mindst lige så svært at undgå dem, det går modsat.    

Det er heldigvis sjældent for ikke at sige aldrig, at alle virksomheder i verden taber penge samtidig, og derfor er jeg en stor fortaler for den mundrette vending ”spredning er redning”, som du netop får i en investeringsforening.

Find det der passer til dig

Men grundlæggende handler det om at finde frem til den investeringsløsning, der er den rette for dig. Du skal kunne tåle de udsving, der kommer – og du skal kunne tåle en september, som den vi var igennem for nylig, hvor de fleste aktivklasser, herunder aktier, mistede værdi.

Her gælder det så om at kunne huske, at årets syv første måneder alle som en gav positive afkast. På den måde skal tingene ses i deres rette kontekst, og i det lange løb taler historikken i hvert fald for, at det gælder om at være investeret frem for at hoppe ind og ud af markedet.

Med det håber jeg også at have svaret på, at du ikke behøver at være lige så nervøs, som markedsstemningen nogle gange tilsiger. Jeg medgiver, at man af og til så godt kunne ønske sig, at markedet ikke opførte sig så nervøst, som det undertiden har for vane.

Artiklen har også været bragt i Erhverv+ torsdag den 28. oktober 2021.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver