Spring til indhold

18. november 2020

To risikofaktorer fjernet - nu er fokus på Brexit

Efter afgørelsen på præsidentvalget i USA og flere gode vaccinenyheder er Brexit næste risikofaktor, som investorer skal forholde sig til. Der er tegn på, at det vil lykkes at lande en aftale mellem EU og Storbritannien. Sker det, vil endnu en risikofaktor være elimineret.

Der er fundet en afgørelse på præsidentvalget i USA og som ventet har aktiemarkederne reageret positivt på udfaldet. Læg dertil den seneste uges positive nyheder om hele to effektive COVID-19-vacciner, og der er på kort tid fjernet to væsentlige risikofaktorer i de finansielle markeder. I den nærmeste fremtid vil vi måske opleve, at endnu en risikofaktor kan streges af listen: Der er nemlig lagt op til, at en endelig aftale om Brexit nærmer sig med relativt hastige skridt.

Med Joe Bidens sejr i USA er sandsynligheden for en Brexit-aftale rykket mindst et par skridt nærmere, idet Storbritannien i Donald Trump havde en vigtig allieret i Brexit-spørgsmålet, hvor Joe Biden og Demokraterne ventes at være mere Bruxelles-venlige i spørgsmålet om briternes udtræden af EU.

Samtidig ser vi en britisk premierminister, Boris Johnson, med vigende opbakning i den britiske befolkning, fordi Storbritanniens økonomi er hårdt ramt af COVID-19-pandemien, ligesom der er indført en række strikse forholdsregler, der minder om en decideret nedlukning af landet. I Nordirland er skolerne lukkede, og pubber og restauranter skal i England holde lukket og kan kun sælge takeaway. Forretninger, der ikke kan karakteriseres som livsnødvendige, er også beordret lukket.

Selvisoleret BoJo under pres for aftale

Forhandlingerne mellem EU og Storbritannien har stået på i lang tid efterhånden, og der er ikke meget tid tilbage til at lande et kompromis inden årsskiftet, men når vi i Formuepleje alligevel anser en aftale for sandsynlig, hænger det sammen med, at presset på Boris Johnson vil stige yderligere, hvis der ikke leveres en aftale. I forvejen er landet hårdt ramt af de COVID-19-relaterede konsekvenser, og et No Deal-Brexit vil forværre landets situation yderligere.

Der er dog også visse praktiske udfordringer for den britiske premierminister i forhold til at nå til enighed om en aftale: Han er gået i 14 dages selvisolation på grund af COVID-19-smitte hos en person, han har været tæt på, ligesom han netop har mistet sin toprådgiver Dominic Cummings.

Spørgsmålet er imidlertid, hvor meget en Brexit-aftale vil påvirke de finansielle markeder. Brexit har gennem det meste af 2020 været skubbet bag i køen på investorernes dagsorden langt efter først corona og senest amerikansk valg. Nu er de to risikofaktorer i væsentlig grad elimineret, og så er spørgsmålet, hvor stor vægt investorer tillægger Brexit. I en vis udstrækning må man forvente, at det allerede er afspejlet i de finansielle markeder, men især for britiske aktier og pundet kan man imødese store udsving, hvis forhandlingerne mod forventning ikke munder ud i en aftale mellem EU og briterne, men i stedet ender med et hårdt Brexit.

Vores forventning er dog, at EU og Storbritannien ender med at finde hinanden til sidst, som det ofte er set i EU-regi.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver