Spring til indhold

18. august 2022

Valget er på vej – og det har stor betydning for din og min økonomi

Af kundedirektør, partner Helle Snedker

Kundedirektør Helle Snedker håber, at det kommende folketingsvalg vil handle om, hvordan vi finder de rette balancer i vores samfund. I hendes optik bør fokus være på vilkårene for vores virksomheder, den skat vi betaler, antallet af arbejdsdygtige hænder – og hvordan vi som samfund bliver rigere til gavn for alle.

Det har endnu engang været en herlig sommer. Jeg har været så heldig at tilbringe en del af den på den jyske hede. Og det har jeg været lykkelig for. For det er lige præcis der, hvor mange af de ekstremt veldrevne danske virksomheder ligger – etableret af driftige forretningsmennesker, der fik en rigtig god idé, som de ikke kunne lade være med at føre ud i livet. Den slags mennesker, som af og til betror mig at være deres økonomiske rådgiver, fordi deres energi, initiativrighed og drive har ført dem til succes – også økonomisk.

Der er langt færre af den slags virksomheder i Nordsjælland, hvor jeg slår mine folder til dagligt. Og det sjove er, at det smitter af på, hvilke faciliteter der skabes for det omkringliggende samfund. Gode idrætsfaciliteter i et lokalområde kommer ofte ud af et godt foreningsliv, der igen er uløseligt tæt knyttet til godt erhvervsliv. Jeg kan blive grøn af misundelse, når jeg ser faciliteter som Blue Water Arena i Esbjerg, Klubhuset i Ikast Golfklub, Messecenter Herning med omkringliggende faciliteter og alle de andre fantastiske steder, jeg er kommet forbi på min vej.

Der er god plads på motorvejen fra Herning på en sommerferiedag. Og der kan man så i radioen høre, at nu er det op over med valgrygter og plakaterne er på vej i trykken. Det fik mig til at tænke på, hvad mon temaet for næste valg bliver. Og hvad det måske i stedet burde blive.

For vi har vel nok – mange folketingsvalg i træk – talt meget om alt muligt, der i det store hele ikke rigtig flytter vores samfund i den rigtige retning. Fx at bygge så høje mure, at så få som mulig kan komme ind i vores land. Og det i sådan et omfang, at mange ude i verden begynder at tro, at vi er ugæstfrie og uhjælpsomme.

Danmark kan ikke rumme hele verden, men det er åbenlyst, at danske virksomheder skriger på flere hænder og kloge hoveder – det har de fleste set med egne øjne, når man rundt på sommerferien støder på flere og flere skilte og undskyldende forklaringer om, at man selv må hente sin mad, eller rydde sit bord, fordi der er mangel på arbejdskraft.  Jeg har sågar været på et hotel, hvor man kunne bede om rengøring af sit værelse inden kl. 23.00 – ellers ville det ikke blive gjort rent den efterfølgende dag. Alt sammen med reference til den akutte ”mangel-på-hænder”-situation, der materialiserede sig den dag, vi kom ud af vores corona-gemmer.

På den baggrund håber jeg, at det kommende Folketingsvalg kommer til at handle om at gøre det mere attraktivt for de hænder, der allerede er her til lands, at komme op af lommen. Akut kunne det være et par år, hvor alle pensionister og studerende kan tjene lige så mange penge, de vil og kan, ved at suspendere de forskellige indtjeningslofter, der findes i dag.

På sigt er der også i høj grad behov for, at vi kigger den måde, vi beskatter på, igennem og gøre det til et afgørende tema for det kommende valg. Hvor meget skal man aflevere til fælleskassen, når man arbejder; driver virksomhed; investerer sin opsparing osv. – og hvilken betydning har det? Hvordan vil vi gerne dele med hinanden? Hvad er et rimeligt sikkerhedsnet og hvordan skal det finansieres?

Hvis vi finder de rette balancer, kan vi som samfund gøre det nemmere og mere attraktivt at skabe og drive virksomheder. Og som samfund blive rigere, end vi er i dag. Til gavn for alle.

Det er langt fra sikkert, at vores politikere gør disse spørgsmål til et vigtigt valgtema. Det er op til os selv. Derfor synes jeg, at du – her efter en dejlig ferie - skal invitere dine gode venner til valgflæsk og stille nogle af disse spørgsmål – og gør dem til valgets tema for dig og din omgangskreds. Hvem ved? Måske lytter de derinde på Christiansborg, hvis vi er nok, der råber op?

Artiklen blev også bragt i Erhverv+ torsdag den 18. august 2022.

Disclaimer

Ovennævnte er udarbejdet af Formueplejekoncernen til orientering og kan ikke betragtes som en opfordring om eller anbefaling til at købe eller sælge noget værdipapir. De nævnte oplysninger med videre kan heller ikke betragtes som anbefalinger eller rådgivning af juridisk, regnskabsmæssig eller skattemæssig karakter. Formueplejekoncernen kan ikke holdes ansvarlig for tab forårsaget af kunders/investorers dispositioner – eller mangel på samme – på baggrund af oplysningerne i ovennævnte. Vi har bestræbt os på at sikre, at oplysningerne i ovennævnte er fuldstændige og korrekte, men kan ikke garantere dette og påtager os intet ansvar for fejl eller udeladelser.

Investorer gøres opmærksom på, at investering kan være forbundet med risiko for tab, som ikke på forhånd kan fastlægges, ligesom tidligere afkast og kursudvikling ikke kan anvendes som en pålidelig indikator for fremtidige afkast og kursudvikling. For yderligere information kontakt venligst info@formuepleje.dk

Vil du vide mere?

Få en second opinion eller bestil en intropakke og få mere viden om, hvad vi kan gøre for dig. 

Bestil en intropakke

Få en uforpligtende intropakke, og læs mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Send mig en intropakke

Få seneste nyt

Hold dig opdateret på investering, privatøkonomi og den aktuelle udvikling på de finansielle markeder med Formueplejes nyhedsbrev.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Tal med en rådgiver

Bliv kontaktet af en rådgiver og få en uforpligtende snak om, hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op

Få viden om dine muligheder med Formuepleje

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Vores investeringskoncept

Vi stræber efter et højt langsigtet afkast

Uanset hvilken risikoprofil du vælger, så stræber vi altid efter at levere så højt et afkast til dig som muligt.
Få indblik i vores investeringskoncept
Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde

Vi har fonde til alle risikoprofiler

Vores fonde bygger på teorien om den optimale portefølje. Vi har investeringskoncepter til alle risikoprofiler, hvadenten den er lav eller høj.
Se vores udvalg af fonde
Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Personlig rådgivning

Skal vi tage en snak om dine investeringer?

Når vi rådgiver om din formue og investeringer, kigger vi altid på dine individuelle behov og ønsker om risiko og investeringshorisont.
Tal med en rådgiver