Uvished om virus gør de finansielle markeder usikre

Mandagens handel har været præget af moderate aktiekursfald. Kursfaldene skyldes usikkerheden om, hvor meget corona-virussen kan sprede sig. ”Der er flere ting i det. Corona skaber selvfølgelig noget uvished, fordi det potentielle omfang er ukendt. Kursfaldene kommer dog også oven på en lang periode med ganske pæne kursstigninger, og så skal der typisk ikke så meget til at sende eksempelvis aktier ned,” siger Henrik Franck, investeringsdirektør og medlem af investeringskomiteen i Formuepleje.

For første gang i et pænt stykke tid er der en del uvished at spore i de finansielle markeder. Helt konkret har udbruddet af corona-virus i Kina og bekymringen for, at den dødelige virus spreder sig til resten af verden medført en vis nervøsitet på de finansielle markeder.

De fleste europæiske aktieindeks faldt således i mandagens handel op imod 3 procent, og sikre obligationer er steget i kurs. Formueplejes investeringsløsninger til langsigtet opsparing viste generelt et mindre fald end markedet (cirka 1-2 procent), fordi vi har polstret os med flere obligationer end de sammenlignelige benchmark til samme risikoprofil.

Det er alt sammen sket med afsæt i uvished om corona-virussen, der har sit arnested i den kinesiske millionby Wuhan, men som er begyndt at sprede sig til andre dele af kloden.

Kina forsøger dog at inddæmme spredningen og har begrænset rejsemulighederne i og omkring Wuhan og har lukket den offentlige transport i flere byer rundt om millionbyen. 60 millioner mennesker er således begrænset i deres mobilitet forårsaget af corona-virussen.

”Det værste er, at så mange ved så lidt om, hvordan denne virus spredes. De foreløbige data viser at virussen skal tages alvorligt, men det er endnu for tidligt at tillægge virussen større eller bare lige så stor betydning som SARS.  Dog virker det til, at Kina er langt bedre forberedt end under SARS-epidemien i 2003, og denne gang håndterer det langt bedre. Derfor tror vi isoleret set ikke på, at der er en stor risiko ved dette udbrud af corona-virus, men det forårsager en naturlig usikkerhed, fordi ingen kan sige det præcist, og mange forestiller sig det værste,” siger investeringsdirektør Henrik Franck på vegne af Investeringskomiteen.

Kursfald sker efter lang tids kursstigninger

Han fremhæver, at SARS i sin tid blev estimeret til at koste 30-100 milliarder dollars og endte med at koste mellem cirka 12 og 28 milliarder og påvirkede Kinas BNP negativt med 1 procent og det øvrige sydøstasiatiske BNP med 0,5 procent.

”Her kan vi på nuværende tidspunkt kun gisne om effekterne af corona-virussen. Det kan være alt fra ingenting til noget i stil med SARS, hvis det forværres. Vores bedste formodning er, at det vil være et midlertidigt fænomen, som er overstået relativt hurtigt,” lyder det fra Henrik Franck, der også peger på, at der nok bliver skruet ekstra kraftigt op for kursfaldene, fordi aktierne i lang tid mest har peget op:

”Nu ser vi relativt markante kursfald begrundet i den uvished, men man skal lige huske, at det sker oven på en lang periode med substantielle kursstigninger. I modsætning til begyndelsen af 2019 har vi nu en relativt høj værdiansættelse af aktier, og når der så kommer en nyhed som udbruddet af corona, skaber det en masse uvished for investorerne, der lige skal se tingene an. I Formuepleje giver udviklingen i hvert fald foreløbig ikke nogen anledning til at revidere vores relativt positive forventninger til udviklingen i den globale økonomi i 2020 og umiddelbart giver det heller ikke anledning til at skrue hverken op eller ned for vores risiko, men vi vurderer naturligvis løbende situationen.” 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>