Smittetallene stiger – og aktiemarkederne falder

Frygt for ny bølge af nedlukninger og corona-restriktioner svinger taktstokken over de finansielle markeder. Men situationen er fundamentalt anderledes end i foråret, og det bør den politiske reaktion også være. Selvom Covid-19 fylder meget i mediebilledet, udgør den på nuværende tidspunkt ikke den største risikofaktor på markederne.

Europæiske aktier faldt i går kraftigt; primært drevet om nyheden om kraftigt stigende Covid-19-smittetal i det meste af Europa, og heraf følgende frygt for en ny bølge af politiske tiltag og nedlukninger. Realiteterne er dog meget anderledes end i marts:

  • Der testes markant mere for Covid-19 end i foråret. Smittetallene er således helt usammenlignelige. I Danmark udføres cirka 40.000 test om dagen sammenlignet med cirka 4.000 i marts. I marts var 5-10 procent af de gennemførte prøver positive, hvor tallet i dag er 0.5-1 procent. Hvis smitteudbredelsen skulle ligge på samme niveau i dag som for seks måneder siden, skulle smittetallet i Danmark være markant højere, end vi p.t. oplever.

  • Antallet af indlagte ligger markant lavere end i marts, og andelen af patienter som bliver alvorligt syge er signifikant lavere. De berømte grønne og røde kurver er forsvundet fra pressemøderne og med god grund. Danmark har et respiratorberedskab på omkring 1.000 sengepladser, der om nødvendigt kan allokeres til Covid-19-patienter. Der er i skrivende stund tre patienter i respirator i Danmark, som illustreret på grafikken nedenfor. Vi ligger med andre ord 99,7 procent under den grønne kurve.

  • Behandlingsmulighederne er væsentligt forbedret, og dødeligheden for alvorligt syge falder. Hertil kommer udsigten til en regulær vaccine inden årsskiftet, som på sigt vil føre til markant fald i virusudbredelsen.

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen (Sst.dk)

Markedsfrygt for politisk overreaktion

Når aktiemarkederne falder, bliver de stigende smittetal alibiet – ikke årsagen. Så længe de politiske restriktioner er proportionale med truslen mod sundhedssystemet fra Covid-19, udgør den stigende smitte, som vi p.t. oplever, ikke noget problem. Men markederne frygter, at politikerne overreagerer og sender en i forvejen groggy verdensøkonomi i kanvassen igen.

Hertil kommer bekymringen om usikkerheden frem mod det amerikanske præsidentvalg og de mildest talt noget tumultariske Brexit-forhandlinger, som kombineret med de meget kraftige kursstigninger på aktier de seneste måneder sætter aktiemarkedet under pres.

Formuepleje forventer, at usikkerheden om corona vil aftage gradvist over den kommende periode katalyseret af godkendelsen af en vaccine. Samtidig vil usikkerheden om såvel det amerikanske præsidentvalg som Brexit være væk inden årsskiftet, og det giver anledning til optimisme med hensyn til aktieafkastene på lidt længere sigt. Men ikke uden fartbump på vejen.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>