Lempelig pengepolitik sikrer amerikanske kursrekorder, men værdiansættelsen følger med flere steder

USA’s centralbankchef Jerome Powell indtog i aftes den virtuelle talerstol til Jackson Hole Economic Policy Symposium. Markedsaktørerne lyttede især til efter signaler om den nuværende lempelige pengepolitik, fordi den har afgørende betydning for, om de amerikanske aktier kan fortsætte med at sætte kursrekorder.

Uagtet Covid-19-pandemien har det brede amerikanske S&P 500-indeks haft et rekordår, hvor indekset indtil videre har sat fem kursrekorder. Det er i altovervejende grad trukket af nogle få selskaber inden for IT-sektoren, som ydermere er hjulpet godt på vej af USA’s centralbanks lempelige pengepolitik, som er sat i værk for at afværge dønningerne fra netop Covid-19.

Eventuelle signaler om ændringer i den lempelige pengepolitik var investorernes hovedfokus, da Jerome Powell, chefen for USA’s centralbank Federal Reserve, i aftes indtog den virtuelle talerstol til Jackson Hole Economic Policy Symposium. Powells ordvalg om den lempelige pengepolitik bekræftede de forventninger, der på forhånd lå i kortene.

Markedet er generelt på vagt over for eventuelle ændringer i den lempelige pengepolitik, da de lave renteniveauer har stor betydning for, om de amerikanske aktier kan fortsætte de nuværende takter.

Den lempelige pengepolitik er en hovedforklaring på, at det amerikanske S&P 500-indeks har sat en række rekorder i år, selv om udviklingen er trukket af nogle få selskaber især inden for tech.

Fra FAANG til FAATMAN

Her hentydes naturligvis til FAANG-aktier, der nu er blevet til syv og omdøbt til FAATMAN: Facebook, Alphabet, Amazon, Tesla, Microsoft, Apple og Netflix. Disse syv aktier fylder omkring 25 procent af S&P 500-indekset, når Tesla kommer med, og er i gennemsnit steget over 50 procent i år og er dermed den altovervejende forklaring på, at de amerikanske aktier sætter rekord trods Covid-19-pandemien. Piller man dem ud af indekset, ville det være faldet 4-5 procent i stedet for.

Men ikke mindst på grund af den lempelige pengepolitik har flere af selskaberne sat kursrekorder og nået deres højeste niveau nogensinde. Det drejer sig eksempelvis om Apple, Amazon og Tesla, og de skyhøje værdiansættelser er som nævnt hovedforklaringen på, at S&P 500-indekset er trukket op og indtil videre har sat fem kursrekorder siden 23. marts, hvor bunden på grund af Covid-19 blev nået.

Kursrekorderne er dermed ikke trukket af en generel forbedring til alle selskaber i indekset, men nærmere en øget interesse for disse tech- og disruptorselskaber, og det er en meget vigtig faktor at have meget i ligningen, hvis man berettiget nok undrer sig over, hvorfor de amerikanske aktier har sat så mange kursrekorder.

Som dansk investor i de amerikanske aktier er det dog ikke sikkert, at man oplever kursrekorderne på samme vis som amerikanske investorer. De faldende amerikanske renter har nemlig den konsekvens, at dollaren er faldet over for både euro og danske kroner. Har man som dansk investor dollaraktier bliver man således ramt af dette og oplever ikke rekordniveauerne på samme måde som amerikanske investorer.

Det store spørgsmål er, om aktiefesten kan fortsætte helt frem mod præsidentvalget den 3. november.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>