Historisk Fed-indgreb viser, at centralbanker vil gøre alt

Den Amerikanske Centralbanks rentesænkning på 1 procentpoint til nul og genoplivningen af støtteopkøbene af obligationer viser, at der bliver gjort alt fra myndighedernes side for at afværge de værste effekter af coronakrisen.

Søndagens pengepolitiske indgreb fra USA’s centralbank Federal Reserve er uden sidestykke i moderne tid. En rentesænkning på 1 procentpoint til 0-0,25 procent og nye støtteopkøbsprogrammer af obligationer for i alt 700 milliarder dollars bør være et vidnesbyrd om, at regeringer og centralbanker generelt gør, hvad der er muligt for at afbøde de værste konsekvenser af coronapandemien.

 

Det historiske skridt fra Fed viser, at centralbankerne gør det, de er sat i verden for: De handler forebyggende nu og holder dermed mulighederne og incitamenterne for kreditgivning til den private sektor åben således, at der ikke opstår en kreditklemme a la 2008.

 

”Den initiale markedsreaktion var negativ, og den amerikanske aktiefuture faldt med 5 procent efter Feds udmelding. Når markederne i første omgang reagerede med nervøsitet på Feds pengepolitiske lempelse, skyldes det formentlig, at det kom bag på investorerne, at Fed ville komme med en så kraftig lempelse på en gang, fordi det skaber en usikkerhed og frygt for, hvor længe inddæmningsstrategien fortsætter verden over,” siger Søren Astrup, direktør og partner i Formuepleje på vegne af investeringskomiteen.

 

”I Formuepleje vurderer vi, at Fed blot udviser rettidig omhu og handlekraft med henblik på at afværge at økonomien bevæger sin ind i en negativ spiral med massefyringer og konkurser. Vores forventning er, at alle de økonomiske stimuli vi ser iværksat i disse dage vil føre til en gradvis stabilisering på de finansielle markeder. Dermed ikke sagt, at vi nødvendigvis har set bunden på aktiemarkederne endnu. Det er simpelthen umuligt at vurdere, når først panikken har bredt sig, og al rationalitet er ophørt. Tværtimod er det vores forventning, at vi fortsat vil opleve nogle meget volatile aktiemarkeder i de kommende dage. Men det er samtidig vores helt klare vurdering, at det er et attraktivt niveau at investere i aktier,” udtaler Søren Astrup.

 

Politikerne skal til at føre finanspolitik for alvor

 

Derudover savner markedet også hurtige og betydelige finanspolitiske stimuli. Formueplejes investeringskomite regner dog med, at der både venter flere pengepolitiske og finanspolitiske lempelser forude.

 

”Der kommer sandsynligvis mere fra centralbankerne, men det afgørende er nu finanspolitikken, hvor regeringerne verden over skal vise deres værd. I USA har Kongressen vedtaget en hjælpepakke imod små og mellemstore virksomheder. Vi forventer, at der de kommende dage vil blive annonceret massive finanspolitiske hjælpepakker verden over, og at USA vil lede vejen. Usikkerheden omkring COVID-19 og manglen på pålidelige data vedrørende udbredelsen vil dog fortsat præge markederne,” lyder det fra Søren Astrup.

 

USA og Europa er dog ikke helt sammenlignelige på den konto, idet renteniveauet i Europa er negativt, så der kan man ikke tage samme skridt som Fed.

 

”I Europa er situationen anderledes, for her har ECB ikke så meget ammunition at skyde med. Det er også årsagen til, at Christine Lagarde på rentemødet i sidste uge ikke affyrede nogen bazooka med eksempelvis støtteopkøb af bankobligationer. Hun vil have politikerne på banen, inden hun gør mere,” vurderer Søren Astrup og fortsætter:

 

”Lige nu og her er markedsstemningen meget nervøs. Vores bedste vurdering er dog, at vi vil se en genopretning af økonomien i 2. halvår 2020, når virussen er under kontrol. Og så kan markedet vende meget hurtigt på grund af de store finans- og politiske lempelser, vi ser. Det så man for eksempel efter finanskrisen.”

 

Af den grund rådgiver Formuepleje også vores kunder til at holde fast i den strategi, der er lagt sammen med deres rådgiver.

 

”Med de kursfald, vi har set i aktiemarkedet, mener vi, at den langsigtede investor med fordel kan investere i aktier. Belært af erfaringen kan vendingen på aktiemarkedet komme før vendingen i økonomien.”

 

 

 

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>