De finansielle markeder er ikke længere så bange for Brexit-spøgelset

I dag er det egentlig Boris Johnsons deadline for, at forhandlingerne mellem EU og Storbritannien skulle være afsluttet for at forhindre et hårdt Brexit. Men de finansielle markeder tager ikke rigtig notits af det. Et hårdt Brexit er gledet ned af listen over investorernes største bekymringer.

I forhold til hvor meget Brexit-debatten har fyldt siden den historiske afstemning den 23. juni 2016, hvor Storbritannien besluttede at forlade EU, er det sigende, hvor lidt det fylder nu, hvor et hårdt Brexit nærmer sig med hastige skridt.

I dag – 15. oktober – er ellers dagen, hvor Storbritanniens premierminister Boris Johnson har sat deadline for, at en aftale mellem EU og briterne skulle være på plads – ellers ville Storbritannien forlade EU uden nogen aftale.

For et år eller halvandet siden ville det utvivlsomt have givet nogle dønninger på de finansielle markeder, men p.t. virker Johnsons deadline ikke til at have nogen konsekvens overhovedet. Truslen om et forestående hårdt Brexit om 2½ måned ved årsskiftet virker heller ikke til at interessere de finansielle markeder synderligt næsten som om, at det er kollektivt besluttet og allerede afspejlet i kurserne på de finansielle markeder. Der har jo været god tid til at vænne sig til tanken, og den overgangsfase, der udløber ved årsskiftet, har været med til at købe dyrebar tid.

Hårdt Brexit bliver måske ikke så hårdt

Jeg er ikke helt overbevist om, at det hele er indregnet i de nuværende kurser, men vil heller ikke helt afskrive det som en mulighed. Et hårdt Brexit vil alt andet lige give en reaktion på de finansielle markeder, men det vil primært være pundet og visse dele af det britiske aktiemarked, der bliver berørt. Derfor skal man ikke regne med specielt kraftige reaktioner, men tilbage står dog fortsat, at vi ikke ved, hvad der sker 1. januar, og frygten for kaos ved de britiske grænser, og at de umiddelbare konsekvenser af Brexit vil gå op for briterne, er fortsat reel.

Det er også en mulighed, at de finansielle markeder simpelthen bare regner med, at EU og briterne når til enighed i sidste øjeblik. Det er der fine traditioner for i EU, hvor der kan være meget snak og larm om et givent emne, og pludselig lander der en aftale lige i lukketid. Det kan sagtens ske i tilfældet Brexit også. Det vil blive taget positivt imod på de finansielle markeder.

Selv hvis det ender med, at parterne ikke når til enighed, og briterne må udtræde, skal man ikke afskrive muligheden for, at forhandlingerne genoptages på et senere tidspunkt i 2021, og at der indgås en frihandelsaftale der.

Den sidste mulighed er, at vi har undervurderet briternes vilje til selvdestruktion, og at de udtræder EU, og at der ikke kommer nogen aftale senere. På lidt længere sigt vil det være negativt for de finansielle markeder, men vores forventning er ikke, at det kommer helt derud. Man kan i hvert fald roligt konstatere, at Brexit er skubbet væk fra investorernes dagsorden af både COVID-19 og det forestående amerikanske præsidentvalg.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>