ÅOP er steget – og det skal du være glad for

ÅOP opdateres minimum en gang om året – i forbindelse med årsskiftet. Ved indgangen til 2020 har det betydet, at ÅOP er ændret i flere af Formueplejes investeringsløsninger. Især der, hvor Formuepleje benytter sig af resultathonorar, har det medført højere ÅOP. ”Det er et udtryk for, at 2019 over en bred front blev et godt investeringsår med meget høje afkast. Med et glimt i øjet bør man ønske sig så højt et ÅOP som muligt i vores afdelinger med resultathonorar, fordi det betyder, at afkastene er helt i top,” siger Helle Snedker, kundedirektør og partner i Formuepleje.

De mest opmærksomme har måske allerede opdaget det, men hvis man ikke har, så er det en realitet, at ÅOP i Formueplejes investeringsløsninger har ændret sig – og er steget i de af vores investeringsløsninger, hvor vi benytter os af resultathonorar. 

ÅOP står for den årlige omkostningsprocent og er et sammenligningstal, der udelukkende bruges i Danmark og som har til formål at tage højde for alle omkostninger ved en investering. Ved første øjekast vil mange sige, at jo højere ÅOP, jo værre, men sådan hænger virkeligheden ikke sammen.

”Tværtimod. Med et smil på læben kan man godt sige, jo højere ÅOP, jo bedre er det. Vi skal selvfølgelig helst levere et merafkast, men når man som vi i Formuepleje benytter sig af resultathonorar, er stigende ÅOP et udtryk for, at afkastene har været rigtig gode, og at 2019 var et meget godt investeringsår. Det var det generelt, men i særdeleshed for Formueplejes investeringsløsninger og ikke mindst der, hvor vi har resultathonorar. Hver gang vi skaber 1 krone i afkast, går de 90 øre til kunden, mens vi beholder 10 procent selv. Men kun hvis vi er på alle tiders højeste top også kaldet high water mark. For os er det den bedste form for interessefællesskab. Nogle vil studse over, at ÅOP stiger, men det er et udtryk for, at vi leverede fantastiske afkast i 2019,” siger Helle Snedker, kundedirektør og partner i Formuepleje og minder om, at resultathonoraret kun kommer i spil, når der bliver sat all time high i en fond.

Højere ÅOP er en lykkelig begivenhed

Derfor er det også resultathonoraret, der har den største påvirkning af ÅOP. 

ÅOP udgøres af de løbende omkostninger, emissionstillæg, indløsningsfradrag, direkte handelsomkostninger i forbindelse med porteføljepleje – og så resultathonoraret. 

ÅOP opgøres minimum en gang årligt og gerne lige efter årsafslutningen. Sker der ændringer i de løbende omkostninger eller de andre tillæg, kan man dog godt opdatere ÅOP i årets løb. Men det er resultathonorar, der ændrer mest på ÅOP. 

”Når der kommer resultathonorar, som jo kun kommer, når den pågældende fond rammer all time high og udløser et nyt high water mark, går det direkte ind i ÅOP og får ÅOP-tallet til at stige. På den måde er det sådan set en lykkelig begivenhed, fordi det er et udtryk for, at afkastet har været godt. Når ÅOP er steget, skyldes det, at det performance fee, der er afregnet i 2019, nu indgår i de nye satser. På den måde er ÅOP et tal, der kigger fremad, men ofte er baseret på historiske oplysninger,” forklarer Helle Snedker, der understreger, at de afkast, som Formuepleje viser, altid er efter alle omkostninger.

Formueplejes afkast er altid efter alle omkostninger

”Når vi fortæller om, at Penta, der er vores svar på en investering i 100 procent globale aktier, har givet tæt på 34 procent i afkast i 2019 og sammenligner det med verdensaktieindeksets 29 procent, så er Pentas afkast efter alle omkostninger, og sådan er det med alle de afkast, vi viser. Altid efter alle omkostninger. Det er altså ikke 34 procent og så minus ÅOP. Omkostningerne er indregnet i de 34 procent. Ud over interessefællesskabet hylder vi nemlig også transparens som en kerneværdi,” slutter Helle Snedker, der runder af med en lille anekdote fra en samtale, hun for nylig havde med en kunde, der spurgte ind til ÅOP.

”Jeg forklarede kunden, at jo højere ÅOP, desto bedre, og vi sluttede samtalen af med at ønske hinanden et fortsat tårnhøjt ÅOP mange år endnu.”

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>