Tyskland tæt på recession, men ingen grund til uro

Tyskland undgik med nød og næppe en recession i 3. kvartal. Teknisk set i hvert fald. Ret beset er det ikke så afgørende i det store billede, om væksten akkurat er positiv eller negativ.

Vi hører oftere og oftere diskussionen om, hvornår recessionen kommer, og i år har meget snak drejet sig om, hvorvidt Tysklands økonomi i 3. kvartal ville ende i teknisk recession eller ej. I 2. kvartal lød væksten på minus 0,1 procent og dårlige udsigter fik mange til at spå, at det kunne gentage sig i 3. kvartal, og så ville vi have definitionen på en teknisk recession, der er defineret som negativ vækst i to på hinanden følgende kvartaler.

Nu skete det ikke, og vi kan alle ånde lettet op, fordi vi undgik de store avisoverskrifter om, at Tyskland er i recession – eller kan vi nu det? Her må jeg løfte en pegefinger og indskyde, at det er en meget overfladisk måde at betragte tingene på.

Tyskland er Europas tungeste økonomi, og derfor er det alt andet end ligegyldigt, hvordan økonomien har det hos vores store nabo mod syd. Men at det skulle være synderligt afgørende, om væksten i to kvartaler er negativ med 0,1 procent, eller at alt er godt, nu hvor væksten i 3. kvartal var positiv med 0,1 procent, beror på en misforståelse af de faktiske forhold i jernindustrien.

Faktum er, at vi befinder os i en situation med lav vækst i Europa og ikke mindst Tyskland. Om væksten er 0,1 procent eller -0,1 procent er ikke så afgørende, selv om det da var en positiv overraskelse, at vi undgik teknisk recession. Begge dele er dog et udtryk for, at væksten er lav med et lille nøk til den eller anden side.

Recession er ikke lig med finanskrise

Det er absolut ikke utænkeligt, at vi inden for en nær fremtid får recession i Tyskland eller andre vigtige økonomier, men det skal man også passe på med at overdramatisere. Fordi så mange taler om recession for tiden, lyder det ofte som om, at der bliver sat lighedstegn mellem recession og finanskrise, men intet kunne være mere forkert. Der er enorm forskel på de to ting. Recessioner oplever vi med jævne mellemrum, selv om det efterhånden er 10 år siden sidst, men større finansielle kriser a la finanskrisen i 2008 er en hundredårsbegivenhed.

Derfor skal vi lige spise brød til og passe på med at forveksle recession med finanskrise – og omvendt passe på med at ånde alt for lettet op over, at Tyskland ikke er i teknisk recession. Det ændrer ikke på, at landets vækst er tæt på nulpunktet, og det er jo ikke ligefrem et jubeltegn.

For Tysklands vedkommende gælder dog det særlige forhold, at vækstopbremsningen er et resultat af, at landets industri, særligt bilindustrien, er ekstremt eksportafhængigt og har været mærket af handelskrigen mellem USA og Kina. De tyske forbrugere er sådan set ved godt mod, og den tyske ledighedsprocent er på det laveste niveau i 40 år, så på de hjemlige breddegrader er tysk økonomi i fin form.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>