Strabadser forude for europæisk økonomi

Der er stigende modvind for verdensøkonomien, lyder det i den seneste prognose fra OECD, der sænker sit skøn over væksten og samtidig opfordrer centralbankerne til at holde fast i den lempelige pengepolitik. ”Det er særligt Europa, der står foran en afmatning og forventes at lande en meget beskeden vækst på 1 procent i 2019, mens USA holder kadencen noget bedre ifølge OECD,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Den seneste vækstprognose fra OECD er nedslående læsning set med europæiske briller. Nok har OECD sænket udsigterne for hele verdensøkonomien til en vækst på 3,3 procent i 2019 og 3,4 procent næste år fra hidtil 3,5 procent i begge år, men det laveste væksttempo står Europa for.

Her forventer OECD blot en vækst på 1 procent i 2019 for eurozonen, og det er den mest nedslående del af den seneste økonomiske prognose fra OECD. Så sent som i november spåede OECD, at eurozonen ville vokse 1,8 procent i 2019.

Tyskland stod dengang til en vækst på 1,6 procent, men den lyder nu blot på 0,7 procent, og Europas problembarn nummer et, Italien, stod til en vækst på 0,9 procent, men nu er forventningen negativ med 0,2 procent.

”Verdensøkonomien som helhed er ikke nær recession og ligger stadig over en vækst på 3 procent. Der er heller ikke udsigt til, at centralbankerne i USA og Europa kommer til at hæve renten lige foreløbig, men en forventet vækst på 1 procent i eurozonen og 0,7 procent i Europas stærkeste økonomi Tyskland er altså slet ikke imponerende. På den måde er Europa igen blevet den haltende passager i verdensøkonomien, efter at 2017 ellers lignede et vendepunkt for europæisk økonomi. Men nu er Europa tilbage i slæbesporet,” siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

Formuepleje: Afmatning var ventet - investeringsstrategi er uændret

Selv om det umiddelbart kan se nedslående ud med OECD’s nedjustering af væksten, så skal man samtidig huske, at det hele tiden har ligget i kortene, at 2019 ville være lig med en vis afmatning. Derfor er OECD-prognosen ikke uventet læsning.

”Det skal ikke gøres mere dramatisk, end det er. Vi har hele tiden forudset, at der ville komme en vækstopbremsning. OECD er så lidt mere pessimistisk på Europa, men det er inden for det, som vi har forventet vil ske. Og vi tror stadig, at Europa formår at holde recessionen for døren. Derfor ændrer det ikke noget i Formueplejes investeringsstrategi,” siger Henrik Franck.

OECD opfordrer centralbanker til at fortsætte stimuli

OECD opfordrer samtidig centralbankerne til at blive ved med at holde hånden under økonomierne ved at fortsætte med at føre lempelig pengepolitik uden at foregøgle, at det alene kan afværge vækstafmatningen og sætte fornyet skub i væksten.

Derfor slår OECD også til lyd for, at eurozonelande med lav gæld begynder at stimulere økonomien med en endnu lempeligere finanspolitik. Dertil kommer, at alle lande i eurozonen skal fortsætte med strukturelle reformer, der kan understøtte væksten.

”Det er et budskab til både det økonomisk stærke Tyskland om, at det måske er på høje tid at slække lidt på den strikse finanspolitik og samtidig til de reelle problemlande som Italien og Frankrig om, at nu skal der altså gang i de nødvendige reformer, der gør, at de ikke bliver hægtet helt af og som sikrer den langsigtede stabilitet i eurosamarbejdet,” siger Henrik Franck. 

Også væksten i verdens næststørste økonomi Kina må forventes at bøje lidt af i 2019. Her er vækstforventningen nedjusteret fra 6,3 til 6,2 procent siden november. En umiddelbart beskeden justering, men Kina står for en tredjedel af væksten i verdensøkonomien, og derfor har det en effekt.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>