Månedskommentar: Trumps tweet sendte aktier og renter ned

Maj blev den værste investeringsmåned hidtil i 2019, og det er der en hovedforklaring på: USA’s præsident Donald Trump fik med et tweet bekymringerne for en handelskrig til at blusse op igen på et tidspunkt, hvor det finansielle marked ellers havde kalkuleret med, at USA og Kina ville lande en handelsaftale. Både aktier og renter faldt således i maj.

Søndag den 5. maj kom der et tweet, der lagde grunden til de aktiekurs- og rentefald, vi har set gennem maj. USA's præsident Donald Trump tweetede, at han forventede at hæve tolden fra 10 procent til 25 procent på udvalgte kinesiske varer til en samlet værdi på 200 milliarder dollars den kommende fredag.

Udmeldingen var i direkte modstrid med analytikernes generelle forventning om en snarlig aftale mellem USA og Kina og dermed en afvikling af det tema, der gennem en række kvartaler har præget udviklingen på de finansielle markeder.

Beskeden fra Trump gjorde, at analytikere og markedet blev nødt til at tildele dette alternative scenarie en større sandsynlighed, en omkostning der blandt andet kan måles i aktiekursfaldene i maj.

Verden er den samme, men handelskrig dominerer

Overordnet set er markedet i et miljø, hvor tre forhold sætter dagsordenen:

Gennem 4. kvartal 2018 var temaet vækstopbremsning og fortsatte amerikanske rentestigninger. De økonomiske indikatorer gik gennem 2018 fra et relativt højt niveau til at indikere et mere afdæmpet vækstniveau. Dette i kombination med fortsatte udmeldinger fra den amerikanske centralbank om at hæve renten øgede markedsfrygten for recession. 

Gennem 1. kvartal i år var temaet ændret til vækstopbremsning og rentepause. Den amerikanske centralbank lyttede til markedets bekymringer og lavede en U-vending i forhold til at signalere rentepause. Det sendte aktier op over det meste af verden uden, at der var sket en egentlig ændring i de underliggende vækstudsigter.

Siden 5. maj har temaet så igen skiftet karakter til nu at handle om vækstopbremsning og eskalerende handelskrig. Det lavere vækstniveau kombineret med den eskalerende handelskrig har endnu engang trukket recessionsfrygten ind i markedet og sendt aktier og renter lavere. 

Teknologiaktier har været under pres

Som vi tidligere har uddybet, handler handelskrigen mellem USA og Kina om mere end blot handelsunderskud.

Teknologi og præsidentvalg er essentielle elementer i baggrunden for forhandlingerne, hvorfor amerikanske og asiatiske IT-aktier også har ført an i aktiekursfaldene i maj. På globalt plan er IT-aktier således blandt de dårligst performende sektorer over måneden, mens asiatiske aktieindeks som Taiwan og Sydkorea ligeledes er faldet med op imod 9 procent.

Overordnet set er det globale aktieindeks faldet med 5,9 procent, hvor Europa har været den bedst performende region med -4,7 procent, mens USA, Emerging Markets og Asien er faldet med henholdsvis 6,3 procent, 7,2 procent og 5,8 procent. Kinesiske aktier er gennem maj faldet med op mod 13 procent. Omvendt steg den amerikanske dollar med cirka 1 procent over for danske kroner.

Renter: Markante fald i maj

I mangel på rentemøder og markante udmeldinger fra de store centralbanker i USA og Europa, blev renterne i maj styret af forventninger til den økonomiske udvikling. Også her var det især den eskalerende risiko for handelskrig, der gav obligationsinvestorerne rynker i panden.

Resultatet blev markante rentefald, der sendte den tyske 10-årige rente ned i det laveste niveau nogensinde (-0,21 procent). Samme udvikling kunne også ses herhjemme, hvor vi også har nået de laveste 10-årige renter nogensinde, efter et fald på 0,21 procentpoint i løbet af måneden. Dette har betydet, at der nu bliver åbnet for 30-årige afdragsfrie realkreditlån med en kuponrente på 1 procent og en 20-årig med afdrag på 0,5 procent.

Mon ikke mange læsere af denne månedsrapport bliver kontaktet inden længe af sit pengeinstitut for at snakke konvertering af boliglån, hvis renteniveauerne holder?

To afgørende begivenheder i juni sætter retningen

G20-mødet i japanske Osaka i slutningen af juni bliver et af fokuspunkterne i de kommende uger. Mødet var tidligere udråbt som begivenheden, hvor en handelsaftale skulle offentliggøres, men det bliver næppe tilfældet. Nu er et møde mellem Donald Trump og Xi Jinping et succeskriterie for at opretholde troen på, at dialogen mellem de to lande ikke er død. Hovedscenariet er fortsat, at det vil lykkes at nå til enighed om en handelsaftale, om end det vil trække ud. 

En anden vigtig begivenhed er rentemødet i den amerikanske centralbank den 18.-19. juni. Specielt set i lyset af bankens U-vending i starten af året, men også med udgangspunkt i markedets fortsatte forventninger om en række rentenedsættelser i kølvandet på det aftagende vækstmomentum.

Hvordan vil banken kommunikere i balancegangen mellem markedets krav om rentenedsættelser i et økonomisk miljø, der på flere områder endnu ikke retfærdiggør dette?

 

 

 

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>