Konfirmationsgaven, der varer langt ud i livet: En investering

Konfirmationssæsonen er ved at være over os igen. Det giver anledning til lige at minde om, hvad den gode konfirmationsgave også kan være: En investering eller penge til en investering. Det er en fremtidssikret gave med lang holdbarhed.

Foråret er kommet, og det betyder også, at det er tid til konfirmationer igen i de kommende par måneder. Gaveræset kan begynde, og her har man faktisk muligheden for at give en fantastisk gave, som konfirmanden kan få glæde af mange år frem i livet: Penge til en investering.

Sådan en gave lever langt længere end en ny mobiltelefon, et elektrisk løbehjul eller hvad der nu er den hippe gave i 2019-udgaven af konfirmationssæsonen.

Er der 20.000 kroner tilbage, når blå mandag er overstået, kan de faktisk over en 25-årig periode blive til 100.000 kroner med et gennemsnitligt årligt afkast på 8 procent og en beskatning af afkastet på 17 procent, hvis man placerer pengene i det skattemiljø, der hedder ”Aktiesparekonto” og som er kommet til som noget helt nyt i år. Det er da en konfirmationsgave med en vis rækkevidde og holdbarhed.

Kig efter stjerner hos Morningstar

Den bedste måde at sikre sig et langvarigt afkast af en investering i konfirmationsgave er at investere i en bred global aktieportefølje. Det vil man typisk gøre i regi af en investeringsforening for at sikre den rigtige risikospredning – i Formuepleje-regi ville min anbefaling være Globale Aktier, der har fire eftertragtede stjerner hos Morningstar, som kan sammenlignes med at være Trustpilot inden for investering.

Den rigtige risikospredning kan man ikke selv sikre sig, medmindre man har et meget stort beløb til rådighed at investere for, og selv om konfirmationsgaverne over årene er vokset fra en salmebog plus det løse til mange tusind kroner, er beløbene trods alt ikke så store, at man ved egen hjælp kan sikre sig at sprede risikoen optimalt.

Den helt langsigtede løsning

Skal det være endnu mere langtidssikret, er det aldersopsparingen, man skal bringe i spil. Her kan man i 2019 indskyde 5200 kroner og til en attraktiv beskatning på 15,3 procent. Til gengæld er der rigtig lang tid til, at konfirmanden får glæde af gaven, da pengene først kan hæves tre år før konfirmandens pensionsalder.

Til gengæld kan de 5200 kroner så også blive mere end 300.000 kroner værd målt på 50 år og et årligt afkast på 10 procent. Og kommer man akut i bekneb for likviditet, kan aldersopsparingen hæves mod en afgift på 20 procent, så helt låst er pengene ikke.

Når man skal investere, er det altid en god ide at kigge sig godt for, når man skal vælge udbyder. Her kan man bruge den uafhængige analysevirksomhed Morningstar, der konstant måler og vejer branchens aktørers evne til at forvalte penge. Det hurtigste er at kigge på antallet af stjerner, der giver et fingerpeg om evnen til at skabe afkast, men man kan også grave sig ned i de enkelte investeringsforeningers afkast og omkostninger og vælge ud fra det.

Og som altid, når det handler om investeringer, skal man sikre sig, at man vælger den rigtige risikoprofil. I konfirmandens tilfælde er det ikke så svært. Når man er 13-14 år, er investeringshorisonten alt andet lige lang, og derfor kan med en vis ro vælge at investere med højere risiko, da perioder med tab med al tænkelig sandsynlighed vil genvindes og mere til over tid.

På den måde kan man give en gave, der rækker i mange år og sikrer et økonomisk fundament under de kære konfirmander.

Klummen har også været bragt i Erhverv+.

Har du spørgsmål til artiklen? Klik her.

Stil spørgsmål til artiklen

Send mig en intropakke

Send mig en intropakke

Vi har sammensat en uforpligtende intropakke, hvor du kan læse mere om Formuepleje, vores investeringsløsninger og hvad vi kan gøre for dig og din formue.

Bestil >>
Mød os

Mød os

Mød en rådgiver over en frokost eller en kop kaffe sammen med andre nysgerrige og få mere at vide om vores måde at investere på. Du kan deltage i de uforpligtende intromøder flere steder i landet.

Se tider og steder >>
Ring mig op

Ring mig op

Får du den rigtige rådgivning, eller har du spørgsmål til Formueplejes investeringsløsninger? Bliv kontaktet af en rådgiver, og hør hvad vi kan gøre for dig og din økonomi.

Ring mig op >>